Haberler

Avustralya’da Lale Festivali Coşkusu

Güncelleme:

Avustralya'nın Melburn Şehrinde Yaşayan Türk Toplumu Anlamlı Ve Tarihî Günlerinden Birini Daha Yaşadı.

Avustralya Türk Kültür Platformu tarafından düzenlenen Geleneksel Türk Lale Festivalinin altıncısı, Tesselaar Lale bahçelerinde coşkuyla kutlandı. İki gün süren festivalde Grup Ezgi, Grup Mozaiq, Grup Anadolu, Solo Porque, Zevku Seda Türk Müziği Korosu, Özden Işıkser, Tuncay Kılıç, Erkan Binboğa ve Çağlayan konserler verdiler. Genç Ney sanatçısı Bulkan Evcimen ise Ney dinletisi ile izleyicilerin takdirini topladı. Kalabalık bir ekip, renkli kostümler ve hareketli danslarıyla sahne alan Viktorya Karadeniz Türk Kültür Dernegi'nin "Karadeniz Folklor Ekibi" büyük ilgi topladı.

Katılımın büyük olduğu festival oldukça renkli görüntülere sahne oldu. Türk Bayrakları "Tesselaar Lale Bahçelerinde" dalgalandı. Festivalin Ramazan Bayramının bir hafta sonrasına denk gelmesi nedeniyle çifte bayram bir arada yaşandı. Bayramlarda biraraya gelmekte zorluk çeken toplum üyelerimiz festivalde bayramlaşma heyecanı yaşadılar. Ziyaretçilere şeker, lokum, baklava ve kolonya ikram edildi.

Türk yemeklerinden şark köşesine, halk oyunlarından Türk kahvesi standına kadar Türk kültürüne ait çeşitli motiflein yer aldığı festivalin en çok ilgi çeken etkinliği ise Japon Toplum gönüllülerinin origami kağıtlarından yaparak festival ziyaretçilerine armağan ettikleri laleler oldu. Bu da Avustralya Türk Kültür Platformu'nun diğer kültürlerle uyum içerisinde yaşadığını gösterdi.

Festival, Avustralya'da Türkiye'nin tanıtımını yapmak, Avustralya'da yaşayan ve diğer ülkelerden turlarla gelerek lale bahçelerini ziyaret eden ziyaretçilere kültürümüzü, sanatımızı, müziğimizi, mutfağımızı, tarihimizi ve geleneklerimizi duyurmak açısından önemli rol oynadı.

"Türkiye'yi Lale Festivalinde Tanı" sloganı

Festivalde, Türkiye'ye seyahat imkanı bulamamış olan yabancı toplumlara "Discover Turkey in Australia" teması altında zengin Türk kültürü, müziği, sanatları ve mutfağından mükemmel örnekler sunuldu. Festivalde Türkiye ve Türk Kültürünün tanıtımına büyük önem verilerek bu nedenle Türkiye ve Türk Kültürünü tanıtan kurumlara ücretsiz çadır tahsis edildi. Çadırlarda Türk Kültüründen örnekler başarı ile sergildi.

Türk mutfağından örneklerin sunulduğu festivalde geleneksel el sanatları tanıtıldı ve hediyelik eşya olarak satışa sunuldu. Festivalde, "Avustralya Türk Kültür Platformu", "Turkish Magic", "Karman", "Geleneksel Türk kıyafetleri", "Kolchak Türk Takıları", "Ebru", "Hat", "Tezhip"ve "Minyatür Sanatları" gibi kültür ve tanıtım çadırları yer aldı. Porselen bebekler üzerinde Anadolu'nun değişik yörelerine ait olan kıyafetlerin tanıtılması büyük ilgi gördü.

Festivalde yer alan dev çadır ve diğer çadırların süslemeleri gözlerden kaçmadı. Türkiye ve Türk Kültüründen tanıtımların yer aldığı poster, logo ve afişler ilk kez bir festivalde bu kadar canlı olarak yer aldı. Yabancı ziyaretçiler posterler önünde resimler çektirdi. Festivalde bu sene Geleneksel Türk kıyafetlerinin bulunduğu bir çadır açıldı. Festival ziyaretçileri bu kıyafetleri giyerek fotoğraflar çektirdiler.

