Haberler

Bir İbrik İçin Bir Mevsim Çalışıyor

Trabzon'da, yıllardır el emeği göz nuruyla bakır eşya üreten Ali Çavuş, bir demlik ya da ibrik için aylarca çalışıyor 50 metrekarelik iş yerinde 4 ay çalışarak Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman, 2'şer ay çalışarak Yavuz Sultan Selim ve Hürrem Sultan adına 3 ayrı bakır ibrik yapan Çavuş,

TUNCAY BEKAR - Geçmişte kaliteli üretim yapıldığı için Osmanlı saraylarına bakır kaplar gönderilen şehzadeler kenti Trabzon'da, yıllardır el emeği göz nuruyla bakır eşya üreten Ali Çavuş, bir demlik ya da ibrik için aylarca çalışıyor.

Kent merkezindeki Bakırcılar Çarşısı Kazancılar Sokak'taki 50 metrekarelik iş yerinde dede mesleği bakırcılık sanatını sürdüren Ali Çavuş (55), yıllarca bakır tencere, tava, kazan, tabak, demlik, ibrik gibi mutfak eşyası üreterek sattı.

Makine kullanmadan, el emeğiyle bakır ev eşyaları üreten Çavuş, son yıllarda bu eşyaların rağbet görmemesi üzerine hobi olarak büyük hediyelik bakır eşyalar üretmeye başladı.

Her bir eşya için günlerce hatta aylarca el emeği ve göz nuruyla çalışan Çavuş, şehzadelerin doğup büyüdüğü Trabzon'un Ortahisar Mahallesi'nde oturmasının da etkisiyle bir süre önce tam 4 ay çalışarak, Trabzon'da doğan Kanuni Sultan Süleyman için ibrik yaptı. Ardından kentte 11 yıl valilik yapan Yavuz Sultan Selim için de bir başka ibrik yapmaya karar veren Çavuş, 2 aylık çalışma sonucu Yavuz Sultan Selim'e halifelik unvanının verilmesinin yıl dönümü vesilesiyle çok büyük boyutlarda bir başka ibrik yaptı.

Kanuni'nin eşi Hürrem Sultan için de 2 ay çalışmayla başka bir ibrik yapan Çavuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ben Kanuni'nin doğduğu mahallede doğduğum için dünyanın en büyük Kanuni ibriğini yaptım. Daha sonra düşündüm acaba bir eksik mi yaptım. Yavuz Sultan Selim Trabzon'da yıllarca valilik yaptı, acaba ona yanlış mı yaptım diye. Ardından Osmanlı'nın ilk halifesi olan Yavuz Sultan Selim adına bir başka ibrik yaptım. Onun halifeliğinin yıldönümünün tarihini de ibriğin üzerine işledim" dedi.

Kanuni Sultan Süleyman ibriğini 4 ayda, Yavuz Sultan Selim ibriğini 2 ayda yaptığını anlatan Çavuş, "Temizlik dinin yarısıdır derler. İbrikler de bir temizlik aracıdır. Abdest alacaksın eskiden lavabo yok, musluk yok ne vardı ibrik vardı. Ben de Kanuni gibi aziz bir insan anısına, karıncayı incitmemiş bir insanın anısına bu ibriği yaptım" dedi.

Üzerine söz konusu padişahın resmini de işlediği bakır ibrikleri ticari amaçlı yapmadığını, paha biçemediği için satamayacağını ama hediye verebileceğini ifade eden Çavuş, "İbriklerin manevi değeri yüksek, o yüzden ibrikleri satamam" diye konuştu.

Bakırcı Ali Çavuş daha önce de 4 ay çalışarak dünya barışına katkı sağlamak için ABD Başkanı Barak Obama'ya göndermek için dünyanın en büyük demliği olan 2 metre 5 santimetre boyunda bir demlik ile 11. Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları'nda (EYOF) sergilenmek üzere, 1 metre 40 santimetre boyunda, üzerinde hamsi logosu bulunan 10 bin bardak çay alabilen bakır demlik yapmıştı. - Trabzon

Kaynak: AA / Güncel

Kanuni Sultan Süleyman Hürrem Sultan Ortahisar Trabzon Politika Güncel Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title