Haberler

"Soykırım, Parlamentoların İşi Değil" Diyen Cem Özdemir, Neden Fikir Değiştirdi?

Güncelleme:

2001'de 'soykırımın parlamentoların işi olmadığını' yazan 'soykırım' tasarısının mimarı Yeşiller Partisi Eş Başkanı Özdemir, "Eğer Türkiye Zürih protokollerini imzalasaydı böyle olmazdı" dedi.

Almanya'da Federal Meclis, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen tasarıyı oy çokluğuyla kabul etti. Oylamaya, başta Merkel olmak üzere milletvekillerinin büyük çoğunluğu katılmadı. Türkiye, iki ülke ilişkilerine büyük darbe vuracak karara sert tepki gösterdi. Türk büyükelçi istişareler için geri çağrıldı. Alman maslahatgüzar da Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak Türkiye'nin rahatsızlığı iletildi.

2001'DE "SOYKIRIM PARLAMENTOLARIN İŞİ DEĞİL" DEMİŞTİ

Almanya'daki Ermeni iddiaları tasarısının destekçilerinden Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, 15 yıl önce 'büyük bir hata olur' sözleriyle değerlendirdiği makalesini unuttu.

Özdemir, 2001'de kaleme aldığı ve Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinde yayınlanan yazısında, Fransız Meclisi'nin benzer bir karar tasarısını kabul ettiğini hatırlatarak, "Alman Federal Meclisi'ndeki meslektaşlarıma Fransız örneğini izlemelerini tavsiye etmem. 1915 yılında ve daha öncesinde 1895 yılında yaşanan korkunç olayların ele alınma yeri ne Washington, ne de Paris ve Berlin'dir" ifadelerini kullandı. Böyle bir tasarı yerine Türkiye ile Ermenistan arasındaki diyaloğun geliştirilmesi için gerekli girişimlerin desteklenmesi gerektiğini savunan Özdemir, bu konuda Alman Meclisi'nin karar almasının büyük bir hata olacağını yazmıştı.

NE DEĞİŞTİ?

Cem Özdemir,oylamadan sonra, "2001 yılında Frankfurter Allgemeine gazetesinde 'soykırımın parlamentoların işi olmadığını' yazdınız. O günden bugüne ne değişti" sorusuna şu yanıtı verdi: "Değişen bir şey yok. Eğer Türkiye Zürih Protokollerini imzalasaydı, bugün bu tasarı Meclis'e gelmezdi. Bugün bu tartışma yaşanmazdı."

2009 yılında Türkiye ve Ermenistan arasında ilişkilerin normalleştirilmesi çerçevesinde Zürih'te protokol imzalanmıştı. Ancak bunlar hayata geçirilememişti.

ERMENİ ROZETİ TAKTI

Alman Federal Meclisi'nde kabul edilen karar tasarısının mimarı Yeşiller adına konuşan Özdemir'in ceketine, 1915 olaylarının 100'üncü yıldönümünün logosu olarak tasarlanan "unutma beni çiçeği" rozeti taktığı görüldü.


HEPSİ ORADAYDI

Alman Parlamentosu, 1915 olaylarıyla ilgili tasarıyı oylarken, dışarıda da Türkiye karşıtı göstericiler toplandı. Ermenistan, Yunanistan ve Süryani bayraklarının yanı sıra HDP'nin ve terör örgütü PKK ile Suriye'deki uzantısı YPG'nin flamaları açıldı. Parlamentonun içinde de Ermenistan bayrakları dikkat çekti. Göstericiler 'soykırımı tanıyın' yazılı pankart açtı. Karar, Ermenistan'da memnuniyet yarattı. Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan, "Alman Parlamentosu'nun Ermeni ve diğer Hıristiyanlara karşı işlenen soykırımı tanımasını memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Cem Özdemir Ermenistan Türkiye Dünya Güncel Haberler

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

500

Yorumlar (81)

GERÇEKÇİ:

