Haberler

Dolar İçin Korkutan Yorum

Güncelleme:

Risk primi arttı, euro/dolar paritesi 1.10'a indi. FED'in erken faiz artıracağı beklentisi dolarını tansiyonunu iyice yükselti. Analistler 2.80'e işaret ediyor.

Dolar kuru yükselişinde hız kesmiyor. Bir ara 2.62 TL'nin üzerini de gören dolar için hedefler yükseldi. Talebin yüksek olması fiyatların durdurulamamasına neden oluyor.

PİYASADA PANİK VAR

Türkiye'nin risk priminin 211'lere tırmanması paniği de artırdı. 2 Aralık tarihinde 155 seviyesinde olan Türkiye'nin kredi risk primi (CDS) dün 211.5'e fırladı.

BORSADA DÜŞÜŞ

Bu durum TL'nin dolar karşısında değer kaybında da etkili oldu. Bist 100 Endeksi ise 1.000 puanın üzerinde değer kaybederek 80.000'leri test etti.

UZMANLAR NE DİYOR?

Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Belirsizlik yatırımcı gözünde risk demek. TL bazında özellikle para politikasında yaşanan gerginlik ve ileriye dönük belirsizlik CDS artışında da temel oluşturuyor" diyor. Dünyada doların değer kazanmasıyla beraber gelişen ülke para birimlerinde değer kaybı devam ederken riskler de kademeli yükseliyor. Fakat Türkiye ve Brezilya gibi ülkelerin daha da olumsuz yönde ayrıştığını görüyoruz. Bunun da temel sebebi bu ekonomilerde belirsizliklerin diğer ekonomilere kıyasla artmış olması.

MERKEZ ÖNGÖRÜSÜ KARIŞIK

Kurdaki sert hareket sonrası uzmanlar bölünmüş durumda. Bu seviyelerden sonra Merkez Bankası'ndan her türlü hareketin beklenebileceğini söyleyenler olduğu gibi, Saxo Capital Uluslararası Piyasalar Müdürü Özgür Hatipoğlu gibi müdahale beklemeyenler de var.
Hatipoğlu, "Hem global olarak, hem de lokal olarak dolar güçlülüğü bütün hızıyla devam ederken Merkez'in piyasaya gelip kuru baskılaması çok da fazla beklenmemeli, nitekim döviz satım ihaleleriyle yapılan denemelerin yakın geçmişte fayda etmediğini gördük" diyor.

MERKEZ NE YAPACAK?

Gelişmelere baktığımızda dolar bütün gelişmekte olan para birimleri karşısında yükseldiği için Merkez Bankası piyasalardaki seyri ve daha önce vurgulamış olduğu kriterleri göz önünde bulundurarak karar alacaktır.

MÜDAHALE GELEBİLİR

Bu noktada reel kur endeksi önemli olacak. Reel kur endeksi 120 seviyesinin üzerine çıkarsa Merkez Bankası'nın müdahalesi beklenebilir. Ancak reel kur endeksi henüz bu seviyenin altında bulunuyor.

2.64 TL AŞILIRSA

Son gelişmeler hedeflerin hemen hemen tüm analistler tarafından yenilenmesine yol açtı. Analist tavsiyelerine bakıldığında hedefler yılsonu için 2.80'e yükseltilmiş durumda.
Teknik olarak baktığımızda doların yükselen hareketini sürdürdüğünü 2,60'ın üzerinde ilk direnç noktasının ise 2.62 ve 2.64'lü seviyeler olacağını söyleyebiliriz. 2,80 hedefi yurtdışı gelişmelere bağlı olarak ivme kazanacak gibi gözüküyor.
Dolar için yurtdışından gelebilecek FED kaynaklı haberler ya da Euro/Dolar paritesinin seyrinde yaşanabilecek sert dalgalanmalar aşağı yönlü hareketleri de beraberinde getirebilir. Ancak olası dalgalanmalarda bile artık 2.45'in altının görülmesi zor görünüyor.

PARİTE AŞAĞI GİDİYOR

Euro/Dolar paritesi düşüşte. Dün test ettiği 1.1035 ile son 11 yılın en düşük seviyelerini gördü. Paritedeki hızlı değer kaybı ile gözler dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi'deydi. Draghi ECB'nin aylık 60 milyar euro tutarında tahvil alımı yapmaktan farklı bir yol düşünmesi veya planlaması için bir neden görmediğini söyledi. İhtiyaç olması halinde ise Eylül 2016 sonrasında da bu politikanın devam edebileceğine işaret etti. Bu durum euro'nun değer kaybetmesine yol açtı. Parite 1.1035'lere geriledi

EKONOMİSTLER NE DİYOR?

Fatma Melek Akbank / Baş Ekonomist

'Sert geri çekilmeyecek'
Reel efektif döviz kuru endeksinin (REDK) seyri önemli. REDK, Türkiye'nin dış ticaret yaptığı 36 ülkeye karşı enflasyondan arındırılmış ortalama fiyat değişiminin Türkiye'deki fiyat değişimine oranı. Bir ülkenin enflasyonu dış ticaret yaptığı ülkelerden fazla ise, enflasyonu fazla olan ülkenin parasının aradaki enflasyon farkı kadar değer kaybetmesi görüşüne dayanır.

Yerel paranın değer kaybı bu endeksin gerilemesine neden oluyor. Türkiye'de endeks uzun vadede sınırlı yükseliş trendine sahip. Kurlardaki yükseliş sonrası reel efektif kur seviyesinin uzun vadeli trendi ile uyumlu bir seviyeye ulaşmış gözüküyor. Bu seviyelerden çok sert bir geri çekilme beklememekle beraber, ek hızlı bir yükseliş de olmamalı."

