Haberler

Camilere Vakıflar Desteği

İsa Güven, Son 5 Yılda 21 Caminin Restorasyon Çalışmasını Tamamlayarak İbadete Açılmasını Sağladıklarını, Halen 3 Caminin Restorasyon Çalışmasının Devam Ettiğini Bildirdi.

Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürü İsa Güven, son 5 yılda 21 caminin restorasyon çalışmasını tamamlayarak ibadete açılmasını sağladıklarını, halen 3 caminin restorasyon çalışmasının devam ettiğini bildirdi.

Güven, yaptığı açıklamada, 2006 yılından günümüze kadar olan süreçte 7'si Kilis'te olmak üzere toplam 21 caminin restorasyonunun yapıldığını söyledi.

Restorasyon çalışmaları tamamlanan camilerin, mimari özelliklerinin korunduğunu belirten Güven, şöyle konuştu:

"2006 yılından günümüze kadar olan süreçte Gaziantep'te bulunan Ağa Cami, İhsanbey Cami, Şıh Fetullah Cami, Kozluca Cami, Kozanlı Cami, Hacı Veli Cami, Boyacı Cami, Karagöz Cami, Nuri Mehmet Paşa Cami, Ömeriye Cami, Şirvani Cami, Ali Nacar Cami, Çaybaşı Köyü Cami, Nizip Çarşı Cami ve Uluyatır Köyü Cami'nin restorasyonu tamamlandı. Bu camilerin yanı sıra Kilis'te bulunan Çalık Cami, Tabakhane Cami, Cüneyne Cami, Karakadı Cami, Muallak Cami ile Şurahbil Türbesi ve Cami'nin restorasyonu tamamlanarak ibadete açıldı.

Büyük çoğunluğu Osmanlı dönemine ait bu kutsal mekanlar halen ibadete açık ve yapılan restorasyon çalışmalarında tarihi dokularına zarar verilmedi, mimari özellikleri korundu. Ayrıca halen Gaziantep'te bulunan Ahmet Çelebi Cami, Tahtani Cami ve Kilis'te bulunan Akcurun Cami'nin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bu camilerin restorasyon çalışmaları da 2011 yılı içerisinde tamamlanacak."

Güven, 2011 yılında 5'i Kilis'te olmak üzere 12 caminin daha restorasyon projelerinin hazırlanacağını ve bunların restorasyonunun da 2012 yılında tamamlanacağını dile getirdi.

-"CAMİLERİN RESTORASYONU ÖNEMLİ"-

İsa Güven, vakıf eserler arasında camilerin önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vakıf eserler arasında yer alan camilerin restorasyonuna büyük önem veriyoruz. Daha çok Osmanlı dönemine ait olan ve ortalama 400-500 yıllık olan bu camilerin yok olmaktan kurtarılması bizim için çok önemli. Aslına uygun olarak restore edilen tarihi mekanlar, hem yok olmaktan kurtarılmış oluyor, hem de tarihi kent dokusu ortaya çıkartılarak, kentin tarihi ve kültür turizmi açısından gelişmesine katkı sağlanmış oluyor.

Bu eserleri restore ederek, yok olmaktan kurtarmak, bir kültür hizmeti olduğu kadar aynı zamanda gelir de elde ederek ekonomiye katkı sağlıyoruz. Elde edilen bu gelirleri de yine tarihi mekanların restorasyonu için harcıyoruz. Amacımız tüm vakıf eserleri belirli bir program dahilinde restore ederek genç kuşaklara kazandırabilmek. Tarihi eserlerin restorasyonu konusunda özel sektöre de büyük görev düşüyor. Talep olması durumunda özel şahıslara ait olan eserlerin restorasyonu konusunda da teknik danışmanlık hizmeti veriyoruz."

Güven, yap işlet devret modeli ile yapımını tamamladıkları iş merkezlerinden elde ettikleri kiralar ile gelirlerini arttırdıklarını, elde edilen kira gelirlerinin de tarihi ve kültürel mekanların restorasyonunda kullanılarak bu alandaki çalışmalara kaynak sağlanmış olduğunu sözlerine ekledi.

- GAZİANTEP

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title