Haberler

Devlet Bakanı Yılmaz, Mardin'de

"340 bin hektarı doğrudan suluyoruz, çalışmalar bittiğinde 1 milyon 60 bin hektar sulanabilir hale getirilecek.

Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, GAP kapsamında 600 kilometrenin üzerinde ana kanal inşasının sürdürülmekte olduğunu belirterek,

"340 bin hektarı doğrudan suluyoruz, çalışmalar bittiğinde 1 milyon 60 bin hektar sulanabilir hale getirilecek. Kuru tarıma göre üretim 5-6 kat artacak" dedi.

Yılmaz, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) tanıtım gezisi kapsamında Mardin'de gazetecilerle bir araya geldi.

Bölgesel eşitsizlikleri gidermeyi amaçladıklarını ifade eden Yılmaz, dünyanın hiçbir yerinde mutlak eşitlik bulunmadığını, ancak bölgelerarası dengesizliklerin "tolore edilebilir, normal" düzeyde olması gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Avrupa Birliği'ne baktığınızda kriter olarak şunu alıyorlar; bir bölgenin az gelişmişlik probleminden kurtulması için satın alma gücü paritesi ile gelirinin, ortalamanın yüzde 75'inin üstünde olması gerekiyor. Yüzde 75'in altına düştüğünde burada mutlaka müdahale edilmesi gereken alan olduğu düşünülüyor. Biz de maalesef baktığımız zaman Güneydoğu Anadolu Bölgemizde bu gelirler, ortalamanın yüzde 50'si civarında" diye konuştu.

Bölgelerarası dengesizliği gidermeye çalışırken aynı zamanda Türkiye'yi de hızlı bir şekilde büyütmeyi amaçladıklarını dile getiren Yılmaz, 2023 hedeflerine işaret etti ve 2 trilyon liralık ekonominin, geçmiş yıl performanslarına göre gerçekçi bir hedef olduğunu söyledi. Yılmaz, hedefe ulaşabilmek için ülkedeki tüm potansiyeli harekete geçirmek gerektiğini ifade ederek, bu bölgedeki turizm, ticaret, sanayi potansiyeline dikkati çekti ve "Aslında biz hazinenin üzerinde oturuyoruz, yeterince keşfedip katma değere dönüştürebilmiş değiliz" dedi.

Yılmaz, dışardan destekle değil bölgenin bu iç dinamiklerini harekete geçirerek kalkınma yaratmayı amaçladıklarını ifade ederek, bu amaçla 2008 yılında uygulamaya koydukları GAP Eylem Planı kapsamında yapılanlar hakkında bilgi verdi.

-"BÖLGEDE GIDA SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMLİ FIRSATLAR VAR"-

Bakan Yılmaz, GAP denilince akla daha çok enerji yatırımlarının geldiğini ifade ederek, enerjide bu zamana kadar potansiyelin dörtte 3'ünün gerçekleştirildiğini, Ilısu'nun bitirilmesiyle enerji boyutunun büyük ölçüde tamamlanmış olacağını kaydetti.

Projeyle ilgili bu zamana kadar sulama boyutunun biraz geri kaldığını belirten Yılmaz, GAP bölgesindeki 1, 8 milyon hektar sulanabilir arazinin, 1 milyon 60 hektarlık bölümüne su ulaştırmayı amaçladıklarını söyledi. Barajlarda 1 milyon hektarlık bölüm için suyun birikmiş bulunduğunu, bu suyu ovalara taşıyabilmek için kanal ve tünel inşaatına ağırlık verdiklerini kaydeden Yılmaz, şu an 600 kilometrenin üzerinde ana kanalın inşasının sürdürüldüğünü bildirdi.

Yılmaz, "Şu ana kadar 340 bin hektarı doğrudan suluyoruz, inşallah bu çalışmalar bittiğinde 1 milyon 60 bin hektar sulanabilir hale getirilecek" dedi. Sulamayla birlikte "muazzam bir üretim artışının" meydana geleceğini ifade eden Yılmaz, kuru tarıma göre 5-6 kat artış gözleneceğini kaydetti.

GAP'ın bakir topraklarının organik tarım için de çok uygun olduğuna işaret eden Yılmaz, girişimciliğe büyük destek verdiklerini, gıda sektörünün önemli fırsatlar içerdiğini söyledi.

Arazi toplulaştırma çalışmalarına da hız kazandırdıklarını belirten Yılmaz, GAP bölgesinde 1 milyar lira gibi bir maliyetle 2 milyon hektar alanda toplulaştırma çalışması yürütüldüğünü bildirdi.

-"GAP BÖLGESİNDE İSTİHDAM GEÇEN YIL 218 BİN ARTTI"-

Eylem planı kapsamında duble yolların, otoyolların yapıldığını, havaalanlarının inşa edildiğini anlatan Yılmaz, projenin sosyal ekseninde de eğitim ve sağlık yatırımlarına ağırlık verildiğini anlattı. Kurumsal kapasitenin geliştirilmesi çerçevesinde de kalkınma ajanslarının öne çıktığını, GAP bölgesinde 3 kalkınma ajansının oluşturulduğunu söyledi ve bunların çalışmaları hakkında da kısaca bilgi verdi.

Yılmaz, "Bütün bunları, yatırımları yaptık da ne oldu. Bir sonuç elde edebildik mi, sadece geçen yılın istihdam rakamını söylemem bunun için yeterli diye düşünüyorum. Geçen yıl Türkiye genelinde de iyi bir performans gösterildi, 1 milyon 317 bin kişilik bir istihdam artışı oldu. GAP bölgesinde sadece bu 9 ilimizdeki istihdam artışı ise 218 bin kişi oldu. Bazen diyorlar ya rakamlar söylüyorsunuz ama hayata yansıyor mu diye. Ben daha güzel yansıma düşünemiyorum" diye konuştu.

