Haberler

Divriği Yerli ve Yabancı Turistlerin Gözde Mekanı Oldu

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde Yer Alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası Başta Olmak Üzere Birçok Tarihi Eseri Bünyesinde Barındıran, Turist Sayısının Her Geçen Gün Arttığını Bildirdi

Mücahit Koç - Divriği Belediye Başkanı Hakan Gök, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası başta olmak üzere birçok tarihi eseri bünyesinde barındıran, tarih ve inanç turizmi açısından önemli bir yer olan ilçelerine gelen turist sayısının her geçen gün arttığını bildirdi.

Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşsiz mimari yapısıyla görenleri büyüleyen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası başta olmak üzere birçok tarihi esere sahip olan ilçelerini ziyaret eden turist sayısında son dönemlerde artış olduğunu söyledi.

29 Mart 2009 yerel seçimleri sonrasında belediye başkanı seçildiğini hatırlatan Gök, 'Ben belediye başkanı seçilirken Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nı yılda 10 bini aşkın kişi ziyaret ediyordu, yaptığımız çalışmalar ve tanıtımlarla bu sayı 20 bine ulaşmıştır. İlçemizin tarihi ve turistik mekanlarını ise yıllık ortalama 40 bin kişi ziyaret ediyor. Hedefimiz, ilerleyen zamanlarda yılda en az 150 bin turisti ilçede konuk etmek' dedi.

Turizmin ilçe açısından önemini vurgulayan Gök, 'İlçemiz başta Ulu Cami ve Şifahane olmak üzere kalesi, türbeleri, hamamları, hanları, çeşmeleri, Cumhuriyet döneminde örnek demir yolları, köprüleri, özgün konakları ve tescilli yapıları ile bozulmamış bir tarihi dokuya sahip. Başka hiçbir ilçede hatta birçok ilde bulunmayan, tarihi, kültürel varlıklara sahip ilçemizde, birçok anıt eser ve sivil mimari örneği bulunuyor. Divriği, tescilli 120 konağın ve önemli eserlerin bulunduğu bir tarih, kültür ve turizm yöresidir' diye konuştu.

Turistlerin konaklayacakları mekanların da oluşturulduğunu ifade eden Gök, bu çalışmaları da şöyle anlattı:

'İlçemizde mevcut konaklama sıkıntısını aşmış durumdayız. Belediye otelimiz yeni baştan tadilat ve onarım ile belli bir kaliteye ulaştı. Ayrıca hemşehrimiz Haydar Kılıç'ın yapmakta olduğu 3 yıldızlı otelin de 2011 yılı ortalarında faaliyete geçmesi beklenmektedir. Yine ilçemizde Selavattepe'de halkın hizmetine sunulmuş 40 yataklı otelimizin dışında, 80 yataklı ikinci otelin inşaatı da devam etmekte olup, 2011 yılı içerisinde hizmet vermesi beklenmektedir. Diğer taraftan Abdullah Paşa Konağı restore edilerek turizme açık bir durumdadır. Bunun yanı sıra 5 konağımız da restorasyon işlemi tamamlandıktan sonra butik otel olarak hizmet verecek. Böylelikle konaklarımız açık tutularak turizmin canlanması sağlanacaktır. Turizm yönünden en önemli ihtiyaç olarak görülen konaklama ihtiyacını da büyük ölçüde karşılamış olacağız. İlk aşamada 200'e çıkmış olan yatak sayısını 500'e çıkarmayı amaçlıyoruz.'

- FİLM VE DİZİ YAPIMCILARINA DAVET-

Tarih ve inanç turizmi açısından önemli bir merkez olan Divriği'nin, camileri, konakları, sokakları, kapıları, kalesi ve görsel alanları ile dizi film ve sinema filmi yapımcıları için bulunmaz bir mekan olduğunu belirten Gök, yerli ve yabancı turistler ile yapımcıları ilçeye davet etti.

Mimari yapısıyla buram buram tarih kokan ilçelerine sinema ve dizi yapımcılarını çağıran Gök, belediye olarak bu tür organizasyonlara ellerinden gelen desteği vereceklerini belirtti.

