Haberler

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Japonya'da

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, milletler, farklı kültürlere mensup insanlar arasında yaşanan sorunların rıza ve müzakereye dayalı görüşmelerle çözülmesi gerektiğini belirterek, "Önce toplumların içinde toplumsal mutabakatları sağlayacağız. Sonra toplumlar arasındaki farklılıkları da rıza ve müzakere esasına göre kaldıracağız ve beraber yaşayacağız. Bunu yapmayı sağladığımız zaman, coğrafyalarımızı ortaklaştırırız. Coğrafyalarını ortaklaştırmayı beceremeyenler, insanlıklarını ortaklaştıramazlar" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, milletler, farklı kültürlere mensup insanlar arasında yaşanan sorunların rıza ve müzakereye dayalı görüşmelerle çözülmesi gerektiğini belirterek, "Önce toplumların içinde toplumsal mutabakatları sağlayacağız. Sonra toplumlar arasındaki farklılıkları da rıza ve müzakere esasına göre kaldıracağız ve beraber yaşayacağız. Bunu yapmayı sağladığımız zaman, coğrafyalarımızı ortaklaştırırız. Coğrafyalarını ortaklaştırmayı beceremeyenler, insanlıklarını ortaklaştıramazlar" dedi.

Kurtulmuş, Sasakawa Vakfınca düzenlenen konferansta yaptığı "Yeni Bir Dünya Barışı Mümkün" başlıklı konuşmasında, dünyanın büyük kriz ve kaoslar döneminden geçtiğini söyledi.

Dünyanın hemen her bölgesini kapsayan siyasi, ekonomik, toplumsal krizlerle karşı karşıya kalındığına işaret eden Kurtulmuş, bu çerçevede İslam dünyasının, Orta Doğu'da bu karışıklıklardan, krizlerden, kaoslardan fazlasıyla nasibini aldığını belirtti.

"Özellikle Orta Doğu ve İslam coğrafyası söz konusu olduğunda eş zamanlı var olan, perde önünde birbirine karşıymış gibi görünseler de perde arkasında birbirini destekleyen maalesef iki farklı gelişmeyle karşı karşıyayız" diyen Kurtulmuş, bunlardan birisinin DAEŞ ve benzeri terör örgütleri, diğerinin de İslamofobi faaliyetleri olduğunu bildirdi.

"Dünyanın dört bir tarafında devam eden krizler, kaoslar, çatışmalar, yokluklar, kıtlıklar, açlıkları göz önünde bulundurduğumuzda cevap bulmamız gereken soru şu, acaba günümüz dünyasında gerçek bir küresel barışı ve paxı kurmak mümkün müdür?" ifadesini kullanan Kurtulmuş, İslam medeniyetinin geçmiş uygulamaları ve temel prensipleri çerçevesinde dünya barışına yapılabilecek katkıları anlattı.

Farklı dinden, kültürlerden, etnik gruplardan insanların birlikte barış içinde yaşayabileceğini, tarihte bunun çok fazla örneği bulunduğunu dile getiren Kurtulmuş, İslam medeniyetinin öncülük ettiği dönemlerde dünya, insanlık tarihine altın harflerle kazınan üç örneği paylaşmak istediğini belirtti.

Kurtulmuş, bunlardan birisinin Batılıların "pax ottomana" dediği, Osmanlı küresel barış düzeni sayesinde Balkanlar'da 5 asır süren barış ve dostluk ortamı olduğuna dikkati çekti.

Balkanlarda farklı din, mezhep, etnik yapı ve kültürden insanların 5 asır boyunca bir arada yaşadığını kaydeden Kurtulmuş, bu bölgedeki "komşu kapıcık" uygulamasını anlattı.

İkinci örneği de bugün dünyanın en karışık bölgelerinden olan Filistin topraklarından, Kudüs'ten vereceğini belirten Kurtulmuş, 402 sene boyunca Osmanlı idaresindeki Kudüs eyaletinde Hristiyan, Mülsüman ve Yahudilerin, farklı etnik yapıdan insanların bir arada bulunduğunu vurguladı.

"Bunu nasıl sağladılar? Hiç kimseye karışmadılar. Ben buna Kopenhag kriterlerine benzer şekilde Kudüs kriterleri diyorum" ifadesini kullanan Kurtulmuş, herkesin dinini dilediği gibi yaşadığını, dini, gelenekleri konusunda dilediği şekilde eğitimini aldığını, sivil toplumunu oluşturabildiğini, serbest ticaret ve serbest dolaşım hakkına sahip olduğunu söyledi.

