Haberler

Bakliyat Üretiminde Azalma

Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Arslan."Bakliyatın yerini mısır, ayçiçeği ve pamuk gibi ürünler alıyor."

- Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Arslan:

"Bakliyatın yerini mısır, ayçiçeği ve pamuk gibi ürünler alıyor. Geleneksel ürün ve en iyi ihracat kalemlerimizden olan kırmızı mercimeğin ekiminin desteklenmesi gerek"

Arslan, yazılı açıklamasında, bakliyatta "tehlike çanlarının çaldığını", yaşanan üretim düşüşünün son yıllarda sektörü tehdit ettiğini belirtti.

Bakliyatın yoğun ekildiği Güneydoğu'da üreticilerin sulu tarım imkanının artmasıyla daha çok verim alabileceği ve destekleme primleri ödenen ürünlere yöneldiğini vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:

"Bakliyat ürünleri bu bölgelerdeki kıraç, verimliliği düşük arazilerde ekilirken diğer ekim alanlarında bakliyatın yerini mısır, ayçiçeği ve pamuk gibi ürünler alıyor. Geleneksel ürün ve en iyi ihracat kalemlerimizden olan kırmızı mercimeğin ekiminin desteklenmesi gerek. Bakliyat ürünlerinin ekim alanlarının daralması, 5-10 yıl içinde Türkiye'yi ithalatçı konumuna düşürebilir. Bü ürünlerde destekleme primleri artırılmalı. Dekar başına 100-150 kilogram ürün alınan bakliyata 10 kuruş, dekar başına 500-600 kilogram verim alınan hububata 5 kuruş destek verilmektedir. Teşvik, bakliyatta hububata göre 2 kat olmasına rağmen çiftçinin eline hububat ekiminde daha fazla para geçmektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının geleneksel ürünler olan bakliyatı düşünerek dengeleri kurması ve havza bazlı destekleme yapması, çiftçiyi bu ürünlerin ekimine yönlendirmesi gerekmektedir. Çiftçi başka ürünlere yönelir ve bunların ekimine alışırsa tekrar dönüş yapmaz. Bu da dünyada rağbet gören ve en iyi ihracat kalemlerimizden olan kırmızı mercimeğimizin sonu olur."

Bu yıl hasata yakın görülen aşırı yağış ve dolunun mercimeğe zarar verdiğini, dekar başı 70-80 kilogram ürün alınacağını tahmin ettiklerini belirten Arslan, şöyle devam etti:

"Son 20 yılın ortalamasında dünyada kişi başı 5 kilo olan bakliyat tüketimi 6,5-7 kiloya yükseldi. Baklagillerin tüm dünyada tüketimiyle ticari değeri de her geçen gün artıyor. Türkiye'nin geleneksel ürünleriyle dünyada rekabet edebilecek ülke sayısı oldukça az. Mercimekte dünyanın en büyük üreticileri arasında yer alan Türkiye, kabuli denilen İspanyol tipi nohut üretiminde de dünya ilk sıralardaki yerini koruyor. Türkiye'nin en büyük alıcıları başta Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Ön Asya ülkeleridir. En fazla ihracat yapılan ülkelerin ise Hindistan, Pakistan, Irak, Almanya, Suriye, Libya, Suudi Arabistan, Cezayir, Birleşik Devletler, Hollanda, İsrail ve Romanya. Sektör her geçen yıl ihracat yapılan ülke sayısını ve çeşitliliğini artırmakta. Birkaç yıl öncesine kadar girilmeyen Güney Kore, Filipinler, Malezya, Angola ve Gabon'a bugün iyi miktarlarda ihracat yapılmakta. 180'i aşkın ülkeye 1552 çeşit tarım ürünü ihraç ediyoruz. Devlet destekleri, çıkarılan kanunlarda sürekliliğin sağlanabilmesi ve ürün çeşitliliğinin korunabilmesi, tarım sektörünün geleceği açısından büyük önem arz etmekte." - Mersin

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title