Haberler

Dışişleri Bakanlığı: Davutoğlu Taraflara Tavsiyelerde Bulundu

Dışişleri Bakanlığı: Davutoğlu Taraflara Tavsiyelerde Bulundu

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: DAVUTOĞLU TARAFLARA TAVSİYELERDE BULUNDU * Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal : "Toplantının haricinde sayın Bakanımız kendisiyle görüşmek isteyen her heyetle değişik vesile ve zamanlarda görüş alışverişinde bulundu. Kendisi zaman zaman taraflara tavsiyelerde bulundu. Ama bu tamamen ev sahibi ülke sıfatıyla yaptığımız çalışmalardı" Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve İran Milli Güvenlik Yüksek Kurulu Genel Sekreteri ve İran'ın Nükleer Başmüzakerecisi Said Celili'nin basın toplantısının ardından Dışişleri bakanlığı yazılı açıklama yaptı

"ÜLKEMİZ GAYRETLERİNİ SÜRDÜRECEKTİR " Zirveyi izleyen basın mensuplarına dağıtılan yazılı açıklamada açıklamada, P5 1 (ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ve Almanya) ile İran'ın, 21-22 Ocak günlerinde İstanbul'da Türkiye'nin evsahipliğinde bir araya geldikleri hatırlatılarak, " Taraflar, nükleer konularda işbirliği için ortak zemin bulunmasına yönelik temaslarda bulunmuşlar, bu vesileyle karşılıklı beklentilerini dile getirmişlerdir" cümleleri kullanıldı. Açıklamada görüşmeler sırasında Viyana Grubu ülkeleri ile (ABD, Rusya, Fransa) İran'ın, ilk kez ayrı bir toplantı yaptığı da belirtildi. Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin görüşmeler boyunca "vaki talepler çerçevesinde taraflarla temas halinde olduğunu, gerekli yapıcı telkinlerde bulunduğunu" belirterek, " Bu süreçte esas olanın, tarafların kendi aralarında bir uzlaşmaya varmaları olduğu " kaydedildi. Açıklamada ayrıca, " Tarafların, önümüzdeki dönemde görüşmelerin sonuçları temelinde, sorunlu konuların çözüme kavuşturulması amacıyla görüşmelere kapıyı açık bırakmalarını memnuniyetle karşılıyor ve İstanbul'da yapılan önerileri ayrıntılı biçimde değerlendirmelerini bekliyoruz. Ülkemiz, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürecin ilerletilmesi, konunun barışçı bir çözüme kavuşturulması yönünde gayretlerini sürdürecektir. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi/Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Catherine Ashton ve P5 1 temsilcileri ile İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Said Celili'ye İstanbul görüşmelerinde sergiledikleri açık fikirli tutum ve Türkiye ile yaptıkları işbirliği için teşekkür ediyor, bundan sonraki çabaları için de başarı dileklerimizi sunuyoruz" ifadeleri yeraldı.

"DAVUTOĞLU TARAFLARA TAVSİYELERDE BULUNDU " Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklama daha sonra Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Selçuk Ünal tarafından da sözlü olarak dile getirildi. Ünal, açıklamayı okuduktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ünal, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ne zaman devreye girdiği sorusu üzerine, " Eğer gerektiği taktirde taraflardan biri bizimle görüşmek istediğinde ev sahibi ülke sıfatıyla elimizden geleni yapma gayretinde olduğumuzu en başından beri tekrarlıyorduk. Bu çerçevede de toplantının haricinde sayın Bakanımız kendisiyle görüşmek isteyen her heyetle değişik vesile ve zamanlarda görüş alışverişinde bulundu. Kendisi zaman zaman taraflara tavsiyelerde bulundu. Ama bu tamamen ev sahibi ülke sıfatıyla yaptığımız çalışmalardı " dedi. " Türkiye başka bir toplantıya ev sahipliği yapacak mı ? " sorusuna da yanıt veren Ünal, " Taraflar bir diğer toplantıyı dışlamamışlardır gördüğüm kadarıyla. Ancak bu toplantının yapılıp yapılmaması tarafların kendi iradelerine bağlıdır. Bu çerçevede Türkiye bu sürece her zaman yapıcı katkılarını sürdürmeyi devam ettirecektir" diye konuştu. Bir gazetecinin "Toplantının olumsuz sonuçlanmasına Türkiye olarak üzülmediniz mi ? " sorusuna ise Ünal, " Önemli olan bu toplantının yapılmış olması. İkincisi bu toplantıyla Viyana Grubuyla İran biraraya geldi. Bu da bizce önemli bir gelişme. Üçüncü olarak toplantının yapılmış olması ve sürecin kopmamış olması başbaşa olumlu bir gelişmedir. Dolayısyla biz de bu olumlu gelişmenin sürmesini temenni ediyoruz " şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title