Haberler

Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Mersin Çocuk Hakları Çocuk Komitesi üyeleri, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü dolayısıyla stant açarak uyarıcı broşürler dağıttı.

Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Mersin Çocuk Hakları Çocuk Komitesi üyeleri, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla stant açarak uyarıcı broşürler dağıttı.

Atatürk Caddesi Büyükşehir Belediye Binası önünde açtıkları stantta, sokakta çalışan veya çalıştırılan çocuklar konusuna dikkat çeken komite üyeleri, uyarıcı broşürler dağıtarak bu konuda farkındalık oluşturmaya çalıştılar.

İl Çocuk Hakları Koordinatörü Mustafa Sarı, günün anlamına uygun olarak kamuoyu duyarlılığı oluşturmaya çalıştıklarını belirterek, amaçlarının, çocuk işçiliği, çocuk ihmal ve istismarı ile sokakta çalışan çocuklar konusunda farkındalık oluşturarak vatandaşları bu konuda duyarlı hale getirmek olduğunu söyledi.

Çocukların yaptıkları her işin, çocuk işçiliği kategorisine girmeyeceğine dikkat çeken Sarı, çocukların ve ergenlerin sağlıklarına ve kişisel gelişimlerine zarar vermeyecek ya da eğitimlerini aksatmayacak işler yapmalarına genellikle olumlu bakıldığını kaydetti. Çocuk işçiliğinin, çoğu kez çocukları çocukluklarını yaşamaktan alıkoyan, potansiyellerini ve saygınlıklarını eksilten, fiziksel ve zihinsel gelişimleri açısından zararlı işler olarak tanımlandığını ifade eden Sarı, "En aşırı biçimleri düşünüldüğünde çocuk işçiliği, çocukları köleleştirir, ailelerinden ayırır, onları ciddi tehlikelerle, hastalıklarla karşı karşıya bırakır, çok küçük yaşlarda büyük kentlerin sokaklarında kendi başlarının çaresine bakacak duruma düşürür" dedi.

Türkiye'nin, kırsal yerleşimden kentsel yerleşime ve tarımsal ekonomiden sanayi ekonomisine geçiş süreci yaşadığına dikkat çeken Sarı, şöyle devam etti; "Başlıca kent merkezlerine göç trendi, sosyal destek ağının yetersizliği veya kent yaşamına uyum sağlayamama ile birleştiğinde, çocuk işçiliği daha fazla gündeme gelmekte, özellikle ailenin gelir düzeyini arttırmak amacıyla sokaklarda ve marjinal sektörlerde çalışan çocukların sayısı belirgin bir şekilde artmaktadır. Bu gün çocuk işçiliği, dünyada sosyal ve ekonomik açıdan çok önemli bir insan hakları ve çocuk hakları sorunudur. Dünyada tahminlere göre 250 milyon kadar çocuk, yeterli eğitim, sağlık, özgürlük haklarından yoksun yaşamaktadır" diye konuştu.

Ülkemizde çocuk işçiliği ile mücadelede önemli sonuçlar alındığına vurgu yapan Sarı, şöyle konuştu; "Bu sonuçlardan en önemlisi çocuk haklarının anayasamızda yer almasıdır

Ülkemizde çocuk işçiliği ile mücadelenin bir devlet politikası haline geldiğinin en önemli göstergesi yasal mevzuatlarında yapılan değişliklerdir. 2000 yılından bu yana 81 ilde oluşturulan çocuk komiteleri, yapılanmalarını büyük ölçüde tamamlamış ve faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu kapsamda Mersin Çocuk Hakları Çocuk Komitesi'nin Mersin'de en öncelikli sorunu, sokakta çalışan çocuklar konusudur. Mersin'de geçtiğimiz yıllarda yürütülen projelerle sokakta çalışan çocuk sayısında ciddi oranda azalma sağlanmıştı. Ancak Suriye'de yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle ilimize yoğun bir göç olmuştur. Bunun sonucu olarak da başta çöp toplama sektörü olmak üzere sokakta çalışan çocuk sayısında artış olmuştur. Sorunun çözümüne yönelik olarak İlimizde mobil ekiplerle koruyucu önleyici çalışmalar yapılmaktadır." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Atatürk Caddesi Mersin Yerel Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinin detayları netleşiyor! Kurallara uymayanlar yandı

Şimşek'in açıklayacağı kamuda tasarruf paketinin detayları netleşiyor! Kurallara uymayanlar yandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title