Haberler

Anneler Günü'nü Buruk Sevinçle Geçirecekler

Otistik çocukları için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan, sabahtan akşama kadar özel eğitim merkezlerinde evlatlarını bekleyen anneler, Anneler Günü'nü karşılamanın buruk sevincini yaşıyor Otistik çocuk annesi Aydoğdu: "Kızımın Anneler Günü'nde gelip bana sarılmasını ve çiçek vermesini çok isterdim. Olmadı,

ÖMER FARUK CEBECİ - BARIŞ ZENGİN - Otistik çocuk sahibi anneler, akranlarından farklı davranışlar sergileyen evlatlarıyla Anneler Günü'nü karşılamanın buruk sevincini yaşıyor.

Her gün çocuklarını Düzce Eğitim ve Uygulama Merkezi'ne getiren anneler, teneffüslerde ve öğle aralarında evlatlarının ihtiyaçlarını karşılamak için gün boyu okulda bekliyor.

Otistik engelli 9 yaşındaki Merve'nin annesi Fatma Aydoğdu, AA muhabirine, çocuğunun üç yıldır okula devam ettiğini belirterek, "Yavaş yavaş, adım adım ilerlemeye çalışıyoruz. Her gün 09.30'da geliyoruz. Tek başına her şeyi sağlayamıyor, yanında olmam gerekiyor. Mesela elini, yüzünü yıkamaya beraber gidiyoruz. Her şeyinde yanında olmam gerekiyor" diye konuştu.

Her gün kızıyla okula geldiği için çevresinden eleştiri aldığını kaydeden Aydoğdu, şunları aktardı:

"Bir şeyleri aşmak için fedakarlık yapmalısınız. Diğer insanlar gibi gezme imkanımız yok. Hafta içi okuldayız, hafta sonu ise evle ilgileniyoruz. Kızımın Anneler Günü'nde gelip bana sarılmasını ve çiçek vermesini çok isterdim. Olmadı, böylesi nasipmiş. Kızımla dışarı çıktığımızda büyük zorluklarla karşılaşıyoruz. Parklara gittiğinizde herkesin çocuğu oynuyor, sizin çocuğunuz da katılıyor, oynuyor. Bir süre sonra çocuğum orada fazlalıkmış gibi gözüne batanlar ve rahatsız olanlar oluyor. Dışlanmışlık, yadırgama oluyor ve çocuklardan daha çok büyükler rahatsız oluyor. O zaman çok üzülüyorum."

Bütün annelerin değerli olduğunu ancak engelli çocuğa sahip annelerin daha da değerli olduğunu vurgulayan Aydoğdu, "Anneler Günü'nde biraz daha hatırlanmak ve özel hissettirilmek istiyoruz. Bunu gönüllü yapıyoruz. Bundan gocunmuyoruz, rahatsız da değiliz. Çevremizdeki insanlardan bu konuda biraz duyarlılık ve ilgi bekliyoruz. Anlamıyorlarsa da saygı gösterebilirler bize. Anneler Günü, tüm anneler için önemli çünkü hayatımız çocuklarımıza adanmış olarak geçiyor" ifadesini kullandı.

"Bize duygusal yanaşmasınlar"

Anne Esra Mazlum da yakınlarının çocuklarının oğlu 12 yaşındaki Oğuzhan ile oynamak istemediklerini dile getirdi.

Mazlum, anne olarak beklentisinin oğlunun zihinsel açıdan geri gitmemesi olduğunu anlatarak, "Her şeyi öğrenebilmesini diliyorum. Dışarıda çocuğumla gezerken herkesin dönüp bize bakmasını istemiyorum. Hepimiz anneyiz, tepkilerinin farklı olmasını istiyoruz. Bize duygusal yanaşmasınlar. Direkt söylesinler, ne demek istiyorlarsa" değerlendirmesinde bulundu.

"İnsanüstü gayret söz konusu"

Düzce Eğitim ve Uygulama Merkezi Müdürü Osman Özcan da otistik öğrencilerin annelerinin yaşamının kimsenin tahmin edemeyeceği kadar zor olduğunu söyledi.

Her gün çocuklarını okula getiren annelerin yaşadıklarına şahit olduğuna dikkati çeken Özcan, "Anneliklerini 7-24 kesintisiz devam ettiriyorlar çünkü çocuklarını hiçbir şekilde kendi başlarına bırakılmaları mümkün değil. Anneler, hem okulda hem de evde çocuklarıyla birlikte. Bedenen çok yorulurken, zihnen ve manen de büyük üzüntü içindeler. Bu nedenle onların Anneler Günü'nün kutlanması çok önemli. İnsanüstü gayret söz konusu, normal şartlarda bedenen bu yükü kaldırmak çok zor" şeklinde konuştu.

Her bireyin çocukları için güzel hayaller kurduğunu aktaran Özcan, otistik çocuk sahibi ailelerin ise evlatlarının geleceği konusunda endişe ettiğini dile getirdi. - Düzce

Kaynak: AA / Yerel

Anneler Günü Osman Özcan Düzce Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Hangi renkleri karıştırırsak kırmızı olur? Kırmızı rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Hangi renkleri karıştırırsak mor olur? Mor rengi nasıl elde edilir, nasıl yapılır? Fuşya rengi nasıl elde edilir? Fuşya hangi renklerin karışımı ile yapılır? Turuncu nasıl elde edilir? Turuncu hangi renklerden oluşur, guaj boya ile nasıl yapılır? 5 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 5 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 5 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 5 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 5 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 5 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Kahverengi nasıl elde edilir? Guaj ve akrilik boya ile kahverengi nasıl yapılır? 6 Mayıs Pazartesi 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 6 Mayıs burç yorumları nedir? Real Madrid şampiyon mu oldu? 2024 İspanya La Liga şampiyonu kim oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title