Haberler

CHP Eskişehir Milletvekili Kurt'un TBMM'ye Verdiği Soru Önergesine Yanıt

Kütahya'da geçen yıl, Eti Gümüş AŞ'ye ait siyanürlü atık su havuzundaki 4 setten birinde kısmi çökme meydana gelmesinin, Porsuk Çayı Havzası'nda, Su Kirliliği Kontrolü yönetmeliğine ve çıkan kriterlere göre herhangi bir tehlikenin oluşturmadığı...

Kütahya'da geçen yıl, Eti Gümüş AŞ'ye ait siyanürlü atık su havuzundaki 4 setten birinde kısmi çökme meydana gelmesinin, Porsuk Çayı Havzası'nda, Su Kirliliği Kontrolü yönetmeliğine ve çıkan kriterlere göre herhangi bir tehlikenin oluşturmadığı bildirildi.

CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, yazılı açıklamasında Kütahya'da geçen yıl, Eti Gümüş AŞ'ye ait siyanürlü atık su havuzundaki 4 setten birinde kısmi çökme meydana gelmesiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesine yanıt verildiğini belirtti.

Verilen bilgiye göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Kütahya Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'müz tarafından müteahhide defalarca gönderilen örnekler ile yapılan analiz çalışması neticesinin mevcut mevzuatta da ifade edilen sınır değerlerin üzerinde olmadığı gözlenmiştir. Bakanlığımıza 2012 yılı itibariyle, konuyla ilgili herhangi bir şikayet gelmemiştir ve analiz talebinde bulunulmamıştır. Mayıs 2011 tarihinde Kütahya'da meydana gelen kaza mahalline gidilmiş ve sahada gerekli incelemeler yapılmıştır. Havuzların gövde kısmının taş duvar ve benzeri çalışmalarla güçlendirilmesiyle ilgili tedbirlerin alındığı görülmüştür. Çevrede yapılan inceleme ve gözlemlere göre fiziksel olarak herhangi bir tahribat mevcut değildir. Diğer fiziksel parametrelerin normal değerlerde olduğu tespit edilmiştir. Laboratuvarda yapılan ölçüm değerleri itibariyle, bu durum, Porsuk Çayı Havzası'nda, Su Kirliliği Kontrolü yönetmeliğine ve çıkan kriterlere göre herhangi bir tehlike oluşturmamaktadır. Tesisi işleten firma tarafından atık havuzu topuk ve seddelerinde güçlendirme çalışmaları yapılmış olup, atıkların arıtılarak, atık barajına atılması için bir arıtma tesisi kurulması hususunda çalışma başlatılmıştır."

-OSB'de yapılacak atık su arıtma tesisinin yeri-

Kütahya Organize Sanayi Bölgesi'ne (OSB) yönelik atık su arıtma tesisi yapımı için yeni yer tespitine gidildiğine de değinilen açıklamada, şunlar belirtildi:

"Belirlenen yerle ilgili kamulaştırma çalışmalarına başlandı. Proje çalışmaları da yürütülüyor. Kamulaştırmanın ardından atık su arıtma tesisinin yapılacağı, Kütahya Valiliği'ne bildirildi. Atık suların kanalizasyon sistemine verilmesinde yetkili birim Kütahya Belediye si olmakla birlikte, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'müz tarafından görülen eksiklikler 1. OSB Müdürlüğü'ne iletilmekte ve denetimler yapılmaktadır. İçme ve kullanma suyu kaynağı olarak Porsuk Barajı'nın korunması ve özel hüküm belirlenmesi çalışmalarının tamamlanmış olduğu bildirilmiş olup, oluşturulan taslakta özel hükümler ve koruma alanlarının Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca değerlendirildiği belirtilmiştir."

-Olay-

Kütahya merkeze 35 kilometre uzaklıkta bulunan Gümüş köyü yakınında, 7 Mayıs 2011'de, Eti Gümüş AŞ'ye ait siyanürlü atık su havuzundaki 4 setten birinde kısmi çökme meydana gelmesi sonucu üretim durdurulmuştu.

Olaydan yaklaşık 1,5 ay sonra, yapımı tamamlanan yeni havuzun faaliyete geçirilmesiyle suyun bir bölümü buraya nakledilmiş ve üretime yeniden başlanmıştı.

DİSK'e bağlı Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonuna (KESK) bağlı bazı sendikalar, TMMOB bünyesindeki bazı odalar, İzmir Barosu ve çeşitli dernekler tarafından işletmenin iki yöneticisi hakkında olayda sorumlulukları bulunduğu iddiasıyla dava açılmıştı.

- ESKİŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Kazım Kurt Eskişehir Porsuk Yerel Haberler

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title