Divriği'nin tarihte her zaman önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Gök, 'Özellikle Ulu Camii ve Darüşşifası Türkiye'de olduğu kadar dünyada da saygın eserler arasına alınmıştır. Tarihi yansıtan film ve diziler için hazırlanan mekanlara milyonlarca para harcanıyor, biz sinema ve dizi yapımcılarının hatta senaristlerinin bir kez olsun Divriği'ye gelerek buraları görmelerini, ziyaret etmelerini istiyoruz. Divriği görsel anlamda açık hava tarih müzesine benziyor. Bunları görmelerini istiyoruz' diye konuştu.

- 'GÖRMEDEN ÖLMEYİN'-

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın tanıtımında 'Görmeden Ölmeyin' sloganını kullandıklarını ifade eden Gök, 'Görmeden ölmeyin, ölmeden Divriği'ye gelin, açık hava müzesini andıran ilçemizi görün' dedi.

Belediye olarak turizm başta olmak üzere ilçenin kalkınmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Gök, şunları kaydetti:

'Son yıllarda yapılan çalışmalar ilçe adına umut verici. Yakın zamanda Divriği, bir turizm merkezi olacaktır. Bizler de belediye olarak şehir içindeki yapılaşmayı düzenlemeye çalışıyoruz. İlçede bulunan yüzlerce yapı SİT alanı olarak tescil edildiği için vatandaşlarla ve muhtarlarla bir araya gelerek yapacakları tadilat ve çalışmalar hakkında sık sık bilgi veriyoruz. Tarihten bu yana çamurlu sokaktan geçilmeyen kenar mahallelerimizin yol sorununu hallettik. İlçemizin cadde ve sokaklarına parke taşı döşedik, araç filomuzu zenginleştirmeye devam ediyoruz. İlçenin en önemli sorunlarından biri olan içme suyunu Devlet Su İşleri Müdürlüğü resmi programına aldı, çalışmalar hızla devam ediyor, en kısa zamanda çözmeyi planlıyoruz. Bunlar ilçemizin geleceğine yönelik yatırımlardır.'

- 'ANADOLU'NUN EL HAMRASI'-

Avrupalı bilim adamlarınca 'Anadolu'nun El-Hamrası' olarak görülen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, mimari yapısıyla başta sanat tarihçileri olmak üzere mimar ve mühendisleri büyülüyor. UNESCO'nun koruma çalışmaları kapsamında oluşturulan 'Dünya Kültür Mirası Listesinde' yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, 'Görmeden Ölmeyin' sloganıyla tanıtılıyor.

Özgün mimarisi, estetik, kültürel ve evrensel değeriyle 13. yüzyılda kadın-erkek eşitliğini de simgeleyen bir anıt olarak nitelendirilen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, inanç ve tarih turizmi açısından önemli bir eser olarak gösteriliyor.

Tarihi eserin batı yamacında camiye girişi sağlayan 'Taç Kapı'da, ikindi namazı vaktinde güneşin etkisiyle çıkan yaklaşık 4 metre uzunluğunda namaz kılan insan figürü, görenleri hayrete düşürüyor. Tarihi eseri görmeye gelenler, ziyaret saatlerini namaz kılan insan siluetinin çıktığı ikindi namazı vaktine denk getirmeye çalışıyor. Divriği, ayrıca kalesinin yanı sıra tarihi konakları, camileri, hamamları ve sokakları ile turistlerin dikkatini çekiyor.

(MCH-AHM-İSA-NÖZ) - SİVAS

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Tebliğ yapanlara vatandaştan tepki: Namazdan milleti soğuttunuz, defolun

Tebliğ yapanlara vatandaştan tepki: Namazdan milleti soğuttunuz, defolun

Brezilya'dan ithal edilen 27 bin angus dev gemiyle Türkiye'ye getirildi

Brezilya'dan ithal edilen 27 bin angus dev gemiyle Türkiye'ye getirildi

Seçime de toplantıya da damga vurdular! Vekillerin emekli için istediği zam oranı AK Parti'yi karıştırdı

Seçime de toplantıya da damga vurdular! Vekillerin emekli için istediği zam oranı AK Parti'yi karıştırdı

Dışişleri Bakanlığı: Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail kararını memnuniyetle karşılıyoruz

Dışişleri Bakanlığı: Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail kararını memnuniyetle karşılıyoruz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title