Bu 5 hakkı bundan asırlar önce verebilmiş bir medeniyetin birikimine bugün insanlığın gerçekten ihtiyacı olduğuna işaret eden Kurtulmuş, "Bu 5 temel kriteri alın, dünyanın her yerinde uygulayın, dünya barışını rahatlıkla sağlarsınız" görüşünü bildirdi.

Üçüncü örneğin de bilim, kültür, sanat ve birçok konuda öne çıkan Endülüs Emevileri olduğunu kaydeden Kurtulmuş, bu medeniyetin herkesi eşit gördüğünü, "Allah'tan başka galip olmadığı" anlayışını benimsediğini dile getirdi.

"Dünya barışının kurulabilmesi için barışa müsait bir perspektife, barış penceresinden bakan bir bakışa ihtiyaç var" değerlendirmesinde bulunan Kurtulmuş, bütün dünyada barış eksenli yeni bir paradigmaya ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

-"Dünya babamızın malı değildir"

İslam medeniyetinin 5 temel gerçeğini anlatan Kurtulmuş, "Bunlardan birincisi, biz baktığımız pencereden bütün insanların yaradılışta eşitliğini görüyoruz" dedi.

İkincisinin de "insanların her birinin seçme özgürlüğüne sahip bulunması" olduğunu belirten Kurtulmuş, Allah'ın insanlara kendisine inanıp inanmama özgürlüğünü dahi verdiğini aktardı.

"Üçüncüsü ise hakkın ve haklının esas olması" diyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Dünyaya yön veren, düzen kuran şey güçlü olmak değil, dünyada etrafında düzen kurulması gereken şey haklı olmaktır ya da bizatihi hakkın kendisidir. Bugün dünyada yaşadığımız birçok çatışmaların, kavgaların temelinde bu yatıyor.  Maalesef bugünkü dünya düzeninde haklı olan değil, kim güçlüyse onun sözü geçiyor.

Bugünkü BM teşkilatı, BM altyapısı nasıl kuruldu? BM, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra, savaşın galibi olanların güç sahibi, hak sahibi olduğu prensibi üzerine kuruldu. Dünyanın 5 tane büyük ülkesi, savaşı kazandı diye dünyanın hakimi oldular. 5 ülke bir tarafa, 195 ülke bir tarafa. Dünyada hangi sorunu çözmeye kalkarsanız kalkın, bu 5 ülkeden biri, eğer onun onayını almıyorsanız, veto hakkını kullanıyor ve çözüme ulaşamıyorsunuz."

Suriye, Filistin ve Ukrayna örneklerini veren Kurtulmuş, "Mesela niçin Japonya, Türkiye BM Güvenlik Konseyi'nde değildir veya niye BM Güvenlik Konseyi diye bir platform var da ülkelerin bir kısmı ayrılmış bir kısmı kenara bırakılmıştır? Bir Amerikalı'nın, bir Rus'un, bir Fransız'ın bir Japon'dan, Türk'ten, Endonezyalı'dan, Malezyalı'dan ne farkı vardır da onlar dünyanın üstün insanları, diğerleri dünyanın onlara tabi insanları olsun" diye konuştu.

Güçlünün haklı olduğu prensibinden hareketle dünyada adil bir sistemin kurulmasının mümkün olmadığını vurgulayan Kurtulmuş, "Oysa bizim medeniyetimizde güçlü olan değil, haklı olan kimse onun hakkını vermek esastır" dedi.

Kurtulmuş, İslam medeniyetinin temel kural şeklinde dünyaya sunduğu dördüncü konunun "İnsanların evrene müsahhar kılınması" olduğunu dile getirdi. Herkesin evrendeki varlıklardan istifade etme hakkına sahip olduğunu kaydeden Kurtulmuş, ancak birilerinin dünyanın hakimi olduğu iddiasında bulunduğunu, dünyaya mülkü gibi baktığını belirtti.

Afrika'da kolonyalizm nedeniyle yaşananlara dikkati çeken Kurtulmuş, "Dünyanın dört bir tarafından, 'Dünyayı biz yöneteceğiz' hırsı içinde olanlar, bütün yer altı ve yer üstü kaynaklarına sahip olmaya çalışıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Böyle bir anlayışla dünyanın yönetilemeyeceğine işaret eden Kurtulmuş, "Bizim perspektifimizden, büyük medeniyetin paradigmasından baktığınızda, sadece dünya değil evren de bütün insanların ortak malıdır. Dünya babamızın malı değildir. Biz dünyaya önün için mülkümüz gibi bakmayız, tevarüs duygusuyla bakarız" dedi.