Lale bahçesinin herbir köşesine yerleştirilen heykeller renkli görünümleri ile festival ziyaretçilerinin ilgi odağı oldu. Gelecek yıllarda lale bahçesine Türkiye'den talep edilecek Osmanlı çeşmesi, Ayasofya Müzesi gibi minyatür eserler konulması düşünülmektedir.

Çocuklar için organize edilen "Mini Kültür Çadırı"nda çocuklar uygulamalı olarak hem kültürümüzü öğrendiler hem de eğlendiler. Çocuklar hem öğrenip hem eğlenirken aileleri diğer etkinlikleri rahatça izlediler.

Festival çadırlarından Vision Tours seyahat firması Turkiye'nin tanıtımını başarı ile yaparak festivalin amaçlarından biri olan Türkiye'ye seyahati özendirme konusunda başarılı oldu. Türkiye tanıtım çadırını ziyaret eden bir çok Türk ve yabancı toplum üyeleri Türkiye broşürlerini alarak Türkiye'ye seyahat konusunda bilgi edindiler.

Festivalin en çok ilgi çeken etkinliklerinden bir tanesi ise festival ziyaretçileri için organize edilen "Lale Bahçesi Açık Otobüs Turları" oldu. Uzun kuyrukların oluştuğu bahçe turunda ziyaretçiler lale bahçesini görme ve bilgi edinme şansına sahip oldular.

Türk yemeklerinden şark köşesine, halk oyunlarından Türk kahvesi standına kadar Türk kültürüne ait çeşitli motiflein yer aldığı festivalde Türk kahve ve çayı tanıtıldı. Kahve falına ilgi oldukça fazlaydı.

Lale Töreni yapıldı

19 Eylül Pazar günü yapılan festivalin Lale Töreni "Celebrating the Origin of the Tulip" açılışını T.C. Melburn Başkonsolosu Dr. Aydın Nurhan yaptı.

Açılışa Melburn Konsolosu Derin Ersavcı, Melburn Başkonsolosluğu Sosyal ve İdari Ateşesi Hüseyin Koç, Viktorya Başbakanı John Brumby'i temsilen Parlemento sözcüsü ve aynı zamanda Oakleigh bölgesi milletvekili Ann Barker, Viktorya Çokkültürlülük Merkezi'ni temsilen Marcus Schutenko, Melburn Sanat Merkezi'ni temsilen Rob Gebert, Ulusal Sanat Galerisi temsilcileri, Melburn Havaalanı yetkilileri, Avustralya Türk Dostluk Derneği Başkanı Harry Blackley, Belediye ve Eyalet yönetiminden yetkililer, yerel basın ve çok sayıda Türk ve diğer toplum üyelerinin önde gelen dernek temsilcileri katıldılar. Viktorya Çokkültürlülük Vakfı Başkanı Bülent Hass Dellal ve bazı milletvekilleri festivali ziyaret ettiler.

Festivalin açılış gününde bir konuşma yapan Festival Koordinatörü Hilkat Özgün "Altı aylık yoğun bir hazırlık çalışması sonucunda gerçekleştirdiğimiz 6. Türk Lale Festivali Haftasonu'nun gururunu yaşamaktayız.

Türk Kültür Platformu olarak ülkemizi böylesine başarılı bir etkinlikle temsil etmekten dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. Onbinlerce kişiye ülkemizin tarihini ve kültürünü tanıtma imkanı veren, kültürler arası bir köprü oluşturan, 6. Türk Lale Festivali'nin Avustralya'da yaşayan Türk Toplumunun diğer toplumlarla daha da kaynaşmasına vesile olduğuna inanıyoruz.

Türk Lale Festivali'ne gösterilen yoğun ilgiden çok memnun kaldık. Önümüzdeki yıllarda da aynı şekilde devam ettirmeyi arzu ediyor, başda Melburn Başkonsolosu Dr. Aydın Nurhan olmak üzere emeği geçen tüm ekibe, bizi festivalde yalnız bırakmayan tüm toplum üyelerimize ve Türkiye'den Türk Sanatlarımızı tanıtmak üzere buralara kadar gelen sanatçılarımıza teşekkür ediyoruz" dedi.

