Haberler

Asırlık "Çınar"In Fetö'ye Tepkisi

Manisa'nın Demirci ilçesinde yaşayan 96 yaşındaki Yusuf Canlı, 15 Temmuz'daki darbe girişimine tepkisini ortaya koymak amacıyla 83 yıldır sakladığı dede yadigarı Türk Bayrağı'nı müzeye bağışladı.

NURULLAH KALAY - Manisa'nın Demirci ilçesinde yaşayan 96 yaşındaki Yusuf Canlı, 15 Temmuz'daki darbe girişimine tepkisini ortaya koymak amacıyla 83 yıldır sakladığı dede yadigarı Türk Bayrağı'nı müzeye bağışladı.

Canlı, Hacı Hamza Mahallesi'ndeki evinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, FETÖ'nün darbe girişimini lanetleyerek, buna tepki amacıyla dedesinin miras olarak bıraktığı Türk Bayrağını kent müzesine bağışladığını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 10. yılında terziler tarafından elde dikilmiş Türk bayrağını 83 yıldır gözü gibi koruduğunu, evde bir sandıkta muhafaza ettiğini aktaran Canlı, dede yadigarı bayrağı çocuklarına bırakmak istediğini ancak 15 Temmuz'daki kalkışmaya tepki amacıyla bundan vazgeçtiğini kaydetti.

Canlı, ülkenin kolay kazanılmadığını vatanın, birlik ve beraberliği için her türlü fedakarlığın gösterildiğini şimdi ilerleyen yaşına rağmen kendisinin de yapabileceği her türlü vazifeye hazır olduğunu bildirdi.

"Darbe Cumhurbaşkanımız ve milletimizin dik duruşu sayesinde engellendi"

FETÖ'nün darbe girişimini lanetlediğini yineleyen Canlı, şöyle konuştu:

"15 Temmuz akşamı İstanbul'dan yeğenlerim ziyaretime geldiler. Saat 10.30 gibi ayrıldılar. 11 ajansını dinlemek için televizyonu açtığımda Başbakan konuşuyordu, 'merak edilecek bir şey yok, duruma hakimiz' dediğini duydum. Televizyonun başından ayrılmadım. Sonra Cumhurbaşkanı'nın da halka 'sokağa çıkın' dediğini duydum. Demirci'de herkes sokağa çıkmaya başladı, darbeye karşı olduğunu göstermek için. Ben de bunları görünce dışarı çıkmak istedim ama yürüyemediğim için çıkamadım. Balkona çıkarak bayrağımla destek verdim. O akşam bu hainlerin yaptığını nefretle karşıladım. Halkımız sokağa çıkınca 'bu işin neticesi hayırlı olacak ve hainler muvaffak olamayacaklar' dedim. 1960 darbesinde ne Demirci'de ne de Türkiye'de böyle bir şey olmamıştı. 27 Mayıs sabahı Söylemiş Camisi'nde sabah namazının ardından ilçemizdeki merkez kahvesine gelerek burada radyoyu dinlemeye başladık. Radyoyu açınca bir anda dikkat sesi 'ben Alparslan Türkeş, ordu idareye el koymuştur, bütün milletvekili gözaltına alınmıştır, Adnan Menderes Eskişehir'de yakalandı' diye haber verildi. Bizde kahvelerden evlerimize geldik.

"O gece Allah'a dua ettim. Vatanımızın birlik ve beraberliği bozulmasın. Yaşanan bu hain girişim çok şükür Cumhurbaşkanımız ve milletimizin dik duruşu sayesinde engellendi. Yaşım 96, Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne bütün olaylara vakıfım, bugün için Türkiye'nin idaresi Recep Tayyip Erdoğan sayesinde zirveye ulaşmıştır. Bunu hiç kimse inkar edemez. Onun için Cumhurbaşkanımıza her zaman destek vermeye hazırım."

Canlı, FETÖ'ye tepkisini ortaya koymak amacıyla bir şeyler yapmak istediğini, aklına yaklaşık 1 asırdır sakladığı bayrağı bağışlamak geldiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Belediyemiz ilçemize kent müzesi kuracak. 1933 yılında dedemden yadigar kalan evde sandıkta sakladığım, uğruna şehitler verdiğimiz 83 yıllık şanlı bayrağımızı gelecek nesillerimizin görüp istifade edebilmesi için belediyeye bağışladım. Bayrağımız 1933 yılında Cumhuriyetimizin 10'uncu yıl kutlamaları esnasında Demircili terziler tarafından kırmızı bez üzerine ay yıldız dikerek hazırlanmıştır. O dönemlerde şimdiki gibi fabrika üretimi yoktu, bayrak temin etmekte imkansızdı."

Bayrağı teslim alan Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk ise "Yusuf bey tarihine sahip çıkan Demircimizin yaşayan çınarı. 1933 yılında dikilen 83 yıllık şanlı bayrağımızı kurulacak olan kent müzesine bağışladı. Kendisine bu örnek davranışından dolayı teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Bayrağı terziler elde dikmiş

Demirci Terziler Odası Başkanı Hidayet Toprak da fabrikalarda seri üretim yapılmadan önce Türk bayraklarını terzilerin diktiğini söyledi.

Toprak, "Yusuf amcamızın dedesinden kalan bir bayrak. O yıllarda bayraklar terziler tarafından, belirlenen ölçülerde dikilirdi. Kırmızı pamuklu kumaş üzerine beyaz pamuklu hilal ve yıldız dikilirdi. 1970'li yıllara kadar bayrak üretimi terziler tarafından yapılırdı. 1970'lerden sonra kız meslek lisesi öğrencileri hazırlamaya başladı, daha sonra da fabrikasyon üretime geçildi." bilgisini paylaştı.

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Politika Güncel Haberler

title