Haberler

Bursa'nın Tarihi Çarşıları Kitap Oldu

Bursa Büyükşehir Belediyesince, Dönemin Tanıklarının Katkısıyla Geçmişten Günümüze Kentin Tarihi Çarşılarında Yaşananların Anlatıldığı 'Çarşının Öyküsü' Adıyla Kitap Yayımlandı

Bursa Büyükşehir Belediyesince, dönemin tanıklarının katkısıyla geçmişten günümüze kentin tarihi çarşılarında yaşananların anlatıldığı 'Çarşının Öyküsü' adıyla kitap yayımlandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Fidan Han'da düzenlenen basın toplantısında, kentin hafızasına önemli bir belge ve eser daha kazandırmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Osmanlı'yı kuran kent Bursa'nın, medeniyetlerin beşiği olduğunu belirten Altepe, şöyle devam etti:

'Çarşı kültürü, her köşesi Osmanlı'nın ilk eserleriyle donatılan Bursa'da oluştu ve dünyaya Bursa'dan ihraç edildi. Yüzlerce yıllık tarihi birikime sahip olan Koza Han, Aynalı Çarşı, Emir Han, İpek Han, Pirinç Han ve Kapalı Çarşı, birbirleriyle iç içe geçmiş, günlük hayatın en yoğun yaşandığı alışveriş noktaları olan sahaflar, aktarlar, bakırcılar, kunduracılar, havlucular, şehrin adeta gelenekten gelecek dokuyan tüm potansiyelini bağrında taşımaktadır.'

Altepe, kültür ve tarihin iç içe olduğu çarşı ve hanlar bölgesinin, Türkiye kadar Avrupa, Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkaslar'a kadar uzanan geniş coğrafyada yakından tanındığını vurgulayarak, 'Hazırladığımız kitap, çarşının tarihi ve esnaf profilinin yanında aynı zamanda kaybolan ve kaybolmaya yüz tutan tuzcu, şıracı, mıhçı, urbacı, çıkrıkçı gibi geleneksel zanaatları da en güzel şekliyle belgeleyerek, gelecek kuşaklara taşıyor' dedi.

Kitabın editörleri arasında bulunan Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Gürsakal ise bugüne kadar gerek üniversitelerde gerekse belediyelerde çok sayıda eser hazırlandığını hatırlatarak, 'Ancak bu kez üniversite, belediye, esnaf, sivil toplum örgütü gibi toplumun tüm kesimleri bir araya gelerek bir çalışma yaptı. Bugüne kadar ekip çalışmasını pek beceremiyorduk. Ancak bu eser, iyi bir ekip çalışmasının ürünü olması bakımından da büyük önem taşıyor' diye konuştu.

Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı Şeref Akgün de 30 dernek ve 3 bine yakın üyenin bir araya gelmesiyle örgütlenerek, çarşılara değer katacak çalışmaları hayata geçirmeye çalıştıklarını belirterek, projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Toplantıya, kitaba bilimsel çalışmalarıyla katkı sunan akademisyenler ve çarşı esnafı da katıldı.

(EMR-MUR-ERD) - BURSA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

Ünlü oyuncu Gülşah Çomoğlu hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Musavat Dervişoğlu ile görüşmememiz için hiçbir neden yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Musavat Dervişoğlu ile görüşmememiz için hiçbir neden yok

AK Parti'yi karıştıran ikramiye iddiası! 'Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne götürmeye yüzüm yok'

AK Parti'yi karıştıran ikramiye iddiası! "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne götürmeye yüzüm yok"

Anne ve babasını vurup kafasına sıkan gencin dayısı: Uyuşturucu parası istemiş, vermeyince olayı gerçekleştirmiş

Anne ve babasını vurup kafasına sıkan gencin dayısı: Uyuşturucu parası istemiş, vermeyince olayı gerçekleştirmiş

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title