Lale Festivali, Türkiye Cumhuriyeti, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Viktorya Çokkültürlülük Komisyonu, Melburn Havaalanı ve Tesselaar Ailesi sponsorluğunda yapıldı.

Avustralya Türk Kültür Platformu tarafindan organize edilen festival "Avustralya Türkiye Dostları Forumu", "Batı Trakya Türkleri Derneği", "Anadolu Kadınlar Derneği", "Zevkü Seda", "Karadenizliler Derneği", "Kuzey Bölgesi Türk Kadınlar Derneği", "Japon Derneği", "Anadolu Kültür Derneği", "Viktorya Karadeniz Türk Kültür Derneği"gibi dernekler tarafından da desteklenmiştir. Bu destek "Avustralya Türk Kültür Platformu"nun diğer derneklerle uyum ve işbirliği içinde olduğunu açıkça göstermiştir.

Lale Festivali'nde Türk Sanatları standlarına yoğun ilgi

6. Lale Festivali kapsamında festival alanında kurulan uygulamalı Türk Sanatları standları büyük ilgi gördü. Geleneksel kitap sanatlarımız olan hat, tezhip, ebru ve minyatür sanatları her biri kendi dalında haklı bir saygınlığa sahip olan sanatçılarımız tarafından festival ziyaretçilerine tanıtıldı.

"Avustralya Türk Kültür Platformu"nun davetlisi olarak "6. Lale Festivali" kapsamında, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın görevlendirmesiyle Melburn'a gelen Ebruzen Esengül İnalpulat "ebru sanatını" iki gün boyunca uygulamalı olarak tanıttı ve bu konuda sorulan soruları cevaplandırdı.

Yoğun ilgi gören sanatçımızın çadırı önünde kuyruklar oluştu. Ebru sanatını öğrenmek isteyen festival ziyaretçileri Türk Kültür Platformu'ndan bu sanatla ilgili bir kurs organize edilmesini talep ettiler. Çocukların bu sanata gösterdikleri ilgi ise gözlerden kaçmadı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın görevlendirmesiyle Melburn'a gelen bir diğer sanatçı ise T.C. Kültür Bakanlığı Devlet Hüsn-i Hat Ödülü sahibi Dr. Süleyman Berk oldu. Dr Berk, izleyicilerin yoğun ilgisini çeken bu sanat dalında bilgi verilip soruları cevaplandırdı.

2009 yılnda Floransa Bienali'nde kağıt üzerine çalışma dalında ödül kazanan tezhip sanatçımız (müzehhibe) Dr. Münevver Üçer kaybolmaya yüz tutmuş bu sanatımızı ilk kez Lale Festivali'nde Avustralya'da yaşayan toplumlara tanıttı. Dr. Üçer, tezhip çalışmalarıyla büyük ilgi topladı.

Hat sanatımızın genç temsilcilerinden Seyit Ahmet Depeler ise festival süresince ziyaretçilerin isimlerini yazarak bu sanatımızı tanıttı.

Festivale ayrıca Sidney'de yerleşik ödüllü Minyatür Sanatçısı Gülay Pelin katıldı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle festivalimize katılan sanatçılarımız festival sonrasında Sidney'de faaliyet gösteren Çintamani Sanat Grubu tarafından seminerler verilmek üzere Sidney'de ağırlandılar.

İlk olarak, 20 Eylül Pazartesi, Türk Dayanışma Derneği'nde sanatseverler ebru ve hat sanatları ile buluşturan sanatçılarımız, 21 Eylül Salı günü, COFA' da (College of Fine Arts, University of NSW) hat ve tezhip sanatları semineri ile devam etmiş ve program, 22 Eylül Çarşamba günü North Sydney Community Centre' da ki uygulamalı seminer ile son buldu.

Sanatçılarımız ayrıca 16 Eylül Cuma günü Melburn şehir merkezinde yer alan Viktorya Ulusal Galerisinde Türk Sanatlarımızı uygulamalı olarak tanıtan çok başarılı bir gösteri sundular. Sanatçılarımızın uygulamalı gösterisi Galeri Genel Müdürü Dr Gerard Vaughan tarafından takdirle izlendi.

Kaynak: Bültenler / Kültür Sanat

Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title