Haberler

Derleme Dün Geceden Bu Yana Geçilen "Yemen'deki Gelişmeler" ile İlgili Haberlerimizi Derleyerek...

Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından 48 gün önce başlatılan hava saldırılarının ardından varılan ilk ateşkes uygulanmaya başladı.

Yemen'de, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından 48 gün önce başlatılan hava saldırılarının ardından varılan ilk ateşkes uygulanmaya başladı.

Yemen'de Ensarullah Hareketi (Husiler) ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih destekçileri dahil olmak üzere tüm tarafların üzerinde uzlaşıya vardığı beş günlük ateşkes, Yemen yerel saatine göre dün 23.00'ten itibaren başladı.

Koalisyona ait uçakların ise ateşkesin başlamasına yaklaşık yarım saat kala İbb'de Husilere ait olduğu belirlenen bölgelere hava saldırıları düzenlediği ifade edildi. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, koalisyon güçleri Husilerin karargaha dönüştürdüğü Bin Ladin turizm beldesi ile güvenlik merkezini hedef aldı.

Ateşkes ihlalleri

Yerel saatle dün 23.00'te başlayan 5 günlük ateşkesin kısa süre sonra güneyde Ed-Dali, orta kesiminde Taiz ve doğudaki El-Cevf illerinde ihlal edildiği bildirildi.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Taiz kentinin el-Murur Mahallesi'nde Husilere ait bir tankla, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yanlısı güçlerin bulunduğu yerlere ateş açıldı. Taiz kenti yakınlarındaki Sabr Dağı'nda Hadi yanlısı halk direniş güçleri ile Husiler arasında da çatışmalar çıktı.

Dali ve Cecf illerinde de Husilerin, ateşkesin başlamasından yaklaşık 1 saat sonra bir mahalleye saldırıda bulunarak ateşkesi ihlal ettiği aktarıldı.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre Husiler tarafından Yemen sınırındaki Necran ve Cazan kentlerine iki roketli saldırı yapıldı. Yetkililer, Suudi Arabistan Silahlı Kuvvetleri'nin, ateşkesin devamlılığını sağlamak amacıyla sabırlı davrandığını vurguladı.

BMGK'dan uyarı

BM Güvenlik Konseyi, taraflardan geçici ateşkese uymalarını ve tüm bölgelere insani yardım ulaştırılmasını temin etmelerini istedi.

Yemen'de ilan edilen beş günlük ateşkese ilişkin BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen bildiride, Yemen'de yaşanan çatışmalar nedeniyle kötüleşen insani durumdan büyük endişe duyulduğu belirtilerek, "Suudi Arabistan ve Yemen hükümetinin inisiyatifiyle" çatışmalara beş günlük insani yardım arası verilmesinden memnuniyet duyulduğu ifade edildi.

Tüm taraflardan bu karara saygı göstermesi, açık ve güvenilir şekilde askeri faaliyetleri durdurması istenen bildiride, acil ihtiyaç içinde bulunan sivillere insani yardım ulaştırılmasının temin edilmesi talep edildi.

BMGK bildirisinde sorunun diyalogla çözülmesi için BM Genel Sekreteri'nden tüm tarafların katılımıyla Yemen Konferansı toplaması da istenerek, taraflara da BM gözetiminde yapılacak müzakerelere katılma ve iyi niyetle çözüme destek olmaları çağrısı yapıldı.

İran'dan Suudi Arabistan ve ABD'ye uyarı

İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Mesud Cezayiri, ABD ve Suudi Arabistan'ı, "ülkesinin Yemen'e gönderdiği insani yardım taşıyan gemiye yönelik olası herhangi bir girişimde bulunmamaları" konusunda uyardı.

Tuğgeneral Cezayiri, El-Alem televizyonuna verdiği röportajda, İran'ın gönderdiği insani yardımların Yemen halkına ulaşmasını umduklarını ifade ederek, "Aksi taktirde başka seçenekleri kullanmak durumunda kalacağız. Bu seçeneklerin ne olduğunu zamanı geldiğinde açıklayacağız" ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan'ın İran yardım gemisinin Yemen kıyısına ulaşmasını engellemesi durumunda, "cevaplarının ne olacağı" yönündeki soruya, "İran'ın sabrının da bir sınırı var" şeklinde cevaplayan Cezayiri, "Suudi Arabistan'ın yeni yöneticileri ile ABD şunu açıkça bilsinler ki Yemen halkına ulaştırılmak üzere insani yardım taşıyan İran gemisine olası her türlü saldırı girişimi, bölgede ABD ve Suudi Arabistan'ın kontrol edemeyeceği ateşin alevlenmesine sebep olacaktır" dedi.

