Haberler

Artvin'de Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Artvin'de, 'Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesi' Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Artvin'de, 'Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesi' bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Artvin Vali Yardımcısı Osman Altın başkanlığında yapılan toplantıya, Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin, Kılıçkaya Belediye Başkanı Erdoğan Gazihan, İl Çevre ve Orman Müdürü Ethem Boz, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Yazıcı ile proje yetkilileri katıldı.

Toplantıda, Kaçkar Dağları Sürdürülebilir Orman Kullanımı ve Koruma Projesi'nin Proje Müdürü Hatice Dinçsarısoy, 2007 yılı başlarında hayata geçirilen projenin amacının, bitki ve hayvan çeşitliliği bakımından zengin olan bölgenin korunması için bir sistem geliştirmek olduğunu söyledi.

Dinçsarısoy, proje alanının dünya ölçeğindeki bitki ve hayvan çeşitliliği açısından en önemli bölgelerden biri olduğunu belirterek, 'Bu alanda bulunan ormanlarda gözlemlenen bozulma sürecini bitki ve hayvan türlerinde meydana gelen çeşitlilik kaybını yavaşlatmak ve durdurmak projenin temel amacıdır' dedi.

Türkiye'nin Kuzeydoğusunda Artvin ili sınırları içinde yaklaşık bin 600 kilometrelik bir alanı kapsayan çalışma alanının, doğal yaşlı ormanları, çok sayıda bölgeye has türleri ile oldukça yüksek bitki ve hayvan çeşitliliğine sahip olduğunu vurgulayan Dinçsarısoy, 'Bölge dünya ölçeğinde tehdit altında bulunan boz ayılar, çengel boynuzlu dağ keçileri, yaban keçileri, vaşaklar, kurt sürüleri ve belki de leoparlar gibi yaban hayatı, nefesleri kesen dağ manzarası ile fevkalade ve ender bulunan bir alandır' diye konuştu.

Dinçsarısoy, proje sayesinde dünyanın yeni bir bitki türü ile tanıştığını anlatarak, şöyle devam etti:

'Bölgede varlığı daha önce bilinmeyen nesli tehlike altında 3 bitki türü saptandı. 22 sürüngen ve amfibi türü ile 27 Avrupa ülkesinin kelebek varlığından daha fazla sayıda 210 kelebek türü envanteri çıkarıldı, görüntülendi. Boz ayı insan çatışmasına çözüm bulundu. Alternatif ek gelir kaynakları geliştirilerek doğal varlıklar üzerindeki baskı azaltıldı. Bölgedeki binalara yalıtım yapılırsa ısınmak için her yıl kesilen 50 bin ağaçtan 20 bininin kurtulacağı belirlendi. Bölgenin turizm potansiyeline dikkat çekildi. En önemlisi halk sahip olduğu değerlere sahip çıktı.'

Dinçsarısoy, projenin AB ve TEMA Vakfı tarafından finanse edildiğini, TEMA Vakfı, ODTÜ, Doğa Koruma Merkezi, Orman Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından uygulandığını vurgulayarak, 'Proje bu cenneti keşfederek, Türkiye'ye sunmayı, insanı ve doğayı birlikte kalkındıracak çözümler üreterek Yusufeli'ni ülke ekonomisine kazandırmayı hedefliyor' dedi.

(BS-TY-MHD) - ARTVİN

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet geçirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title