Kurtulmuş, İslam medeniyetinin dünya barışını sağlamak bakımından ortaya koyduğu önemli konulardan birinin de "marufun egemenliği" olduğunu kaydetti.

Marufun "Kim olursa olsun, hangi dine, dile, kültüre sahip olursa olsun, herkesin kabul edebileceği ortak doğrular" olduğunu dile getiren Kurtulmuş, yardımlaşma, iyilik, adalet gibi insani değerleri örnek gösterdi.

Kurtulmuş, "Bizim esas amacımız bu marufu evrensel hale getirmek ve bu marufun etrafında insanları bütünleştirmektir" ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, bu 5 temel prensip etrafında bir paradigma oluşmasına, güçlü şekilde gelişmesine katkıda bulunulması durumunda, insanlar arasında eşitliği, barışı esas alan yeni bir paxın kurulmasının mümkün olduğuna inandığını vurguladı.

-"Zihni, kalbi barış olmayanların dilinden barış dökülmez"

Bütün bunların yapılmasının insan tanımıyla ilgili olduğunu anlatan Kurtulmuş, modern tanımlardan birinin "insan insanın kurdudur", diğerinin de "İnsan ekonomik bir hayvandır" şeklinde olduğuna dikkati çekti.

Böyle düşünenlerin barışı, eşitliğe, karşılıklı saygıya ve toleransa dayanan bir dünyayı kurmasının mümkün olmadığına işaret eden Kurtulmuş, "Halbuki bizim medeniyetimizde insan 'ahsen-i takvim' kavramıyla tanımlanmıştır. Bu 'insan yaradılışın en güzel şekliyle yaratılmıştır' demektir" diye konuştu.

Kurtulmuş, "İnsanı konuşturanın dili değil zihni, zihninin hükmettiği kalbi ve kalbinin hükmettiği dilidir. Zihni, kalbi barış olmayanların dilinden barış dökülmez, dillerinden barış dökülmeyenlerin ellerinden barış sadır olmaz" görüşünü bildirdi.

"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışına işaret eden Kurtulmuş, aslolanın devlet değil insan olduğuna işaret etti.

İnsan toplulukları arasında farklılıklar olabileceğini ifade eden Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Milletler arasında da farklı kültürlere mensup olan insanlar arasında da tabii ki gerilimler olabilir, tabii ki anlaşmazlıklar olabilir. Tam da sorun buradadır, anlaşmazlıkları nasıl çözeceğiz? Daha çok silahı olan mı kazanacak, atom bombasını atıp Hiroşima'yı, Nagazaki'yi yok edenler ya da sarin bombası atıp kendi şehirlerini yok edenler mi çözecek? ya da beğenmediğiniz Filistinlilerin topraklarını işgal ederek, onları o topraklardan sürerek mi Filistin İsrail barışını sağlayacağız? Hayır değil. Bunun yolu, aramızdaki sorunları rızaya ve müzakereye dayalı olarak yaptığımız görüşmelerle insan gibi çözmeyi başarabilmektir. Bunun için de rızaya ve müzakereye dayalı, önce toplumların içinde toplumsal mutabakatları sağlayacağız. Sonra toplumlar arasındaki farklılıkları da rıza ve müzakere esasına göre çözeceğiz, kaldıracağız ve beraber yaşayacağız. Bunu yapmayı sağladığımız zaman coğrafyalarımızı ortaklaştırırız. Coğrafyalarını ortaklaştırmayı beceremeyenler, insanlıklarını ortaklaştıramazlar."

(Sürecek)

Kaynak: AA / Güncel

Numan kurtulmuş Filistin Japonya Politika Güncel Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Bakmadan Geçme

13 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Kavurma yaparken nelere dikkat edilmeli? Sert olmaması için ne yapmalı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 13 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 13 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! ZİRAAT TÜRKİYE KUPASI MAÇI NEREDE OYNANACAK? ZTK hangi statta ne zaman oynanacak? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! 2024'te En Kolay İş Bulan Meslekler Hangileri? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 İstanbul su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 13-14 Mayıs 2024 Ankara su kesintisi listesi! ÇİKOLATA KİSTİ NEDİR? Çikolata kisti (Endometriozis) neden olur, belirtileri neler? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 13 Mayıs günün maçları nereden izlenir? 14 Mayıs Salı 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 14 Mayıs burç yorumları nedir? Kişisel farkındalık nasıl artırılır? Farkındalığı artırmak için neler yapılabilir?
Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title