Haberler

"Değişim İçin Suriye Konferansı"na Doğru

"Değişim İçin Suriye Konferansı" çerçevesinde konferans kararlarını uygulamaya geçirecek bir komitenin seçilmesi öngörülüyor.

Suriyeli muhalif siyasetçi, iş adamı, gazeteci-yazar, aktivist ve aşiret liderleri Suriye halkına yardımcı olmak amacıyla düzenledikleri "Değişim İçin Suriye Konferansı" çerçevesinde konferans kararlarını uygulamaya geçirecek bir komitenin seçilmesi öngörülüyor.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkiye'ye gelen yaklaşık 300 Suriyeli muhalif yarın başlayacak konferans öncesi gruplar halinde hazırladıkları 31 kişilik listeleri bu akşama kadar teslim etmiş olacak.

Suriyeli muhaliflerin tek ses haline gelmesini sağlayacak komitenin oluşturulması hakkında basın mensuplarına bilgi veren İnsan Hakları Ulusal Organizasyonu Başkanı Ammar Kurabi, konferans katılımcılarının gruplar halinde 31 kişilik listeler hazırladıklarını ve listeleri bu akşama kadar teslim edeceklerini söyledi.

Yaklaşık 4-5 liste ile karşı karşıya kalabileceklerini, bu yüzden listelerin katılımcıların tamamı tarafından oylayacağını ifade eden Kurabi, komite için liste sunan grupların belli bir etnik, dini mezhep özelliğine sahip olmadıklarını, Suriye'deki bütün muhalif gruplardan temsilcilerin karışık olarak yer alacağı gruplar oluşturulurken, insanların seçim konusunda özgür olduklarını vurguladı.

Kurabi, sunulacak listelerde Müslüman Kardeşler, Şam deklarasyonu, insan hakları, kadın hakları aktivistleri, genç devrimciler ya da bağımsızlar gibi bütün muhalif taraflardan insanların olabileceğini kaydetti.

Komitenin Suriye halkına yardım etmek üzere medya ile konuşacak yetkili bir organ olacağını ifade eden Kurabi, konferansın ikinci günü 2 Haziran'da yapılacak son oturumda listelerin oylanacağını ve komite üyelerinin seçimle belirleneceğini anlattı.

Kurabi, "Komite bu konferansın önerileri üzerine çalışmaya devam edecek. Yol haritası bu iki günde hazırlanacak, komite bunu takip edecek ve hayata geçirmeye çalışacak" dedi.

Komitenin Libya'daki ulusal konsey benzeri bir oluşum olmadığını belirten Qurabi, "Bu komite Suriye'deki insanların yerine geçmeye çalışan bir komite değil. Bu komite sadece Suriye'deki gösterileri destekleyen, devrimin devamı için hizmet etmek ve diyalog sağlamak için oluşturulacak bir komite" diye konuştu.

-KONFERANSI ÜÇ SURİYELİ İŞ ADAMI FİNANSE EDİYOR-

Ammar Kurabi, konferansın finansmanı ile ilgili bir soru üzerine, Suriye rejiminin muhaliflerin her faaliyetini ABD ya da batı ülkelerinin finanse ettiğini iddia ettiğine işaret ederek, konferansı Suriyeli iş adamlarının finanse ettiğini söyledi.

"Bu konferansı yapmamız için bizi destekleyen üç iş adamı var" diye konuşan Kurabi, bu kişilerin medyada yer almak istemediklerini, ancak Antalya'da bulunduklarını söyledi.

-KÜRT MESELESİNDEKİ ÖNEMLİ TARAFLAR DA KATILIYOR-

Kurabi, Kürtlerin konferansı boykot ettiği yönündeki haberlere ilişkin de Suriye muhalefetindeki tarafların birçoğunun konferansa katılmayı kabul ettiğini, birkaçının gözlemci olarak geldiğini, birkaçının da katılmayı reddettiğini kaydetti.

Benzer bir durumun Kürtler için de geçerli olduğunu belirten Kurabi, yazılanların aksine konferansa Kürt meselesindeki önemli tarafların katıldığını söyledi.

Çoğunlukla Suriye dışında yaşayan Suriyelilerin konferansa katıldığına işaret edilmesi üzerine Suriye'deki durum göz önüne alındığında bunun doğal olduğunu ifade eden Kurabi, Nusayri gruplardan katılımcıların olup olmadığına yönelik bir soruyu "Konferans bütün etnik ve dini grupları kapsıyor. Biz insanları fikirlerine göre değerlendiriyoruz, dinlerine göre değil" şeklinde yanıtladı.

Kurabi, sivil toplum kuruluşlarına ve Türkiye Dışişleri Bakanlığına da davet gönderdiklerini ve gözlemci olarak katılmaları çağrısında bulunduklarını söyledi.

- ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'si jandarma personeli 7 yaralı

Tokat'ta ihbar üzerine gidilen evde patlama: 5'si jandarma personeli 7 yaralı

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

7 Ekim'deki baskının sembol ismi olmuştu! Hamas'ın kaçırdığı genç kadının cansız bedeni bulundu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title