Haberler

    Denetleme Bağımsız Olmalı'

    İş Güvenliği Eylem Paketi’ne DİSK tepkili. Konfederasyon, iş güvenliği denetlemesinin sendikalar, meslek örgütleri ve üniversiteler tarafından kurulacak bağımsız bir kurul tarafından denetlenmesini öneriyor.

    Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı İş Güvenliği Eylem Planı, KESK, Türk-İş ve KESK gibi sendika ve konfederasyonların tepkisini çekti. Plana en sert tepkiyi Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) gösterdi.

    DİSK Genel Sekreteri Arzu Atabek Çerkezoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı İş Güvenliği Eylem Paketi'nde emek örgütlerinin iş cinayetlerinin önlenmesi için önerdiği hiçbir maddenin yer almadığını ve pakette açıklanan maddelerin DİSK olarak şerh koydukları maddelerden oluştuğunu açıkladı. Çerkezoğlu, iş güvenliği uzmanının maaşının patron tarafından ödendiği bir sistemde etkin denetlemeden söz etmenin mümkün olmadığını, etkin denetleme için sendikalar, meslek örgütleri ve üniversitelerle birlikte bağımsız ve özerk bir kurum oluşturulması gerektiğini savundu.

    'Paketin uygulanma olanağı yok'

    Paketin 40'in üzerinde alt maddesi bulunduğunu belirten Çerkezoğlu, bu maddelerin çoğunun zaten var olan ancak uygulanmayan maddeler olduğunu, bunun yeni gibi sunulmasının doğru olmadığını söyledi. Çerkezoğlu: "Başbakanın katıldığı Ankara'daki toplantıda ve daha sonra TOBB'da Çalışma Bakanının katıldığı ikinci toplantıda da hem sözlü hem de yazılı olarak dosyalar şeklinde sunduk. Ama görüyoruz ki açıklanan pakette önerilerimizden bir satır bile yok" dedi.

    Arzu Çerkezoğlu, hükümete sundukları önerilerini ise 3 başlıkta özetledi;

    1. Özelleştirme politikalarından vazgeçilmeli, madenler yeniden kamu eliyle işletilmeli, rödovans kaldırılmalı ve taşeron yasaklanmalı.

    2. İşgüvenliği bağımsız kurul oluşturulacak denetlenmeli

    3. Sendikalaşmanın önündeki engeller kaldırılmalı.

    Paketin uygulanma olanağı olmadığını iddia eden Çerkezoğlu, şunları söyledi:

    "Bu paketin uygulanma olanağı yok. Tekrar ediyorum bu çalışma biçimi değişmediği sürece, bu işçi, işveren devlet ilişkileri değişmediği sürece mümkün değil. Mesela rödovans yani kiralamayı kaldırmıyor. Sadece sınır getiriyor. 15 yıldan az olmayacak diyor. Kısa sürede aşırı üretim zorlamasını böyle kaldıracağını düşünüyor.  Ama öteki taraftan da diyor ki; işin tamamını taşerona veremeyecekler, parça parça verebilecekler diyor. Bu daha kötü.

    Hükümetin açıkladığı paket kendini kurtarmaya dönük. 3 gün sonra yine bir facia yaşanırsa hükümet çıkıp, 'paket de açıkladık, önlem de aldık ama ne yapalım, işçiler bilinçsiz' diyecek. Tamamen hükümetin kendini kurtarma paketi bu."

    '6331 sayılı yaza çöpe atılmalı'

    2007 yılında çıkarılan 6331 sayılı İş Güvenliği ve Sağlığı ile ilgili yasayı da eleştiren Çerkezoğlu, bu yasının tamamen çöpe atılması gerektiğini ifade etti. İş güvenliği ve sağlığının sermayeye açıldığını ve taşeronlaştırıldığını söyleyen Çerkezoğlu: "Alanın kendi düzenlenmesi, iş güvenliği uzmanlarının eğitiminden, çalışma koşulların, iş yerlerinin denetimine, iş yeri hekimliğine kadar alanın kendisi, buradaki sendikalar, ilgili meslek örgütleri ve üniversitelerin birlikte çalışacağı, tamamen mali ve idari yönden özerk ayrı bir kurum olarak tasarlanmalı. Bunun ilgili 2007'de biz DİSK, KESK, TMMOB  ve TÜRK iş olarak ortak bir öneri hazırladık, yasanın çıkma sürecinde hükümete sunduk ancak önerilerimiz dikkate alınmadı" dedi.

    Kaynak: Al Jazeera

    Kaynak: Aljazeera / Güncel

    Ahmet Davutoğlu Türk İş Politika Güncel Haberler

    DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

    DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

    Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

    Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

    İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

    İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

    Kenan Sofuoğlu'ndan çok konuşulacak Cumhurbaşkanı Erdoğan itirafı: 'Vekillik yaparım' demek hayatımın en büyük hatasıydı

    Kenan Sofuoğlu'ndan çok konuşulacak Cumhurbaşkanı Erdoğan itirafı: 'Vekillik yaparım' demek hayatımın en büyük hatasıydı

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title