Haberler

Almanya'da Elektrik Şirketi Nasıl Değiştirilir?

Elektrik Fiyatlarındaki Artışlar Tüketiciyi Günde Güne Olumsuz Yönde Etkilerken, Almanya'da Elektrik Dağıtımı Yapan 300'e Yakın Şirket Arasındaki Rekabette Kıyasıya Devam Ediyor.

Elektrik fiyatlarındaki artışlar tüketiciyi günde güne olumsuz yönde etkilerken, Almanya'da elektrik dağıtımı yapan 300'e yakın şirket arasındaki rekabette kıyasıya devam ediyor. Uzmanlar, daha ucuz elektrik şirketiyle yapılacak anlaşmalar sonucunda tüketicilerin yılda 300-350 Euro civarında tasarruf edebileceklerine dikkat çekiyorlar. İşte mevcut olan elektrik şirketinizden çıkıp başka bir şirkete geçebilmek için yapılması gerekenler:

UCUZ ELEKTRİK ŞİRKETİ BULMA

Bu konuda www.check24.de, www.geld.de, www.billigstrom.de veya www.verivox.de gibi internet ortamında çeşitli tarama sayfaları var. Yılda kaç kilowatt tüketim yaptığınız ile şehir kodunuzu hesaplama tablosuna yazarak ücretsiz olarak, en ucuzundan başlayarak tüm şirketlerin fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. Tek kişi yılda yaklaşık 1600 kWh, üç kişilik bir aile 3500 kWh, dört kişilik bir aile ise 4000 kWh'lik elektrik gideri olur. Daha büyük ailelerin ise ortalama 6000 kWh elektrik tüketimi yaptığı yapılan istatistikler tarafından belirlenmiştir.

MEVCUT ANLAŞMAYI FESH ETME YOLLARI

Şirketinizden elektrik fiyatı konusunda bir artış olacağı konusunda bir yazı aldıysanız, yasal olarak anlaşmanızı hemen feshedebilirsiniz. Ancak bunun fazla zaman geçirmeden hemen yapılması gerekir. Öte yandan şimdiye kadar elektrik şirketini değiştirmemiş olanlar bir sonraki ay için çıkış verebilirler. Birkaç kez değiştirenler ise, sadece sözleşmelerinde yazan tarihe göre çıkışlarını verebilirler. Sözleşme feshinin mutlaka yazılı olarak yapılması gerekiyor.

VEKALET VERME

En kolayı yeni sözleşme yaptığınız elektrik şirketine vekalet verme işlemiyle gerçekleşir. Böylece diğer formalitelerden de kurtulmuş olursunuz. Değişikliklerde herhangi bir ücret ödenmediğini de unutmayın.

ANLAŞMA SÜRESİ

Tüketiciyi koruma dernekleri, elektrik fiyatlarındaki artışlar nedeniyle en fazla bir yıllık sözleşme yapılması tavsiyesinde bulunuyorlar. Uzmanlar, sözleşme feshi için bir aylık sürenin içinde kalınması ve yeni şirketle yapılacak ucuz anlaşmalarda kesinlikle ön ödeme yapılmaması gerektiğini, şirketin iflası durumunda paranın geri alınmasının çok güç olduğu konusunda uyarıda bulunuyorlar. Ayrıca şirketin anlaşma süresince fiyat yükseltmeyeceği garantisi vermesini de isteyebilirsiniz..

YENİ SÖZLEŞMEDEN VAZGEÇME SÜRESİ

Bu gibi anlaşmalardan yasal olarak 14 gün içinde sözleşmeden geri adım atma imkanı var. Ancak bunun için anlaşma yaptığınız şirkete yazılı olarak durumu bildirmeniz gerekiyor.

EKOLOJİK ELEKTRİK VAR MI?

Çevre dostu olarak bilinen ekolojik elektrik sunan birkaç şirket var. Ancak tüketiciyi koruma dernekleri, bazı firmaların hidro-elektrik santrallerinden elde ettikleri elektriği "Öko-etiketi" yapıştırarak çok pahalıya sattıkları konusunda uyarıda bulunuyorlar. Çevre konusunda hassas davranan tüketiciler, bu tür şirketlerin seçimini yaparken, hangi şirketin yenilenebilir enerjiye yatırım yaptığını iyi araştırmaları gerekiyor. Bu şirketlerin seçiminde "Öko-Gütesiegel" etiketine sahip olanlar tercih edilebilir.

DEĞİŞİKLİK NASIL GERÇEKLEŞİYOR?

Yeni şirkete geçildiğinde elektrik yine lokal bağlantı üzerinden devam ediyor. Sözleşme yaptığınız yeni şirket, elektriğin tüketiciye ulaşması için eski bağlantıyı sağlayan lokal şirkete transport ücretini ödeyerek, bağlantının devam etmesini sağlıyor. Lokal üretici şirketlerin, sözleşmeleri kalmamasına rağmen yasal olarak tüm binalara elektrik verme yükümlülükleri vardır. Kimsenin 'elektriksiz kalabilirim ? kuşkusu duymasına gerek yok.

HANGİ BİLGİLERE İHTİYAÇ VAR?

Adres, irtibat bilgileri, otomatik para çekilmesi için banka bilgileri, elektrik sayaç numarası ve son tüketim göstergesi, eski şirketin adı ve buradaki müşteri numarası ile sözleşmenin hangi tarihten itibaren başlayacağı. Bu bilgileri internet üzerinden vermek istemeyenler, internet ortamındaki sözleşmeyi yazıcıdan alıp, doldurarak postayla şirkete gönderebilirler.

TAŞINMA DURUMUNDA YAPILACAKLAR

Taşınma durumunda, yaklaşık 6 ile 10 hafta önceden yeni bir elektrik şirketi ile anlaştıysanız, yeni evinize direkt olarak bu şirket tarafından elektrik verilir. Bir şey yapmazsanız eski elektrik şirketiyle otomatik olarak sözleşme devam eder. Bu yüzden taşınmadan önce ucuz elektrik şirketi konusunda ön araştırma yapmayı unutmayın.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Haberler

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında neler oluyor? İşte 7 soru 7 cevapta gündemi sarsan dosya

Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında neler oluyor? İşte 7 soru 7 cevapta gündemi sarsan dosya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yozgat ve Şanlıurfa'yı işaret etti: Yanlış aday yüzünden kaybettik

Akıllara durgunluk veren olay! 17 yaşında kayboldu, 27 sene sonra komşunun samanlığından çıktı

Akıllara durgunluk veren olay! 17 yaşında kayboldu, 27 sene sonra komşunun samanlığından çıktı

Toptancının verdiği fiyatı beğenmeyince bir kamyon patlıcanı çöpe döktüler

Toptancının verdiği fiyatı beğenmeyince bir kamyon patlıcanı çöpe döktüler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title