Haberler

Balıkçılar 'Vira Bismillah' Diyecek (2)

Zafer Akpınar - Marmara'da Yasağın Kalkacağı 1 Eylülde 'Vira Bismillah' Diyerek Denize Açılacak Balıkçılar, Tekneleri ve Ağlarındaki Son Çalışmalarını Yapıyor

Zafer Akpınar - Marmara'da yasağın kalkacağı 1 Eylülde 'Vira Bismillah' diyerek denize açılacak balıkçılar, tekneleri ve ağlarındaki son çalışmalarını yapıyor.

Balıkçılara göre, iftar sofraları palamut ve hamsiyle renklenecek.

Bursa'nın Gemlik İlçesi Balıkçılar Derneği Başkanı Hüseyin Dalarel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nisan'da başlayan yasağın sonlarına geldiğini, balıkçıların dört gözle 1 Eylül'ü beklediğini söyledi.

Gemlik Körfezi'nde 300'den fazla balıkçı teknesi bulunduğunu dile getiren Dalarel, Bursa ve Balıkesir ilçeleri, İstanbul ve diğer yerleşim bölgeleriyle birlikte yüzlerce balıkçının 31 Ağustos'u 1 Eylül'e bağlayan gece umutla 'vira Bismillah' diyerek denize açılacağını bildirdi.

Karadeniz'den Marmara'ya doğru palamut ve hamsi akını olduğunu öğrendiklerini belirten Dalarel, şöyle konuştu:

'Balığın yolunu gözlüyoruz. Umudumuz boşa çıkmazsa iftar sofraları 1 Eylül'den itibaren palamut ve hamsiyle renklenecek. Vatandaş, Marmara'nın taze balığına kavuşacak. Balıkçılar kadar vatandaşlar da balığın yolunu gözlüyor. Birçok kişi yasağın ne zaman kalkacağını soruyor. Balıkçılar, teknelerindeki ve ağlarındaki sorunları giderme yolunda son çalışmalarını yapıyor. Özellikle ağlardaki 'kaykay' hasarı oldukça büyük. Balıkçılar, 1 Eylülde eksiksiz ve sorunsuz şekilde denize açılmayı istiyor.'

- 'KAYKAY' KABUSLARI OLDU-

Dalarel, son yıllarda umutlu açıldıkları denizden 'kaykay' denilen jelimsi madde yüzünden istedikleri balığı alamadıklarını vurgulayarak, 'kaykay' yüzünden az balığın çıktığını ve bunun sonucu olarak birçok balıkçının teknesi ve kayığını sattığını söyledi.

'Kaykay'ın ağları dibe batırdığını ve büyük zarar verdiğini belirterek, şunları kaydetti:

'Dibe batan ağı tekrar yüzeye çekmek neredeyse imkansız oluyor. Çok ağırlaşıyor. Şimdilik fazla miktarda görünmüyor ancak geçen yıllarda olduğu gibi 15 Eylül'den sonra artmasından korkuyoruz. Balıkçılar, bu yıl da umduğumu bulamazsa büyük sıkıntıya girecekler. Bu 'kaykay'a bir türlü çözüm bulunamadı. Umarız bu hastalık geçen yılların aksine az etkiler de bol balık alırız.'

- KAYKAY-

Marmara Denizinde, bilim adamlarının bir deniz anası türünün sebep olduğunu bildirdikleri, balıkçıların 'salya' veya 'kaykay' diye adlandırdığı avlanmayı olanaksız hale getiren beyaz jelimsi tabaka, ağları ağırlaştırarak dibe doğru çekiyor ve gözeneklerini tıkıyor.

(Bitti)

(ZAK-HÜY-TLN) - BURSA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Fatih Karagümrük Süper Lig'e veda etti

Fatih Karagümrük Süper Lig'e veda etti

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

MHP lideri Bahçeli, Özgür Özel'i öve öve bitiremedi: CHP'ye yeni bir renk kattı

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

Amasya'da büyükbaş hayvana balta ve bıçakla eziyet eden 5 kişi tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title