Haberler

Dr. Kemik: "Engellilerin Sorunları Tüm İnsanların Ortak Sorunudur"

Mersin Halk Sağlığı müdürü Dr. Aytekin Kemik, dünya nüfusunun yüzde 10’unun, Türkiye nüfusunun ise yüzde 12,29’unun engelli olduğunu belirterek, engelli insanların yaşadıkları sorunların tüm insanların ortak sorunu olduğunu vurguladı.

Mersin Halk Sağlığı müdürü Dr. Aytekin Kemik, dünya nüfusunun yüzde 10'unun, Türkiye nüfusunun ise yüzde 12,29'unun engelli olduğunu belirterek, engelli insanların yaşadıkları sorunların tüm insanların ortak sorunu olduğunu vurguladı.

Halk Sağlığı müdürü Dr. Kemik, 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Birleşmiş Milletler'in rakamlarına göre, dünyada yaklaşık 500 milyon engelli insan bulunduğuna dikkat çeken Kemik, Dünya Sağlık Örgütü tarafından, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birinin hayatlarında bir çeşit engelle doğrudan ya da dolaylı olarak karşı karşıya olduğunun belirtildiğini kaydetti. Dünya nüfusunun yüzde 10'unun engelli olduğunu aktaran Dr. Kemik, "Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve bağlı federasyonlarının çabalarıyla 2002 yılında sonuçlanan Türkiye Özürlüler Araştırması'na göre de Türkiye nüfusunun yüzde 12,29'unun engelli olduğu bilinmektedir. Engelliler alanındaki duyarlılığın arttırılması, ülkemizde son yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle kendini göstermiş, engellilerin meselelerinin çözümü anlamında çok önemli gelişmeler yaşanmıştır. Tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında engelli vatandaşlarımıza öncelik verilmekte ve sağlık kurumlarında fiziki anlamda da engelli vatandaşlarımıza göre düzenlemeler yapılmaktadır" dedi.

"Engellilerin yaşadıkları sorunlar, sadece kendilerinin değil ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur" diyen Kemik, şöyle devam etti: "İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bizler ülkemizin her bireyi gibi engelli insanlarımızı da üretebilir, kendi kendine yetebilir hale getirebilmek için toplum ve birey olarak üzerimize düşeni yapmak zorundayız. Kendimizi onların yerine koyarak düşünmeli ve her birimiz engelli insanlarımızın daha rahat yaşayabileceği bir dünya kurmak için elimizden geleni yapmalıyız. Engelli olduğu için hiç kimse toplumdan dışlanmamalı, aksine engelinden dolayı hiçbir imkandan yoksun kalmamasına özen gösterilmeli, onlara sevgiyle kucak açılmalıdır. Bu yönde atılacak her adım, engellilerimizin yaşama daha sıkı bağlanmalarını sağlayacaktır."

Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı toplum sağlığı merkezleri ve aile sağlığı merkezlerinde engelli vatandaşların daha rahat, kaliteli ve sağlıklı hizmet alabilmeleri amacıyla engelli polikliniği, engelli rampası, engelli otoparkı ve engelli tuvaleti gibi fiziksel düzenlemeler gerçekleştirildiğini aktaran Kemik, "Ayrıca, poliklinik muayene sıralamasında engellilerimize öncelik tanınarak sağlık hizmetine daha hızlı ulaşmaları sağlanmıştır. 2015 yılında yeni açılacak aile sağlığı merkezlerimizde de engelli vatandaşlarımıza yönelik düzenlemelerin yer alması sağlanacaktır. Engelli vatandaşlarımızın toplumun vazgeçilmez bir parçası olarak hayatın içinde daha aktif olmalarını diliyor, bir gün her birimizin engelli bir vatandaş olabileceği bilinci içinde Engelliler Haftası'nı kutluyoruz" ifadelerini kullandı. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Birleşmiş Milletler Engelliler Haftası Türkiye Mersin Yerel Haberler

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title