Haberler

Çözüm Sürecine Yönelik Yasa Tasarısı

Van'daki sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleri, TBMM'ye sunulan 6 maddeden oluşan, Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı'nı, çözüm sürecinde toplumsal müzakere ve barış ortamını derinleştireceğini bildirdi Van TSO Başkanı Takva: "Devlet enerjisini.

Van'daki sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan 6 maddeden oluşan, Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı'nın, çözüm sürecinde toplumsal müzakere ve barış ortamını derinleştireceğini bildirdi.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kürt sorununun çözümüne ilişkin hazırlanan yasa tasarısının, Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca devlet mekanizmasının ve mevcut hükümetin attığı tarihi bir adım olduğunu belirtti.

Çözüm süreciyle başlayan 2 yıllık demokratikleşme ortamının yasal çerçeveye oturtulmasının çok önemli olduğunu açıklayan Takva, şöyle konuştu:

"Bu yasa tasarısı barışa en çok ihtiyaç duyan kesimlerin geleceğe olan ümitlerini perçinleştirmiştir. Artık kamusal alanlarda somut adımların atılacağını, buna bağlı olarak yurt dışındaki güçlerin de ülkeye gelişlerinin temini ile yeni bir barış ve kardeşlik enerjisinin doğacağına inanıyoruz. Düzenlemeyle oluşan birleşme ve bütünleşme, başta bölgemiz olmak üzere, Türkiye'nin aydınlık geleceğine önemli katkı sağlayacaktır. Bölgenin ekonomisini yönetenler olarak bu çalışmadan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Adım atılması ve bunun somuta indirgenmesi tarafımızca olumlu karşılanmaktadır. Emeği geçenlerin isimlerinin tarihte onurla alınacağını ifade etmek istiyorum."

Atılacak cesur adımlar ve bu adımların yasal zemine oturtularak yürütülmesinin eleştiri konusu olan hususlarında ortadan kaldırılmasını sağlayacağına inandığını kaydeden Takva, şu anda sürdürülebilir bir barış ve kardeşlik ortamının olması için sosyal, ekonomik ve kültürel açılımların da devreye sokulması gerektiğini ifade etti.

Her zaman devletlerin gücünü, halkının ve halklarının barışı, huzuru, kardeşliği ve refahı için harcaması gerektiğini dile getirdiklerini anımsatan Takva, şunları dile getirdi:

"Bugün yapılan tam da budur. Devlet enerjisini halklarının huzuru, barışı, kardeşliği için harcamaktadır. Bütün taraflarda bu çalışmayla yasal güvence içinde konuşarak, yaralarımızın daha etkin tedavi edilmesi  sürecine girmiş bulunuyor. Çalışmayı çok olumlu ve tarihi bir adım olarak değerlendiriyoruz. Çalışmada emeği geçenlerin tarihte onurla anılacağına inanıyoruz. İnşallah bundan sonra da devam edecek çalışmalarda bölgemiz hak ettiği huzur ve refah dolu günlere kavuşacaktır."

"Süreçle ilgili en somut adım"

Uzun zamandır bölgede ölüm haberlerinin gelmemesinin çok önemli olduğunu ve bunun devam etmesi adına yapılan düzenlemeyi olumlu bulduklarını dile getiren Van Barosu Başkanı Murat Timur ise yasal düzenlemenin çözüm süreciyle ilgili atılan en somut adım olduğunu söyledi.

Düzenlemenin Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde seçim yatırımı olarak çıkarıldığı yönündeki eleştirileri de yerinde bulmadığını bildiren Timur, sözlerine şöyle devam etti:

"Çözüm sürecinden bu yana bir iki olumsuzluğun dışında bir sıkıntının olmaması çok önemli. Şu ana kadar ölüm haberlerinin gelmemesi ve insanların vicdanen rahatlamasını sağladı. Bu nedenle yasanın çıkarılmasında bir gün bile geç kalınması çok büyük bir kayıp olacaktır. En kısa zamanda çıkarılarak uygulanması bizim için çok önemlidir. Yasanın düzenlenme tarihi ile ilgili eleştirileri yerinde bulmuyorum. Hükümet bunu seçim yatırımı olarak yapsa bile toplumsal beklenti ve talepler olduğu için doğaldır ve siyasetin doğasında bu vardır."

Yasanın adının, Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesi olduğunu ve bunun barış diline uygun olmadığını bildiren Timur, yasanın adının "Toplumsal Bütünleştirmenin Güçlendirilmesi" olması gerektiğini kaydetti.

Timur, şunları ifade etti:

"Tasarının adının terörle başlaması barış diline çok uygun bir ifade değil. Bu konuda bir eleştirimiz olabilir. İkinci bir eleştirimiz de dağlardan inişlerle ilgili ifadelerin soyut niteliklerde kalmasıdır. Çözüm süreciyle özellikle yargı mekanizması, özgürlükler konusunda bir direnç gösterdi. Hükümetin bu konuda somut düzenlemeler yapması gerekir. Yasa, toplumsal barışın sağlanması yönünde ilk somut ve ciddi adım. Sürece ilk kez yasal statü kazandırılıyor. Böylece taraflar artık daha rahat davranacak. Bu yasa tasarısı başlangıç açısından önemli ancak bundan sonra süreçle birlikte anadilde eğitim verilmesi, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, farklı kimliklerin de anayasal güvence altına alınması düzenlemeleri yapılmalı. Tabi bunlar süreç isteyen ve belli bir çalışma sonucu hayata geçirilecek çalışmalar. Bundan sonra çalışmaların daha şeffaf yürütülmesi açısından da bu önemli. Bundan sonra toplumların süreçlere alıştıkça diğer adımların da atılması gerçekleşecek."

"Toplumsal barış ve müzakereler derinleşecek"

Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu üyelerinden Ayhan Ogan da yasa tasarısının çok olumlu ama geç kalınmış bir çalışma olduğunu vurgulayarak, bu gecikmenin de muhalefetin süreci yeterince sahiplenmemesinden kaynaklandığına dikkati çekti.

Yasa tasarısıyla çok önemli gelişmelerin yaşanacağını ve insanların artık daha rahat hareket edeceğini kaydeden Ogan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toplumun tüm kesimleri çözüm sürecini sahiplenirken,  Ankara'da bazı siyasi partiler nezdinde sıkıntılar yaşandı. Muhalefet partileri süreci yeteri kadar sahiplenmedi. Bundan sonra süreç yasa, meclis ve siyasi partiler nezdinde sürdürülecek. Dağdan inişler, cezaevlerindeki insanlar açısından, süreci yürüten kamu görevlileri, diğer aktörler ve siyasi partiler daha rahat görüşme yapabilecek. Yasa sayesinde müzakere ve toplumsal barış daha da derinleşecektir. Çok olumlu bir çalışma. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin yüz yıl sonra kendisine tanıtan statüsünü aşan bir projedir bu. Türkiye'ye çağ atlatacak bir çalışmadır." - Van

Kaynak: AA / Güncel

Murat Timur Politika Güncel Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Kanun teklifi Meclis'e geliyor! 3 kez stokçuluk yapana 6 gün kapatma cezası

Kanun teklifi Meclis'e geliyor! 3 kez stokçuluk yapana 6 gün kapatma cezası

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title