Haberler

"Çanakkale Savaşları" Konulu "Hediyelik Eşya Tasarım Yarışması"

"Çanakkale Savaşları" konulu "Hediyelik Eşya Tasarım Yarışması" sonuçlandı.

Çanakkale'nin Eceabat ilçesinde düzenlenen

"Çanakkale Savaşları" konulu "Hediyelik Eşya Tasarım Yarışması" sonuçlandı.

Eceabat Kaymakamlığı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü ve Onsekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin iş birliğiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığının himayesinde, Opet Petrolcülük A. Ş'nin sponsorluğunda düzenlenen yarışmaya 35 üniversiteden 53 tasarımcı katıldı.

"Mayının Dile Gelişi", "Şehit Sancaklar" ve "Zaferin Kokusu" gibi isimlerle yarışmaya katılan tasarımcıların eserleri Eceabat Gençlik Merkezinde sergilendi. Sergilenen ürünleri değerlendiren jüri üyeleri, kazananları belirledi. Kazanan eserlerin, 11 Nisan Pazartesi günü İstanbul Mimar Sinan Üniversitesinde düzenlenen törende açıklanacağı bildirildi.

Sergiyi gezen Eceabat Kaymakamı Bülent Uygur, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tarihi Yarımadayı gezen yerli ve yabancı ziyaretçilerin, Çanakkale ruhunu evlerine taşımak için hediyelik eşya satın aldıklarını ifade ederek, profesyonellerin hazırlayacağı tasarımlar üretilmesini ve bunların satılmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Yarışmanın ileride mutlaka tekrarlanması gerektiğini, profesyonel tasarımcıların sadece Çanakkale'de değil, Dumlupınar gibi diğer ören yerleriyle ilgili de yeni çalışmalarla, daha kaliteli ürünler ortaya çıkarmaları gerektiğini belirten Uygur, bunun, Çanakkale Savaşları alanında yapılan ilk yarışma olduğunu, Kaymakamlık olarak ödüllendirdikleri eserlerin telif hakkını da aldıklarını açıkladı.

Uygur, "Telif hakkı alınan bu eserler, daha sonra görüştüğümüz atölyelerde yaptırılacak, Yarımadada yer alan 150'ye yakın hediyelik eşya standında satışı yapılacak. Çok yüksek bütçeli hediyelik eşyaların da burada satılamayacağını biliyoruz. Piyasada 'kötü mal iyi malı kovar' diye bilinir. Umarım böyle olmaz. Daha kaliteli ürünleri ziyaretçiler alır" diye konuştu.

-ÇİN MALI SEYİT ONBAŞI HEYKELLERİ SATILDI-

Bir gazetecinin, "Çanakkale Savaşları kahramanlarından Seyit Onbaşı'nın geçmişte de gündeme gelen papyonlu Çin malı heykelcikleri vardı, bu yarışma bu tür ayıpların önüne geçecek mi?" sorusu üzerine Uygur, şöyle konuştu:

"Bu yarışmanın aslında görünmeyen temel amacı, bu tür ayıpları ortadan kaldırmaktır. Bu tür ayıplar ortadan kalksın diye uğraş verdik. Yarışmaya başvuran tüm öğrencileri kutluyor ve projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Proje Koordinatörü Ergün Nuhut ise Eceabat'ın aslında bir marka olmasına rağmen yeterince bilinmediğini söyledi.

Burada, hediyelik eşya konusunda, dünyanın en trajik, duygusal anlarının yaşandığı bu savaşta tam bir sömürü olduğunu savunan Nuhut, yurt dışı ve yurt içinden gelecek konuklara hitap edecek bir eserin bulunmadığını iddia etti.

Nuhut, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu proje sadece Eceabat'a has değil, tüm Türkiye'deki tarihi zenginliklerin olduğu şehirlerin ortak problemi. Bu bir teşvik yarışması ve bir ilk olacak. Seyit Onbaşı, Balkan Savaşı'nda, Birinci Dünya Savaşı'nda, Çanakkale Savaşı'nda ve Kurtuluş Savaşı'nda var. Çanakkale Savaşı'nın seyrini değiştiren bir kahraman. Seyit Onbaşı köyünde odun taşırken zatürreden öldü. Böyle bir kahramanı tasarlamak için, önce onu hissetmek lazım. Onu ancak biz hissederiz. Çin, papyon da takar, başka bir şey de takar. Adam muskanın ne işlevini bilir ne de ne olduğunu. Komik ama yapacak bir şey yok. Bu ayıp aslında bizim ayıbımız. Bu kadar tasarım okulu ve üniversitemiz var, değerlendirmek yerine gidip Çin'de bunları tasarlatıp, yaptırıyoruz. Yarışmanın bu yönde de çok büyük anlamı var. Bütün bunların önüne geçmenin tek yolu da üniversitelerin bu tür yarışmalara aktif olarak katılması ve önünün açılması. "

Opet Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk de tarihi dokuyu hatırlatacak bir şeyler alabilmek ve götürebilmek için hediyelik eşya alma gereksiniminin hissediliğini belirterek, buradan götürülecek şeylerin buraya yakışır olması gerektiğini kaydetti.

- ÇANAKKALE

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bahçeli: Ülkü Ocakları ve MHP'ye ithamlar ayağımızın altındadır, zayıf anımızı kollayanlar hüsrana uğrayacak

Bahçeli: Ülkü Ocakları ve MHP'ye ithamlar ayağımızın altındadır, zayıf anımızı kollayanlar hüsrana uğrayacak

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkat çeken detay: Atamalar akademi eğitim başarı puanı ile yapılacak

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda dikkat çeken detay: Atamalar akademi eğitim başarı puanı ile yapılacak

Fahiş fiyatlar tepki çekmişti! Elazığ'da deprem köy konutları için yapılan iki ihale iptal edildi

Fahiş fiyatlar tepki çekmişti! Elazığ'da deprem köy konutları için yapılan iki ihale iptal edildi

Bakmadan Geçme

Mezuniyet töreninde protesto! Öğrenciler kendilerini tehdit eden müdüre sırtlarını döndü

Mezuniyet töreninde protesto! Öğrenciler kendilerini tehdit eden müdüre sırtlarını döndü

title