Haberler

Bu Sonuçlarla Yeni Hükümet Nasıl Kurulur? İşte Senaryolar

Güncelleme:

7 Haziran seçimlerine göre hükümetin nasıl kurulacağı, Meclis'e giren parti sayısıyla doğru orantılı. Oy oranlarına göre hükümeti kim kuracak? Koalisyon mu olacak? İşte senaryolar;

AK Parti'nin 3 Kasım 2002'de iktidara gelmesiyle başlayan 13 yıllık tek parti iktidarı sona erdi. 2015 genel seçimlerinde istediğini alamayan partiler AK Parti ve CHP olurken, kazananı MHP ve HDP oldu. HDP seçimden barajı aşarak çıktı.

Bir partinin tek başına hükümeti kurabilmesi için, 550 milletvekilinin yarısından bir fazlası olan 276 vekili bulması gerekiyor. Ak Parti 2002 yılı sonundan beri ilk kez tek başına iktidar çoğunluğunu kaybetti. 258 vekille AK Parti tek başına hükümet kuramıyor ve 13 yıl sonra Türkiye'de koalisyon hükümeti gündeme geldi.

İşte resmi olmayan sonuçlara göre şu senaryolar ortaya çıkabilir;

SENARYO 1- AKP 276 VEKİLİ, TEK BAŞINA İKTİDAR OLUR

HDP'nin barajı aştığı durumda, bir partinin tek başına iktidar olması için yüzde 45 oy alması gerekiyor. Bu orana en yakın parti, AKP olarak duruyor. Eğer AKP, yüzde 45 ya da üstü oy alırsa, tek başına iktidar kurabiliyor. Ancak bu, açılan sandıktan çıkan oylar çerçevesinde pek mümkün görünmüyor.

SENARYO 2: AKP AZINLIK HÜKÜ METİ

AKP, 276 milletvekilinin altında kalırsa azınlık hükümeti kurar. Dışardan bir partinin desteğini alır. Bu olasılık, seçim öncesinde ulaştırma eski Bakanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı Binali Yıldırım tarafından dile getirilmişti.

SENARYO 3- AKP -MHP KOALİSYON HÜKÜMETİ

AKP ve MHP'nin milletvekili sayısı, koalisyon hükümeti kurup, TBMM'den güvenoyu almaya yetiyor. Başta Başbakan Ahmet Davutoğlu olmak üzere, AKP'liler seçim kampanyası sırasında HDP ve CHP'ye çok sert yüklenirken, MHP'ye karşı daha yumuşak bir üslup sergilemişlerdi. Hatta Davutoğlu, MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin memleketi Osmaniye mitinginde, mitinge katılanların Bahçeli ve MHP'yi yuhalamalarını bizzat önlemişti.

SENARYO 4- AKP-CHP KOALİSYON HÜKÜMETİ

Üçüncü senaryo, AKP'nin CHP ile büyük koalisyon kurma olasılığı. Ancak seçim kampanyaları sırasında bu soru CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na soruldu. Kılıçdaroğlu, kesin bir dille bu olasılığı reddetti.

SENARYO 5- AKP-HDP KOALİSYON HÜKÜMETİ

Seçim kampanyaları boyunca üzerinde en çok spekülasyon yapılan senaryo buydu. Ancak HDP EŞ Başkanı Selahattin Demirtaş, seçimlerde yüzde 10'u geçmeleri halinde, AKP ile işbirliği yapmayacaklarını birkaç kez açıkladı.

SENARYO 6- CHP-MHP- HDP KOALİSYON HÜKÜMETİ

AKP'nin tek başına iktidar olamadığı parlamentoda, CHP, MHP ve HDP'nin matematiksel olarak koalisyon kurması söz konusu olabilir. Ancak MHP ve HDP'nin böyle bir koalisyonda birarada olmaları az bir ihtimal olarak görülüyor.

SENARYO 7- CHP-MHP AZINLIK KOALİSYONU, HDP DIŞARDAN DESTEKLER

CHP ve MHP'nin, mevcut oy oranları ile koalisyon kurup, TBMM'den güvenoyu almaları mümkün görünmüyor. İki partinin toplam milletvekili sayısı 220 civarında kalıyor. CHP ve MHP koalisyonu ancak azınlık hükümeti olabilir. HDP ya da AKP'nin dışardan desteği ile parlamentodan güvenoyu alabilir.

