Haberler

"Muhammed Kamaruzzaman Dahil Bütün İdamlarının İnfazı Durmalı"

Güncelleme:

Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Ceylan, "Muhammed Kamaruzzaman dahil bütün idamlarının infazı durdurulmalı." dedi.

Uluslararası Hukukçular Birliği Genel Sekreteri Necati Ceylan, Bangladeş'te idam cezası verilen ve cezası onanan Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Muhammed Kamaruzzaman dahil bu ülkedeki bütün idamların infazının durdurulması gerektiğini bildirdi.

Ceylan, yaptığı yazılı açıklamada, bütün sanıklar için adil yargılanma hakkının sağlanması gerektiğini belirterek, Bangladeş'te yüksek mahkemenin en önemli endişe kaynaklarından biri olan Kamaruzzaman hakkında ilk derece mahkemesinin verdiği idam cezasını onayladığını aktardı.

Kamaruzzaman hakkında 9 Mayıs 2013'te idam cezası verildiğini anımsatan Ceylan, şunları kaydetti:

"Mahkeme, yargılamadaki pek çok hukuki ihlale rağmen, ölüm kararını onaylandı. Mahkeme tarafından adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine ilişkin pek çok örnek mevcut. Örneğin yargılama makamına 18 tanık hakkı verildiği halde sanık avukatlarına 5 tanık sınırı getirildi. Savunma, savcılık tanıklarının güvenilirliğini sorgulama imkanı veren çapraz sorgu yapma hakkından yoksun bırakıldı. Gerçekte Kamaruzzaman'ın iddia edilen savaş suçu kanıtlayacak hiçbir delil bulunmamaktaydı."

Ceylan, bu noktada Kamaruzzaman'ın adil yargılanma hakkı başta olmak üzere birçok temel hakkının ihlal edildiğini ve mahkeme tarafından alınan keyfi kararların Kamaruzzaman'ı kendini savunma hakkından mahrum ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Amerika Büyükelçisi Stephen Rapp'ın 2013 yılında, Bangladeş'te başlayan idam cezaları kararları hakkındaki tereddütleri bile, bu noktada önem arz etmektedir. Biz Uluslararası Hukukçular Birliği olarak Bangladeş'te kurulan ve tamamen Bangladeş iç hukukuna göre çalıştığı halde ' Uluslararası Ceza Mahkemesi' olarak ifadelendirilen bu mahkemeye yönelik açıklama ve yorumların tüm dünyada yankı yapmasını bekliyoruz. Zira Bangladeş Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yargılama sırasında yaptığı ihlale rağmen uluslararası camianın önemli üyelerini ve uluslararası hukuk alanındaki uzmanlarının yargılamaya ilişkin endişelerini göz ardı etmeye devam ediyor."

Ceylan, "Uluslararası Ceza Mahkemesi öncesi verilen tüm cezaları durdurması, ölüm cezalarının uygulanmasının ertelenmesi, yargılama hakkına riayet edecek yeni bir hukuki prosedür başlatması, yeni bir mahkeme kurularak uluslararası gözetim ve uluslararası uzmanların aktif katılımı ve yargılamanın her aşamada güvenilir olmasının sağlanması ve adaletin tecellisini talep ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Uluslararası Ceza Mahkemesi Bangladeş Cemaat Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Suriyeli çoban, emekli zabıta amiri olan patronunu öldürdü

Suriyeli çoban, emekli zabıta amiri olan patronunu öldürdü

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title