Öte yandan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Merziye Afham, ülkesinin Yemen'e gönderdiği yardım gemisinin savaşa dahil olan ülkeler tarafından denetlenmesine izin vermeyeceğini açıkladı.

Afham, Dışişleri Bakanlığı Basın Ofisi sitesinde yer alan açıklamasında, "Savaşa dahil olan ülkelere (Yemen'e yönelik operasyona destek veren ülkeler) İran İslam Cumhuriyeti'nin Yemen'e gönderdiği insani yardımları taşıyan gemiyi denetleme izni vermeyeceğiz" ifadesini kullandı.

İran'ın yardım gemisi

ABD yönetimi, İran'ın Yemen'e gönderdiği ve donanmasının eşlik ettiği, insani yardım taşıdığı açıklanan gemiyi yakından takip ettiklerini belirterek, Tahran'a "donanma eşliğinde değil Birleşmiş Milletler (BM) vasıtasıyla Yemen'e insani yardım gönderme" çağrısında bulundu.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Steve Warren, Pentagon'da düzenlediği basın toplantısında, İran'ın insani yardım taşıyan bir kargo gemisini Yemen'e doğru gönderdiğine ilişkin soruları yanıtladı.

"İran Şahid" isimli gemiyi yakından izlediklerini belirten Warren, "İranlıların bu gemiye savaş gemileriyle eşlik etmeyi planladıkları yönündeki açıklamalarının farkındayız. İranlılar, bunun bir insani yardım gemisi olduğunu belirtti ve eğer söylenildiği gibiyse bunu Cibuti'de kurulan BM insani yardım dağıtım merkezi üzerinden iletmeleri çağrısını yapıyoruz. Bu yol, yardımın Yemen'de ihtiyacı olanlara hızlı ve etkili ulaşmasını sağlayacaktır" diye konuştu.

"İnsani yardım taşıdığı iddia edilen tek gemiye savaş gemilerinin eşlik etmesinin gereksiz olduğunu" dile getiren Warren, "Eğer İranlılar bölgede bir tür tehlikeli iş planlıyorsa onların ve bizim de bildiğimiz gibi bu (duruma) yardımcı değil" ifadesini kullandı.

BM: "Gıda ve sağlık yoksunluğundan endişeliyiz"

Birleşmiş Milletler (BM), Yemen'de süreli ateşkesin başlamasından birkaç saat önce başkent Sana'daki durumu "hayalet şehir" olarak nitelendirerek, ülkenin gıda ve sağlık alanında felaketin eşiğinde olduğunu belirtti.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofis Müdürü Trond Jansen, ofisin Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen basın toplantısına telefonla katılarak bölge hakkında bilgi verdi.

Başkent Sana'da hastanelerin yakıtları tükendiği için hastalara kapılarını kapattığına, dükkanların tek tük açık olduğuna, açılanların da ürünlerinin yok denecek kadar az olduğuna işaret eden Jansen, "Bu durum gıda ürünlerinin yüzde 40 artmasına neden oldu. Öte yandan çiftçilerin yeni sezonda ekim yapamayacağı belirtiliyor. Felakete sürüklenmiş bir ülkede gıda ve sağlık yoksunluğunun eşiğindeyiz" dedi.

Hava operasyonları

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin ateşkes başlamadan önce Yemen'in Hudeyde ve Hacce vilayetlerinde düzenlediği hava saldırılarında 60 sivilin hayatını kaybettiği öne sürüldü.

Husilerin denetimindeki Yemen resmi ajansı SABA'nın haberine göre, koalisyon güçlerinin El-Hudeyde'ye bağlı Zebid kentindeki bir halk pazarını hedef alan hava saldırısında ilk belirlemelere göre 20 kişi öldü, 50'den fazla kişi yaralandı.

Pazar bölgesi ve çevre binalarda ağır hasar meydana geldiği, yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmalarının başlatıldığı ifade edildi.

Öte yandan Hacce'ye bağlı Abs ilçesine yönelik hava saldırısında ise 40 kişinin yaşamını yitirdiği, aralarında kadın ve çocukların olduğu 50'den fazla kişinin yaralandığı kaydedildi.

Yerel kaynaklara dayandırılan haberde, "Suudi saldırısında", Abs Hapishanesi ve yerleşim alanlarının hedef alındığı belirtildi.

Kaynak: AA / Güncel

Birleşmiş Milletler Suudi Arabistan Yemen İran Politika Güncel Haberler

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title