Haberler

Antalya Destinasyon Tanıtım Projesi" Toplantısı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Antalya Destinasyon Tanıtım Projesi"nin Antalya'ya yeni pazarlar kazandırmak ve yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak için hayata geçirildiğini belirterek, "Kısa sürede etkili bir kampanya yürütülerek başarılı sonuçlar elde edildi.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Antalya Destinasyon Tanıtım Projesi"nin Antalya'ya yeni pazarlar kazandırmak ve yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak için hayata geçirildiğini belirterek, "Kısa sürede etkili bir kampanya yürütülerek başarılı sonuçlar elde edildi." dedi.

Büyükşehir Belediyesince, Antalya turizmine yeni pazarlar kazandırmak, turizm çeşitliliğini sağlamak, yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak amacıyla başlatılan ve sivil toplum örgütlerinin de destekleriyle yürütülen, "Antalya Destinasyon Tanıtım Projesi" kapsamında çalışmalar sürdürülüyor.

Bu çerçevede, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderel Türel, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Yönetim Kurulu Başkanı Nizamettin Şen, ICF Airports Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Döngel, turizmciler Ahmet Barut ve Gaye Doğanoğlu, kentte bir otelde basın toplantısı düzenledi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, dünya turizminin bir "türbülans dönemi" yaşadığını söyledi.

"Böyle bir dönemde evimizde oturarak Antalya'ya turist gelmesini bekleyemeyiz" diyen Türel, turizmle ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek neler yapabileceklerini düşündüklerini anlattı. Antalya turizmi için önemli bir tanıtım süreci başlattıklarını belirten Türel, şöyle devam etti:

"Bu proje Antalya'ya yeni pazarlar kazandırmak ve yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak için ortaya çıktı. Projenin birinci dönemi, 22 Mayıs-31 Ekim arasını kapsayacak şekilde planlandı. Heyet olarak önce durum değerlendirmesi yaptık. Kısa, orta ve uzun vadede neler yapılması gerektiği tespit edildi. Bu kapsamda bir takım yurtdışı temaslarda bulunuldu. Bu toplantıyı, temaslarımızla ilgili bilgi vermek için yapıyoruz."

Turizmin kısa vadede sonuç alınabilecek bir sektör olmadığına işaret eden Türel, ancak hiçbir çalışmanın da sonuçsuz kalmayacağını dile getirdi. Antalya'nın Almanya ve Rusya'dan 3,5 milyon turist ağırlayacak duruma bir anda gelmediğini söyleyen Türel, "Senelerce verilen emekler sonucu bu noktaya gelindi. Keşke 'Rusya pazarından 3 milyon geriledik, şu pazardan yerine koyarız' diyebilseydik. Rusya ve Almanya pazarı onlarca yılın eseri. Yaptığımız temaslarda, bugüne kadar hiç karşılaşmadığımız kadar geri dönüşlere muhatap olmak bizi sevindirdi." diye konuştu.

Heyet olarak Almanya, Avusturya, Danimarka, İsveç ve Norveç'te temaslarda bulunduklarını anlatan Türel, gittikleri ülkelerde tur operatörleri ve basın mensuplarıyla bir araya geldiklerini belirtti.

"Etkili bir kampanya yürütülerek başarılı sonuçlar elde edildi"

Temasları sırasında Antalya'nın güvenli bir destinasyon olduğunu ve uluslararası organizasyonlara başarıyla ev sahipliği yaptığını anlattıklarını ifade eden Türel, şunları kaydetti:

"Ülkelerin önemli basın ve yayın organlarına özel röportajlar verildi. En uygun fiyat ve hizmet dengesinin Antalya'da olduğu anlatıldı. Ülkeler arasındaki kültürel bağlar hatırlatıldı. Kısa sürede etkili bir kampanya yürütülerek başarılı sonuçlar elde edildi. En yüksek tirajlı gazete ve en çok izlenen televizyon kanallarının temsilcileriyle bir araya gelindi. Bu girişimler sonunda Antalya ve Türkiye ciddi bir şekilde yabancı gazetelerin sayfalarına taşındı. Birçok gazete tatil için Türkiye Antalya'yı önerdi. Çok düşük bir bütçeyle 10 milyondan fazla kişiye ulaştığımız düşünüyoruz. Türkiye ile ilgili genelde olumsuz haberlerin yer aldığı bu gazetelerde, bu kez iyi haberlerin yer alması, temasların önemli sonuçlarından oldu. Yabancı gazetecilere, 'Bizim işimiz kolay çünkü doğru ve gerçek olanı anlatıyoruz. Gelin gerçekliğini kendiniz de test edin. Biz kendimize güveniyoruz' dedik. Yanlış bilgilendirmeye yönelik kampanya yürütenlerin işi daha zor çünkü gerçeği söylemiyorlar."

Türel, söz konusu projenin Başbakanlık Tanıtma Fonu ile Kültür ve Turizm Bakanlığının destekleriyle hayata geçirildiğini bildirdi.

Türel, dış basında yer alan Türkiye'ye yönelik olumsuz haberlerle ilgili soru üzerine de şunları söyledi:

"Dış basında Türkiye aleyhine ciddi bir dezenformasyon kampanyası yürütülüyor. Turizmin son 14 yılda nereden nereye geldiğine baktığımızda eleştirilerin haklı olmadığını söyleyebiliriz. Yurt dışı ziyaretlerinde muhataplarımıza, 'Sizin ülkenizden gelen turist sayısı 5-10 misli arttı. Demek ki vatandaşlarınız bu hükümetin sunduğu hizmetlerden memnun ve geliyorlar... Bu olumsuz haberlerin nedeni Türkiye'nin son 14 senelik kalkınma hamlesinin birilerini rahatsız etmesi. Bir reklam sloganında denildiği gibi, 'Bu Türkler de fazla oluyor.' düşüncesinin sonuçları bunlar."