ŞÖYLE BİR DÜŞÜNÜN. . FARKI GÖRÜN. . BUNDAN 15 SENE EVVELİNE KADAR TÜRKİYE ÜZERİNDE BU KADAR BASKI VE DİĞER ŞEYLER VARMIYDI? HAYIR!!!NEDEN. . ÇÜNKÜ TÜRKİYE ARTIK KUKLA OLMAKTAN ÇIKTI. . ZAYIF GÜÇSÜZ OLMAKTAN ÇIKTI. . ARTIK TÜRKİYE ÜZERİNDE İSTEDİKLERİ GİBİ OYNUYAMIYORLAR. . TÜRKİYE ARTIK GÜÇLÜ BİR ÜLKE OLDU. . STRATEJIK OLARAK AĞIRLIĞINI KOYMAYA BAŞLADI VE SÖZ SAHİBİ OLDU!BU DA DIŞ GÜÇLERİN İŞİNE GELMİYOR ELBETTE. . ŞİMDİ HER YOLU DENİYORLAR. . AMA HESABA CUMHURBAŞKANIMIZ RECEP TAYİP ERDOĞANI KATMADILAR

65
0
yanıtYanıtla
SEDA:

İYİ DE AVRUPA ŞU ANDA HALA KATLİAM YAPIYOR. YIL 2016 HALA ORTADOĞUDALAR

35
6
yanıtYanıtla
misafir:

bu adama türk demek türklere hakarettir.

32
4
yanıtYanıtla
SIRADA ''SEVR'' Mİ VAR?:

YA ABİ suriye POLİTİLASIYLA DİBE VURMUŞ BİR DIŞ POLİTİKA ZATEN İÇERDE OLUK OLUK KAN AKIYOR ÜLKE KAN GÖLÜNE DÖNMÜŞ!

2
32
yanıtYanıtla
KONYALI:

ermenilerin arasında kala kala ermeni olmuş

22
2
yanıtYanıtla
nuray goloğlu:

biz almanlar gibi ermenileri fırında sabun yapmadık savaş vardı kısasa kısas onlar silahlandı savaştı biz cevap verdik

23
1
yanıtYanıtla
vatandaş:

alman parlemontosunda akıllı adam yokmuş demekki şu adamların peşine takıldıklarına göre bizde almanları çalışkan ve zeki bilirdik bir esrarkeşin peşine takılmışlar.

22
0
yanıtYanıtla
H.Somuncu:

Bakın Osmanlıdan beri Türk''ü Türk vurmuştur. Yani biz dış güçlerden değil iç güçlerden korkmalıyız. Dış güçler bellide iç güçler belli değil. Çünkü onlar ortamın gerektiği gibi hareket eder ve sinsice yaklaşırlar. Ama dış güçlerin tavrı her zaman bellidir. Türk ün para, kadın ve mevkii zaafı bitmedikçe sırttan vurmalar devam edecektir. Hani bir söz varya Türk ün Türk ten başka dostu yok diye o laf bence Türk ün menfaati olmayan Türkten başka dostu yoktur şeklinde değişmelidir.

20
2
yanıtYanıtla
Salih:

akli basinda bir insan bu adam türk yerine koymaz. bunun neresi türk? türklere kurban olsun.

15
3
yanıtYanıtla
çelişki:

SURİYE HALKINA UYGULANAN NEDİR? BİR NEVİ SOYKIRIM DEĞİL Mİ?? BU İNSANLAR NEREYE KAÇIYOR VE KİM ÜLKESİNE ALMIYOR?? BOTLARI PATLATAN KİM?? BU İNSANLARIN ÇOĞUNLUĞUNU ALAN KAPILARINI AÇAN KİM ?? TÜRKİYE DEĞİL Mİ?? BU BİR NEVİ HAÇLI SEFERİ DEGİL MİDİR?? HERŞEYE HAZIRLIKLI OLMALIYIZ. . . BİR OLMALIYIZ BİRLİK OLMALIYIZ. . .

16
1
yanıtYanıtla
Tüm 81 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title