BAŞKANLIK TARTIŞMASI

Dört partinin yer aldığı TBMM aritmetiğinde, partilerin seçim kampanyalarında halka verdikleri sözler gözönüne alındığında, Başkanlık sisteminin gelmesi tartışmalı hale geliyor. Seçim kampanyasında Başkanlık sistemini savunan sadece AKP olmuştu. Diğer üç parti, bu sisteme kesinlikle karşı olduklarını ifade etmişlerdi. Başkanlık sistemine geçilmesi için Anayasa değişikliği yapılması gerekiyor.
Anayasaya göre, anayasa değişikliklerinin referanduma sunulabilmesi için en az 330 ile 367 arası bir oyla TBMM'de kabul edilmesi gerekiyor. Bu oy aralığında kabul edilen düzenlemeleri, Cumhurbaşkanı ya referanduma sunuyor ya da Meclis'e iade ediyor. Meclis'in yeniden aynı aralıkta bir oyla anayasa değişikliğini kabul etmesi halinde ise düzenleme zorunlu olarak Cumhurbaşkanı tarafından referanduma götürülüyor.

367 ALMAK GEREKİYOR

Anayasa değişikliklerinin referanduma götürülmeden yürürlüğe girebilmesi için, 367 milletvekilinin oyu gerekiyor. Bu durumda, Cumhurbaşkanı, düzenlemeyi referanduma götürebiliyor ya da onaylayarak yürürlüğe girmesine karar verebiliyor. Açılan sandıkların ortaya koyduğu mevcut tabloda, Başkanlık sistemi için anayasa değişikliği mümkün görünmüyor. (Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Ahmet Davutoğlu Ak Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Kobani Davası'nda karar! Ahmet Türk'e 10 yıl hapis cezası verildi, Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen beraat etti

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Figen Yüksekdağ, Kobani Davası'nda 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Selahattin Demirtaş'a Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezası

Bakmadan Geçme

Aleyna elendi mi? Survivor Aleyna elendi mi gitti mi? 17 Mayıs okullar tatil mi? Bugün okullar tatil mi? İstanbul, İzmir, Ankara okullar tatil mi? Bodrumspor-Çorum FK maçı ne zaman? 28 Şubat Davası'nda affedilen generaller kim, isimleri ne? 17 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 17 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 17 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 17 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 17 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

CHP lideri Özgür Özel: Kobani davası her yönüyle siyasi bir dava

500

Yorumlar (93)

hakanmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Ak partiyi çok arar bu millet

69
24
yanıtYanıtla
AliMobil-ANDROID:

Allah ak partinin yardımcısı olsun

50
18
yanıtYanıtla
ZühtüMobil-IOS:

Ekonomik kriz patlarsa calisanlar maasini alamazsa esnaf tek tek kapatirsa ozmn oy pusulalarini yer sandiginda ustune oturursunuz!

45
14
yanıtYanıtla
GüneyLimobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Akp komple cekilsin,sultan tayyip pasada istifa etsin ve turkiyeyi kendi haline birakin...bu millete mustehak kardesim birak karissin ortalik birbirini yesin herkes..mumla arasinlar akp yi..gercekten yaziklar olsun;sirf akp gitsin diye elinizdeb geleni yaptiniz.bekleyin de gorunnn cok ariyacaksiniz bu turkiyeyi cokkkkk

43
16
yanıtYanıtla
GüneyLimobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Ulkeme kesin donus yapacaktim ama bu olanlardan sonra aslaaaa!!ayrica kurt um..ve hdp nin gercekten kurtleri temsil ettigine de inanmiyorum kardesim..ak partiyle turkiye sah a kalkti ve izin vermediniz kossun..dis guclerin basit senaryolarin kurbani oldunuz..

37
13
yanıtYanıtla
Mhp candır bunu anladım artık oyumuz seninMobil-IOS:

Akpye oy vermedik ülkeyi bölünmekten kurtardık vatan haini teroristleride meclise gömücez türküm diye geçinip hdpye oy vereninde allah belasını versin

40
9
yanıtYanıtla
MesutmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Mhp dışarıdan ak partiye destek versin azınlık hükümeti kurulsun yoksa gidişat hiç ıyi değil.

38
10
yanıtYanıtla
ATSIZ:

Yazıklar olsun. . . . Ak parti ülkeyi bu kadar geliştirmişken başka partiye oy vermekBu haraket ben ülkemi sevmiyorum ülkem ne olursa olsun demek deyilmidir TÜRKİYEMALLAH HAYIRLISINI VERSİN

36
10
yanıtYanıtla
AyşenMobil-IOS:

Ak partiye oy verenlerin Cumhuriyeti'n yok edilmesine müsade edenlerin IQ düşük olan insanların boş kafalı insanların kendilerini bu kafayla düşünmedikleri belli bari çoluk çocuklarını düşünsünler yazık .....

4
40
yanıtYanıtla
cevoo07:

şimdi girip sürünün sabah dolara euroya bakın yine kazanan ermeniler olacak sürünen türk milleti olacak chp ve ermeni lobisi istediğini aldı. türkiyenin önünü kestiler.

31
12
yanıtYanıtla
Tüm 93 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title