Haberler

Diyarbakır, Gümrük Kompleksine Kavuşuyor

Kayapınar ilçesinde 28 dönüm alan üzerinde 7 milyon liraya oluşturulan kompleks, 4 ay sonra hizmete açılacak Habur Sınır Kapısındaki İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü de Diyarbakır'da bulunan bu merkeze taşınacak DTSO Başkanı Sayar: "Bu kompleks, Diyarbakır'da dış ticaret alt yapısının oluşturulması.

ÖZGÜR AYAYDIN - Diyarbakır'ın dış ticaretine büyük katkı sunacak olan gümrük kompleksi tamamlandı.

Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde dış ticaretin gelişmesi amacıyla 2 yıl önce Kayapınar ilçesinde 28 dönüm alan üzerine yapımına başlanan gümrük ve ticaret merkezi 4 ay sonra hizmete açılacak.

7 bin metrekare kapalı alandan oluşan ve içerisinde idari binaların dışında konferans salonu ile sosyal tesislerin de yer aldığı kompleks, 7 milyon liraya mal oldu.

Diyarbakır Gümrük Müdürlüğü, Tasfiye İşletme Müdürlüğü, Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğünün yanı sıra Şırnak'ın Silopi ilçesindeki Habur Sınır Kapısında 4 ilin bağlı bulunduğu İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü de buraya taşınacak.

Müdürlüklerin hizmete girmesiyle komplekste çalışan sayısı 150'yi aşacak.

İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Hasan Eken, AA muhabirine, yapımı tamamlanan kompleksin kendilerine teslim edildiğini belirterek, "Hizmetlerimizin daha verimli olması için binalarda düzenleme yapılıyor. Bölge müdürlüğümüzü 4 ay sonra Habur Sınır Kapısı'ndan Diyarbakır'a taşıyacağız" dedi.

-"Diyarbakır'ın sanayi imajına da olumlu katkı sunacak"

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Ahmet Sayar da çözüm süreciyle sağlanan huzur ve güven ortamının yatırımcıları Diyarbakır'a yönlendirdiğini söyledi.

Bu sayede çok sayıda kişinin Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesinde fabrika kurmaya başladığını vurgulayan Sayar, bu fabrikalardaki ürünlerin ihracatı için altyapı çalışmalarının tamamlanmasının önemine değindi.

Altyapıdaki eksikler nedeniyle Diyarbakır'daki girişimcilerin farklı illerden gümrükleme işlemlerini gerçekleştirdiğini ifade eden Sayar, bunun zaman ve maliyet kaybına neden olduğunu belirtti.

Başkan Sayar, bu merkez içerisinde yer alacak kurumların yapacağı çalışmalar sayesinde Diyarbakır'daki ihracat yapmayan firmaların da ihracata yöneleceğine dikkati çekerek, bu sayede bir kaç yıl içerisinde Diyarbakır'dan yapılan ihracat miktarında büyük artış olacağını kaydetti.

Sayar, şöyle konuştu:

"Ayrıca Diyarbakır'ın sanayi imajına da olumlu katkı sunacak. Diyarbakır'da ithalat ve ihracatın kolay şekilde yapılması için lojistik merkezine büyük ihtiyaç var. Bu merkezin kurulması için karar aldık. Lojistik merkezi oluşturulmadan ithalat ve ihracat yapmak kolay hale gelmez. Kompleks, Diyarbakır'da dış ticaret altyapısının oluşturulmasında çok büyük bir adımdır. Ancak tek başına yeterli olmaz. İlgili bakanlıkların katkısıyla lojistik merkezinin en kısa sürede yapılması gerekiyor."

-"Bürokrasi azalacak"

Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu ise yıllardır İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünün Diyarbakır'a taşınmasını talep ettiklerini anımsattı.

Yapılan yeni düzenlemeyle sınır kapılarında sadece geçiş işlemlerinin yapılacağına değinen Bedirhanoğlu, uygulamanın dış ticarete büyük katkı sunacağını bildirdi.

Altyapıdaki sıkıntılar nedeniyle Diyarbakır'dan ihracat yapmanın çok zor olduğunu ifade eden Bedirhanoğlu, "İthalat ve ihracat yapılırken uzun süren bürokrasi işleriyle uğraşılıyordu. İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğünün Diyarbakır'a taşınmasıyla bürokrasi azalacak. İhracat ve ithalat konularında uzman kişilerin merkezde görev almasıyla girişimciler bilgilenecek. Kompleks, Diyarbakır'dan yapılan ihracat miktarının artışını sağlayacak" ifadelerini kullandı. - Diyarbakır

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title