"Birbirimize dayanarak, yardım ederek bu süreci aşabiliriz"

TÜROFED Başkanı Osman Ayık da yerel inisiyatifin dünya genelinde ilk defa böyle önemli bir çalışma yaptığını belirtti. Bu çalışmanın meyvelerini özellikle Antalya bölgesinin toplayacağını ifade eden Ayık, çalışmanın tüm Türkiye'ye örnek olmasını diledi.

Proje kapsamında bir masa etrafında toplanılarak konuşulduğunu ve bu sayede hızlı karar verildiğini anlatan Ayık, "Hepimiz çok iyi biliyoruz PR çalışmaları uzun soluklu çalışmalardır. Mutlaka bunun sürekliliği olması gerekiyor. Sadece böyle kısa bir programda değil, uzun vadede, önümüzdeki birkaç yıl devam etmeli ki geri dönüşleri çok daha etkili bir şekilde alabilelim." dedi.

Ayık, bu sene zor bir yıl olduğunu, özellikle mal sahibi, kiracı durumundaki işletmeciler açısından seneyi dayanışmayla geçirmek gerektiğini dile getirdi.

Ayık, "Birçok işletmeler kiraları, gerekli ayarlamaları yaptı. Geçmişte alıştığımızın ötesinde şartlar var, sağlıklı düşünmeyi, sağduyuyla hareket etmeyi ve bu sıkıntılı dönemi dayanışmayla geçirmelerini öneriyoruz. Sokaklara çıkmakla eylem yapmakla hiçbir şeyi çözemeyiz. Birbirimize dayanarak, yardım ederek bu süreci aşabiliriz" diye konuştu.

Tatil için erken hareket etmek ve erken karar vermek gerektiğini ifade eden Ayık, her bütçeye uygun tatil imkanı olduğunu, her işletmenin uyguladığı konseptler bulunduğunu kaydetti.

"Son dakika rezervasyonları devam ediyor"

AKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman da billboard çalışmalarının yanı sıra sosyal medyanın, PR çalışmalarının, birebir teması gerektiren çalışmaların çok daha etkili olduğunu anlattı. Hacısüleyman, temasları sırasında hem turizm medyasının hem sivil toplum örgütlerinin Antalya ile ilgili ne kadar az bilgiye sahip olduklarını gördüklerini söyledi.

Hacısüleyman, son dakika satışlarına PR çalışmaları ve yurt dışı temaslarının bir miktar katkıda bulunacağını belirterek, ancak sorunun büyük olduğunu, bunun sorunu küçültmeyeceğini, azaltmayacağını ifade etti.

Yaklaşık 6 aydır esnafa, yatırım yapmak üzere olanlara, zor bir yıl olacağı yönünde uyarılarda bulunduklarını aktaran Hacısüleyman, şöyle konuştu:

"Ekonomik yatırımlarda bulunacaklar buna kulak verdi. Rezervasyon akışlarında hafif bir yükselme var, ama bu bizim geride bıraktığımız veya önümüzdeki yarayı saracak durumda değil. Yüzde 50 civarında geriden geliyoruz, yıl sonuna kadar devam edeceğini öngörüyoruz. Bayramda hareketlilik var, bayram sonrası bir miktar rezervasyonlarda artış var. Avrupa'da hala bir kesimin, tatile gidip gitmeme konusunda karar veremedikleri yönünde bilgi aldık. Bu seneyi, çok zor bir yıl olarak değerlendirmek gerekiyor. Son dakika rezervasyonları devam ediyor."

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı

Bir gazetecinin, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının Türkiye'yi nasıl etkileyeceği yönündeki soruyu Hacısüleyman, "Bugün kurlarda para hareketlerinde bir takım değişiklik var. Bu konuda bizim açımızdan, turizm açısından İngiltere ile Türkiye arasında herhangi bir sorun beklemiyoruz." diye yanıtladı.

Hacısüleyman, dünyada ırkçı akımların, özellikle anti-İslam söylemlerinin çoğaldığını, ABD ve Almanya'daki bu akımların turizme zarar verdiğini belirterek, bu akımlarla mücadele etmek gerektiğini, turizmin hoşgörü faaliyeti olduğunu söyledi.

"Destinasyon yönetimine ihtiyacımız var"

ATAV Yönetim Kurulu Başkanı Nizamettin Şen de yurt dışında bir "Türkiye" algısı olduğunu dile getiren Şen, Antalya markasının çok güçlü olduğunu ifade etti.

Projenin önemine dikkati çeken Şen, "Destinasyon yönetimine ve yapılanmaya ihtiyacımız olduğu ortadadır. Yurt dışında yoğun çalışmalar yaptık. Sosyal medyanın, dışarıya yönelik tanıtım eksikliğini bir kere daha gördük, bunları tamamlayacağız." dedi.

Şen, yurtdışındaki çalışmaların ardından blogger ve yabancı gazetecilerin Antalya'ya gelmeye başladığını anlattı.

ICF Airports Yönetim Kurulu üyesi Yaşar Döngel de söz konusu projenin sadece Antalya'da değil, tüm Türkiye'de ilk ve tek halkla ilişkiler çalışması olduğunu söyledi. Yurt dışı ziyaretlerinde güvenliğe ilişkin sorularla sıkça karşılaştıklarına değinen Döngel, çalışma kapsamında yurt dışındaki ilk etap gezilerin 2 milyonu yazılı, 5 milyon kişiye ulaştığını, bunun önemli bir rakam olduğunu bildirdi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Menderes Türel Nizamettin Şen Türkiye Antalya Ekonomi Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title