Haberler

Bolvadin'in Kurtuluş Günü Tartışmaları

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde gerçekleştirilen ve bazı tarihçilere göre Yunan işgaline uğramadığı için yapılmaması gerektiği düşünülen 'kurtuluş günü' etkinlikleri tartışmaları, Bolvadin Belediyesi Kent Konseyi tarafından masaya yatırıldı.

Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde gerçekleştirilen ve bazı tarihçilere göre Yunan işgaline uğramadığı için yapılmaması gerektiği düşünülen 'kurtuluş günü' etkinlikleri tartışmaları, Bolvadin Belediyesi Kent Konseyi tarafından masaya yatırıldı.

Bolvadin Belediyesi Kent Konseyi tarafından organize edilen panel Belediye Sinema ve Konferans Salonu'nda yapıldı. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Kurucu Rektörü Prof. Dr. Şehabettin Yiğitbaşı'nın yönettiği panelde, AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Altıntaş Bolvadin'in Yunan ordusu tarafından işgali ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı kayıtlarından belgeler sunarak işgalin iki defa yaşandığını söyledi.

Altıntaş, birinci işgalde 1 gün ikinci işgalde ise 35 gün süre zarfında ilçe ve köylerinin Yunan ordusu tarafından kontrol altına alındığını belgeleri ile anlatarak, "Tarih belgeler ile olay sabittir. Elimizde dönemin askeri yazışmaları ve zabıtları mevcuttur. İlçe halkının zarar görmemiş olması bu gerçeği değiştirmez" dedi.

Panelde söz alan tarihçi Fevzi Gümüş de Genelkurmay kayıtlarından elde ettiği belgelerde Bolvadin'in kurtuluş gününün 24 Eylül tarihinin 1922 yılında değil, 1921 yılında cereyan ettiğini söyledi. Bu tarihin aynı zamanda Sakarya Meydan Muharebesi'nde mağlup olan Yunan kuvvetlerinin aynı tarihlerde Bolvadin başta olmak üzere bölgedeki tüm mevzilerinden çekilerek Afyon-Dumlupınar hattına yeni bir savunma hattı tesis etmek için kendiliğinden yapılan bir çekilme olduğunun altını çizen Gümüş, işgalin ve kurtuluşun belgelerle sabit olduğunu vurguladı.

"İŞGAL VARDIR AMA, İLÇEYİ TAMAMEN TESLİM ALMA DURUMU YOKTUR"

Bolvadin tarihi üzerine kitapları ile tanınan tarih araştırmacısı Dr. Muharrem Bayar ise konuşmasında Bolvadin'in 10 bin yıllık tarihi ile hem dünya tarihinde, hem de Türk tarihi ve Milli Mücadele tarihinde önemli bir yeri olduğuna dikkat çekerek "İşgal vardır ama, ilçeyi tamamen teslim alma durumu yoktur. Bu nedenle Bolvadin işgal edilmiş sayılmamalı. 24 Eylül ise kurtuluş değil, düşmana teslim olmadığımız için şeref günü olarak kutlanmalı. Düşmanın hiç işgal etmediği Akşehir bunu böyle kutluyor, biz de şeref günü olarak kutlamalıyız" diyerek işgale ve kurtuluşu farklı bir açıdan yorumladı.

"BUNA TAM ANLAMI İLE BİR İŞGAL DEMEK DOĞRU DEĞİL"

Belediye Başkanlığı döneminde kurtuluş günü ile ilgili Genelkurmay ve Afyonkarahisar Valiliği ile konunun yeniden yorumlanması için yazışmalar yaptığını belirten Bolvadin eski Belediye Başkanı ve 19. Dönem Milletvekili Etem Kelekci ise, "İşgal için bir yerleşim yerinin tamamen ele geçirilmesi, merkeze karargah kurulması ve bayrak çekilmesi gerekir. Bu şartlar sağlanmadığı için buna tam anlamı ile bir işgal demek doğru değil. Ayrıca 1952 yılına kadar yapılmayan kutlamalar, dönemin yetkililerinin zorlaması ile tesis edilmiştir. Bu nedenle bu kutlamaların yeniden gözden geçirilmesi gerekir" dedi.

Dinleyicilerin soru ve görüşleri ile katkı sağladıkları panel sonunda, yapılan konuşmaların kitap haline getirilmesi, ayrıca panel ile ilgili bir sonuç bildirgesinin kaleme alınarak yetkili makamlara iletilmesi konusunda fikir birliğine varıldı. - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Fevzi Gümüş Bolvadin Eylül Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! 5 Mayıs Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 5 Mayıs burç yorumları nedir? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 4 Mayıs günün maçları nereden izlenir? Vanspor çekildi mi neden çekildi? Vanspor - Bursaspor maçında ne oldu? İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? 20 Mayıs hangi burç? 20 Mayıs'da doğanlar hangi burç oluyor? 20 Mayıs tarihi hangi burç olur? Amedspor - Menemenspor CANLI İZLE! Amedspor - Menemenspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Etimesgut Bld. - İnegölspor maçı CANLI İZLE! Etimesgut Bld. - İnegölspor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Derince Bld. - Denizlispor maçı hangi kanalda, saat kaçta? Derince Bld. - Denizlispor maçı nereden izlenir? Bursaspor - Vanspor maçı CANLI İZLE! Bursaspor - Vanspor maçı hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title