Haberler

'Domates Ekiminden Kaçmak Yerine Mücadele Edelim'

Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk, Domates Ekmeyerek Domates Güvesinden (tuta Absolut) Kurtulunamayacağını Belirterek, 'Hep Beraber Tuta ile Baş Edip, Domates Üretimine Devam Edeceğiz' Dedi

Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk, domates ekmeyerek domates güvesinden (tuta absolut) kurtulunamayacağını belirterek, 'Hep beraber Tuta ile baş edip, domates üretimine devam edeceğiz' dedi.

Gazipaşa öğretmen evinde domates güvesine ilişkin toplantı yapıldı. Toplantıya, Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk, Garnizon komutanı Ayhan Gedük, Gazipaşa Belediye Başkanı Cemburak Özgenç, Kahyalar Belediye Başkanı Zeki Aydın, Tarım İlçe Müdürü Hasan Aslan, daire amirleri, mahalle ve köy muhtarları, zirai ilaç bayileri ve çiftçiler katıldı.

Antalya Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Mehmet Şen, bölgedeki domates üretimi ile ilgili slayt eşliğinde bilgi verdi. Şen, Antalya Bölgesi'nde sebze üretiminin yüzde 58'ini domatesin oluşturduğuna dikkati çekerek, ihraç edilen sebzenin yüzde 66'sının da domatesten oluştuğuna işaret etti.

Domatese alternatif ürün bulunmadığının altını çizen Şen, 'Domates güvesi ile mücadelede entegre mücadele şart, sadece zirai ilaçla değil, çok yönlü bir mücadele vereceğiz' dedi.

Şen, tuta ile mücadele için sera çevre hijyeninin sağlanması ve seraların tuta zararlısının giremeyeceği şekilde tülle çevrilip mutlaka iki kapı yapılması gerektiğini vurgulayarak, 'Domates güvesi tuta, bölgemizde 12 ay popülasyonunu devam ettiriyor' diye konuştu.

Tuta bulaşmamış illere domates gönderilirken zirai karantina uygulanacağını belirten Şen, bundan sonra ilçe ve il dışına gönderilecek domateslere zirai karantina belgesi düzenleneceğini belirtti.

Domates ekiminden kaçmak yerine mücadele ederek ekime devam edileceğini, kültürel, biyolojik ve zirai ilaçlarla top yekun tuta zararlısı ile mücadele edilerek üretim yapılacağını kaydeden Şen, 'Tuta zararlısının hızla üremesine sebep olan seralardaki atıklar sera etrafına atılmayacak, toplama merkezlerinde toplanarak ya imha edilecek ya da toprağa gömülecek' diye konuştu.

- 'TUTA ÇEVRENİN BİZE VERDİĞİ BİR CEZA'-

Gazipaşa Kaymakamı Muhittin Pamuk da, toplantı sonunda yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

'Domates üretiminden kaçmak çözüm değil, domatesi üreteceğiz. Hep beraber birlik ve beraberlik içinde, entegre bir şekilde mücadele edeceğiz. Herkes serasının etrafının hijyenine dikkat edecek. Çiftçilerimiz sera atıklarını toplayıp serasından daha uzaktaki Hacı Musa Çayı'na döküp zararlıdan kurtulduğunu sanıyor, böyle olunca hem çevremiz hem sularımız kirleniyor. Zararlı, orada çoğalıp seralara tekrar geliyor.'

Tutayı, çevrenin, doğanın verdiği bir ceza olarak gördüğünü ifade eden Pamuk, 'Bundan sonra artık seralarımızın etrafına, çaylara, yol kenarlarına sera atığı atmayacağız. Atıklarımızı belediyenin gösterdiği yere götürüp bırakacağız. Belediye de tavsiye edilmese de şimdilik yakarak, sonra toprak altına gömerek imha edecek ' dedi.

Güveden, domates ekmeyerek kurtulunayacağının altını çizen Pamuk, 'Hep beraber tuta ile baş edip domates üretimine devam edeceğiz' diye konuştu.

Başkan Özgen ise sera atıkları için 66 dönüm alan hazırladıklarını belirtti.

(CŞ-TUB-ŞEN) - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'i jandarma personeli 7 yaralı

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'i jandarma personeli 7 yaralı

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title