İbrahim Aksoy HSBC Türkiye / Stratejist

'Doları kaygı yükseltiyor'
Son birkaç günde doların değer kazancının hızlandığını görüyoruz. Türkiye'de para politikası bağımsızlığına yönelik kaygıların ocak sonundan itibaren liranın Brezilya Reali'nden sonra GOP para birimleri içinde en fazla değer kaybeden para birimi olmasına neden olduğunu görüyoruz.

Para politikasına yönelik kaygılar Türkiye'nin düşen petrol fiyatlarıyla düzelen olumlu makro görünümüne (düşmesi beklenen enflasyon ve cari açık) baskın gelmiş görünüyor. Bu kaygıları azaltabilecek bir gelişme olması durumunda olumlu makro görünümün yeniden ön plana çıkabileceği ve liranın bir miktar stabilize olabileceği görüşündeyiz."

Sengül Dağdeviren 4D Ekonomi / Yönetici Ortak

'Daha da yükselebilir'
"Euro/dolar paritesindeki düşüşte Avrupa Merkez Bankası'nın adımlarına bakılmalı. Parite düştüğü müddetçe dolar/TL seviyesi de yükselmeye devam edecektir. Türkiye'de kur baskısının kısmen de artan risk primi ile ilgili olduğunu düşünecek olursak burada Merkez Bankası'nın panik yönetmeye devam edip edemeyeceği önemli.
Enflasyonun son iki ayda negatif sürpriz yapması da kısa dönemde TL'ye karşı pozisyon alınmasını desteklemiş olabilir. TL'de ocakta güçlü reel değerlenme görmüştük ama şubatta bu tamamen geri alındı. Euro/dolar paritesinin de etkisiyle kısa vadede dolar/TL de biraz daha yüksek seviyeler görebileceğimizi düşünüyorum." (Kaynak:Milliyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Merkez Bankası Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Bakmadan Geçme

KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek! Öğretmenler il içi atama takvimi 2024! Öğretmenlerin il içi tayin ne zaman? İsteğe bağlı yer değişikliği başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? Güneş patlaması ne zaman oldu 2024? #128165 Güneş patlaması dünyaya etkileri nedir, elektrik kesintisi olur mu? NASA'dan uyarı geldi! BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 11 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi?
Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500

Yorumlar (18)

deli dumrul:

korkmayın kuzucuklar dolar seçime 3 tl yaz sonuna 5 tl olacak meee mee siz meleyin. . . allah belanızı versin diyerek başlayalım. . . dumhur dumhurluk yapsa bişey olmayacak tı şimdi ekonomik şartlardan olsun en çok 2. 4 olurdu. . . eeee oyunu satan kafirler sağ olsun. . AKEPE ye oy verdiğinize göre. . allah topunuzun belasını versin acınızdan ölün aptallar. . . size acıyanında belasını versin. . . fitneci dinsiz bozgunculara acınmaz. . . suluya hayır kuruya devam diyen haşhaşiler. . .

13
9
yanıtYanıtla
hasan tahsin:

yapmayın beyler, dolar fırlasa da bakın sarayımız var, sarayımızı gören yabancılar ''ulan ne güzel saray, biz de Türk olak'' diyorlar. Kutularımız var, ayakkabı kutusu, çikolata kutusu, para kasalarımız var, tonlarca ağırlığında. sıfırla sıfırla bitiremediğimiz paralarımız var, sonra dolar çıksa ne olur lan, bizim paramız zaten dolar. . . Bize bişey olmaz. . . . . . . . (kutucular partisi)

6
6
yanıtYanıtla
AhmetMobil-ANDROID:

Akaryakıtın varili tekrar 125 dolara çıkarsa benzin 10, mazot 9, LPG en az 6 TL olur...

5
4
yanıtYanıtla
Vatandaş14Mobil-IOS:

Ülkeoktan battı, cepten yiyoruz. Acıyı çeken millet sefayı çeken müteahhit bakanlar! Vatandaş bu seçim son şansın yoksa biteceksin

7
2
yanıtYanıtla
Büyük ihanetMobil-ANDROID:

Ne bekliyorsunuz batmamizimi merkez bankası işinizi yapın. Herşeyi bir lobi ye suçlayan iktidar seçim de görüşecegiz

7
1
yanıtYanıtla
.Mobil-IOS:

Uyanın koyunlar olmayan paranız eriyor emiliyorsunuz

5
3
yanıtYanıtla
hakan arslanmobilWeb@haberler.com:

Dolar 3 lira olsa hükümet çıkar Yeni Türkiye miz soyle iyi boyle iyi diye konuşur.

7
0
yanıtYanıtla
AhmetMobil-ANDROID:

Olsun, bizim sarayımız var... Ha ha ha...

6
1
yanıtYanıtla
ayvazmobilWeb@haberler.com:

Doları yigite bırakırsan bu olur.

6
1
yanıtYanıtla
GözcüMobil-IOS:

Uzun adam arkasında güç gördükçe her yaptığını doğru biliyor. Yeter artık usandırdın iyice sende.karşınızda rakip yoksa böylemi yapmak Lazım herşeyi inadına inadına yapiyorsun. Eğer dolarınız olduğu için yapiyorsan Allah bu Hesabı sorar her şeyi biliyorum......

6
0
yanıtYanıtla
Tüm 18 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title