Haberler

Altın Portakal'ın 50. Yılı Belgeleniyor

Güncelleme:

Antalya'da 4-11 Ekim 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek Uluslar arası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 50. yılına özel belgesel film hazırlanıyor.

Antalya'da 4-11 Ekim 2013 tarihlerinde gerçekleştirilecek Uluslar arası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 50'nci yılına özel belgesel film hazırlanıyor.

Festivalde gösterimi yapılacak belgesel için program yapımcısı yazar Nebil Özgentürk ve ekibi çalışmalarını sürdürürken, belgesel için Antalya'nın farklı yerlerinde kent kimliğine değer katan noktalarda, tarihi mekanlarda çekimler yapıldığı bildirildi. Yaşayan belediye başkanları ile kendi dönemleriyle ilgili görüşmelerin yapıldığı, anıların kaydedildiği belgeselde Altın Portakal'ın farklı dönemlerine yönetici, görevli, sinemacı, sanatçı, gazeteci ya da izleyici olarak tanık olmuş isimlerle de röportajlar yapıldığı ifade edildi. Belgeselin yapımcısı Nebil Özgentürk, çalışma, okuma ve araştırmalarının son hızla devam ettiğini, son 10 yılın festivallerinin oldukça hareketli geçmiş olmasından da ilham alarak renkli bir belgesele imza atacaklarını belirtti. Özgentürk, "Hikayesi bol, konuğu bol bir belgesel tasarlıyoruz. Altın Portakal Film Festivali son 10 yılda her dönem olduğu gibi çok tartışıldı, çok konuşuldu. Önceki yıllarla farklarını da kalabalıklara, özellikle halka ulaşmasını da, uluslararası olma özelliğini, yıldızlar geçidine sahne olmasını ve benim için en önemlisi gurur sayılacak bir durumu, yapılamayan 79 ve 80 festivallerinin gündeme getirilişini ve daha pek çok şeyi, konuğu bol bir belgesel tasarlıyoruz. Çok kişiyle konuşacağız, çok hikaye arayacağız. Çünkü sinema hikaye demektir. ve sinemacıların hikayesi zengindir. Sinemacıya sinema anlatmak zordur. Bunu başarmaya çalışacağız" dedi.

"EN GÜZEL HİKAYE ANLATILMAMIŞ OLANDIR"

40'ıncı yıl belgeselini de yaptıklarını belirten Özgentürk, "Oldukça keyif almıştık. Sinemaseverlere, Altın Portakal tutkunlarına ve Antalyalı duyarlı sinema izleyicilerine 'Bir Yudum' bir hikaye aktarmıştık. Bilinmeyenleri aktarmış, sinema tarihine ve festivallere ve tabii ki Altın Portakal'ın geçmişine ayna tutmaya çalışmıştık. Şimdi sıra 50'nci yıl belgeselinde. Aynı titizlikle davranacağız. Hani derler ya 'En güzel hikaye anlatılmamış olandır' diye, işte anlatılmamış hikayeler de arayacak, bulacak, aktaracağız diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Festivaller kenti olarak Antalya'nın tarih öncesini arkeolog Prof. Dr. Nevzat Çevik'in anlattığı 'Bir Zamanlar Antalya', 'Antalya Folkloru' gibi eserleri ile tanınan kent tarihçisi Hüseyin Çimrin'in izleyiciyi 1950'li yılların tiyatroları ve konserleri ile buluşturacağı belgeselde festivalin kurucusu Dr. Avni Tolunay'lı yıllar, ilk kortej gösterileri, 1973 yılında Antalya Belediye Başkanı seçilen Selahattin Tonguç, plastik sanatları da bünyesine alan festivalin 1978 sonrasında yaşadığı olaylı yıllar anlatılıyor. Festival'in 1989-1999 yılları dönemin Belediye Başkanı Hasan Subaşı ve festivalde en uzun süre yöneticilik yapan Hüseyin Şanlı tarafından anlatılırken, 1999-2004 yıllarını da dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kumbul, AKSAV yöneticileri Mehmet Balcı ve Giray Ercenk aktarıyor. Altın Portakal'a ilişkin uzun araştırmalara ve geniş arşivlere sahip olan Akın Önen ve Kenan Değer başta olmak üzere çok sayıda Antalyalı, bilgi ve birikimlerini belgesel yapımcılarıyla paylaşıyor. - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Nebil Özgentürk Antalya Politika Güncel Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title