Haberler

Çöpten Topladığı Kağıtları Mücevhere Dönüştürüyor

Eskişehir'de asker emeklisi bir kişi hobi olarak başladığı işte, atık kağıtları, takı, tespih ve süs eşyalarına dönüştürüyor Kart: "Ürettiklerimin, bir kuyumcunun vitrinlerine girip mücevher statüsünde materyaller haline geldiğini görünce, insanların buruşturup attığı şeylerin aslında ne kadar kıymetli olduğunun farkına vardım. Kağıdın kendisine has bir büyüsü var" "Kızlarım için, tespihimin içinde gizlediğim 33 maddelik öğütüm yer alıyor.

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Eskişehir'de Ali Rıza Kart (48), hobi olarak başladığı işte, atık kağıtları, takı, tespih ve süs eşyalarına dönüştürüyor.

Kart, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asker emeklisi olduğunu belirterek, evde televizyon izlediği sırada farkında olmadan elindeki kağıt parçalarıyla oynarken, geri dönüşüm malzemesi olarak kullanılabileceğini keşfettiğini anlattı.

Atık kağıtlardan, takı, tespih, çeşitli süs eşyaları olmak üzere şimdi ye kadar yaklaşık 60 bin ürün yaptığı anlatan Kart, şöyle konuştu:

"Nihayetinde ben kağıdın çok atıldığını, israf edildiğini zaten düşünen bir adamdım. Kağıt israfının önlenmesi adına tamamen atık kağıt kullanmak kaydıyla böyle objeler yapmaya başladım. Maalesef çöplerden de topladığımda oluyor. Çok nadir bulunan bir kağıdı, birinin attığını görüyorum ve o kağıdın geri dönüştürülmesi lazım diye düşünüyorum."

İlk yaptığı objenin bir tespih olduğunu dile getiren Kart, "Tabi ilk yaptıklarım çok basit, amatörce şeylerdi. Ama nihayetinde artık, ürettiklerimin, bir kuyumcunun vitrinlerine girip mücevher statüsünde materyaller haline geldiğini görünce, insanların buruşturup attığı şeylerin aslında ne kadar kıymetli olduğunun farkına vardım. Kağıdın kendisine has bir büyüsü var. Kağıdı bir hammadde, 'bakın bu hammaddeden neler yapıyorum' gibi değil de aslında kağıdın kendisinin bir sanat eseri olduğunu, biz onu sadece şekillendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

Yaptığı kağıt sanatının patentini de aldığını bildiren Kart, günde 8-9 saatini bu hobisine ayırdığını belirterek, şöyle devam etti:

"Benim hayalim bunun bir okulunu açmak. İnsanları yeterli bilince ulaştırmak adına bu sanatı insanlara öğretmeyi çok arzu ediyorum. Benim hobi olarak başladığım bir iş ama bunun insanların hizmetine sunulması, öğretilmesi gerekir. Kağıttan aklınıza gelen her şeyi yapabilirsiniz. Ben şimdi bir orkestra yapmak istiyorum. Tamamen kullanılabilir bir orkestra. Darbukasından kemanına kadar komple kağıttan yapılmış bir orkestra. Şimdi bir ney yaptım. Bunların yanı sıra kolyeler, masa üstlerinde kullanılacak süsler, otantik olabilecek tabaklar yapmak mümkün. Sadece öğrenmek gerekiyor. Sanıldığı gibi zor da değil."

Cumhurbaşkanı ve başbakana hediye tespih

Yaptığı her üründen bir adet olduğunu aktaran Kart, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Eskişehir ziyareti sırasında üzerinde Osmanlı padişahlarının resimlerinin yer aldığı tespih hediye ettiğini söyleyerek, şunları bildirdi:

"Biz havaalanına kadar gittik tespihi kendisine verdik, döndük. Daha sonra Başbakanımız adına beni tekrar aradılar, bir tespih daha istediler. Hediye ettiğim tespih 2 ayda bitti. Üzerinde 30 kat vernik var ve her katın 2 gün kuruma süresi var. Cumhurbaşkanımıza da benzer bir tespihi hediye olarak gönderdim. Sağ olsunlar arayıp, teşekkürlerini ilettiler. Elden verme şansım olmadı ama kısmet olursa bir gün tanışıp, elden de kendisine başka hediyeler de ulaştırırız."

-Vasiyetini tespihinde taşıyor

İki kız çocuk babası olan Kart, kendisine alışveriş çantasından 6 saatte yaptığı tespihin içine vasiyetini yazdığını vurgulayarak, "Vasiyet deyince tarlayı, arsayı kime bıraktığı söylenir ama bizim öyle mallarımız yok. Bunun içinde öğütlerimiz var. Kızlarım için, tespihimin içinde gizlediğim 33 maddelik öğütüm yer alıyor. İmamesinde de hangi yolu izleyecekleri yazar. Ben öldükten sonra bunu açacaklar. Açıldıktan sonra çöp ama o bilgiye ulaşmanın bir bedeli olmalı" diye konuştu.

"Yaptığım ürünlerin en önemli özelliği, anlattığı hikayeler, her materyalin ayrı birer hikayesi var" diyen Kart, şunları söyledi:

"Hepsinin içinde gizli bir şey yazmıyor ama hepsinin bir hikayesi var isteyenlere anlatıyorum. Bunun bir örneği yok. Mesela Dubai prensinin bir tespih koleksiyonu olduğunu duydum. Kağıt tespih istiyorsa Eskişehir'e gelsin istiyorum. Eskişehir'i önemsiyorum. Bu Eskişehir'in bir markası olabilir, nihayetinde bakir bir şey. Lüle taşıyla birlikte de kullanılabilir." - Eskişehir

Kaynak: AA / Yerel

Eskişehir Yerel Haberler

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Bakmadan Geçme

Çitos Efe'nin son hali! "Çocuktan Al Haberi" Efe Koçyiğit son hali nasıl? Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 25. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Mayıs Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Hayatı sorgulatacak Sigmund Freud sözleri Survivor CANLI izle! 13 Mayıs Pazartesi TV8 Survivor HD izleme linki var mı? Hükümet Kadın nerede çekildi? Hükümet Kadın filmi ne zaman yayınlandı? Hükümet Kadın konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? 13-14 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Maymunlar Cehennemi: Başlangıç konusu nedir, oyuncuları kimler,ne zaman, nerede çekildi? Carl Jung'dan Hayatı Değiştirecek 10 Alıntı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Miçotakis ne görüştü, konu ne? 13-14 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 13 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 13 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Kavurma yaparken nelere dikkat edilmeli? Sert olmaması için ne yapmalı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 13 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 13 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi!
Mehmet Şimşek'in açıkladığı kamuda tasarruf paketine CHP'den ilk yorum

Mehmet Şimşek'in açıkladığı kamuda tasarruf paketine CHP'den ilk yorum

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title