-ARAZİ SATIŞI İDDİASI, "ŞEHİR EFSANESİ"-

Cevdet Yılmaz daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Yılmaz, GAP bölgesindeki arazilerin satıldığı iddialarıyla ilgili soruya

"Şehir efsaneleri vardır ya böyle dilden dile dolaşan, herkesin de nedense analiz etmeden inandığı şeyler... Kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil" karşılığını verdi. Yılmaz, şöyle devam etti:

"Kaldı ki arazi ben doğrusu satılmasına karşı da değilim. Gelir bir yatırımcı burada bir yatırım yapmak için arazi alır, gerekirse bedava verelim yeter ki gelsin, burada üretim yapsın, katma değer üretsin, istihdam üretsin. Dünyanın neresinden olursa olsun kim olursa olsun ülkemizde bir katma değer oluşturacaksa istihdam oluşturacaksa gelsin yapsın. Ama ne yazık ki çok fazla yok böyle. Henüz bu aşamaya gelmiş değil bölge, geliştikçe belki, daha fazla ilerledikçe, daha fazla cazibe merkezi haline geldikçe daha ileri noktalara geleceğiz diye düşünüyorum. "

Bölgedeki istihdam artışıyla ilgili soru üzerine Yılmaz, kentte ekonominin gelişmesi, yaşam standardının yükselmesine yönelik yatırımlar yaptıklarını, bunun sonuçlarının görülmeye başlandığını kaydederek, bunun bölgedeki göç rakamlarına da yansımasının beklendiğini kaydetti.

2008 yılında uygulamaya konulan eylem planı kapsamında ne kadar harcama yapıldığı ile ilgili soru üzerine Yılmaz, GAP'a 2008'de yapılan toplam ödeneğin 1 milyar lira olduğunu, 2009'da 3 milyar lira, 2010'da 4 milyar lira ayrıldığını ifade ederek, bugüne kadar 9 milyar liralık tahsis yapıldığını söyledi. 2011 yılı için de 4 milyar lira civarında bir ödenek ayrıldığını ve toplam rakamın 13 milyar lirayı aştığını kaydeden Yılmaz, 2012'de de ödenek tutarının artarak devam edeceğini ifade etti.

-MAYINLI ARAZİLER-

Cevdet Yılmaz, mayınlı arazilerin temizlenmesiyle ilgili olarak da, yasal düzenlemenin yapıldığını, 2014 sonuna kadar sürecin tamamlanması gerektiğini belirtti. Sürecin işlediğini, sorunu çözmek konusunda kararlı olduklarını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Mayınlı arazilerden sınırlarımızı temizleyeceğiz, bu aynı zamanda bizim uluslararası bir yükümlülüğümüz. Bunu da açık söylemek isterim ki bizden çok daha az gelişmiş birçok ülke bu sorunu halletti. Bizde biraz bu işler uzadı maalesef. İşte biraz bu işlerde kurumsal çekişmeler çok oluyor. Bakın ben eski bir bürokrat olarak da şunu size çok açık yüreklilikle söylemek isterim, uzun süre çözülemeyen sorunları altını bir eşeleyin, altından kurumlar arası böyle çekişmeler çıkar. Siyasi irade, bu işi çözün dediği halde işler bir miktar gecikir. Burada artık bu süreç bitmiş durumda, kanun çıktı, herkesin görevi, sorumluluğu netleşmiş durumda. Dolayısıyla artık bundan sonrası işin operasyonel kısmı, bu kısım da tamamlanacak diye bekliyorum. "

Yılmaz, bu arazilerin nasıl değerlendirileceği konusunda da Harran Üniversitesi ve GAP İdaresinin ortak bir çalışma yürüttüğünü söyledi. Yılmaz, arazinin çok geniş olduğunu ve değişik özellikler içerdiğini belirterek, bir kısmında tarihi kalıntılar bulunduğunu, bir kısmının altyapı yatırımları için gerektiğini, belli bir bölümün organik tarıma ayrılacağını anlattı ve detayların çalışmada ortaya konulacağını dile getirdi.

-TÜSİAD ÜYELERİNE ÇAğrı-

Devlet Bakanı Yılmaz, bölgeye yatırımlar ve teşvik politikalarıyla ilgili bir soruyu yanıtlarken de, tüm bölgeleri kapsayan yeni teşvik sisteminden yararlanmak için 2009'da 1, 5 milyar lira, 2010'da da 2, 9 milyar liralık başvurunun yapıldığını belirtti.

Rakamların sevindirici olduğunu ancak bölgeye büyük ölçekli yatırımların gelmediğini ifade eden Yılmaz, "Maalesef orada ben de şikayetçiyim. Biraz burada belki TÜSİAD üyesi işadamlarına seslenmemiz lazım, biraz da bu bölgelere yatırım fırsatlarına gelip baksınlar, hep belli alanlara gitmesinler" dedi.

Yatırımcılara cazip fırsatlar sunduklarını dile getiren Yılmaz, Gaziantep'te 5. organize sanayi bölgesinin inşa edildiğini, Mardin'de 2'ncisine başlandığını, Urfa'da 2. OSB'nin büyük oranda tamamlandığını anlattı ve yatırımların artması için bölge imajını, huzur ve güven ortamını pekiştirmek gerektiğini kaydetti.

- MARDİN

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Yüzde 40 ile ilk sırada çıktı! CHP'nin yerel seçim başarısının sırrı doğru aday seçimi

Yüzde 40 ile ilk sırada çıktı! CHP'nin yerel seçim başarısının sırrı doğru aday seçimi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title