Haberler

Allianz Türkiye 2014 Hedeflerini Paylaştı

Allianz Türkiye CFO’su Aylin Somersan Coqui: " Kredi faizlerindeki artış, kurlardaki yükseliş ve otomobillerdeki ÖTV artışı neticesinde otomotiv pazarındaki satışların düşmesi sigorta sektörünü etkileyecektir" "Allianz Türkiye emeklilik fonlarının büyüklüğü mart sonu itibarıyla yüzde 4 büyüyerek 5,4.

Allianz Türkiye Finans Direktörü (CFO) Aylin Somersan-Coqui, "Kredi faizlerindeki artış, kurlardaki yükseliş ve otomobillerdeki ÖTV artışı neticesinde otomotiv pazarındaki satışların düşmesi sigorta sektörünü etkileyecektir" dedi.

Somersan,  Allianz Türkiye'nin 2013 sonuçlarının paylaşıldığı, bu yıla ilişkin hedeflerinin açıklandığı basın toplantısında, geçen yıl Towers Watson tarafından hazırlanan Global Emeklilik Varlıkları Çalışması'nda Amerika, İngiltere, Japonya gibi en büyük 13 emeklilik sektörünün incelendiğini ve bu13 emeklilik sektörünün bireysel emeklilik fon varlığının 2013 yılında yüzde 9,5 artış göstererek 32 trilyon dolara ulaştığını söyledi.

Bu ülkelerin emeklilik fon varlıklarının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYH) oranının 7,8 puan artışla 2013 yılında yüzde 83,4'e yükseldiğine işaret eden Somersan, bu gelişmelerin global piyasalarda bireysel emeklilik sektörünün hız kesmeden büyüdüğünü ifade etti.

Somersan, Türkiye'de ise BES'in 10'uncu yılını doldurduğu, 2013 yılında emeklilik yatırım fonlarının GSYH oranının yaklaşık yüzde 2 seviyelerine ulaştığını belirterek, şunları kaydetti:

"2013 yılında sistemde 26 milyar lira fon büyüklüğüne ve 4 milyonu aşkın katılımcı sayısına ulaşıldı. Buna ek olarak Türkiye, emeklilik sistemlerinin ortalama getirileri açısından OECD'ye üye ülkeler arasında son beş yılda en fazla nominal getiri sağlayan ülke oldu. Devlet katkısı tutarı Aralık 2013 itibariyle 1,1 milyar liraya ulaştı. Yeni mevzuatla tüm katılımcıların devlet katkısından yararlanabiliyor olması ve genç nüfusun sisteme katılımı bireysel emeklilikteki büyümeyi tetiklemeye devam edecektir."

Aylin Somersan, hayat sigortacılığına bakıldığında, 2013 yılında toplam sigorta prim üretimi içerisinde hayat branşı payının yüzde 14 olarak gerçekleştiğini ve sektörde 2009 yılında bankacılık sektörünün risk ürünlerindeki üretimiyle başlayan büyümenin, hızlanarak devam ettiğini söyledi.

Prim üretiminde büyümenin yüzde 25,3 gerçekleşirken reel büyümenin ise yüzde 16,6 olduğunu dile getiren Somersan, şöyle devam etti:

"Hayat branşına ait toplam prim üretiminin yüzde 79,5'i banka kanalından gelirken, acente ve broker kanalı yüzde 8,5 payıyla ikinci sırayı aldı. Sektörde hayat branşına ait prim üretiminin büyük  çoğunluğunun yıllık ve uzun süreli vefat sigortalarından geldi. Türkiye'deki büyümenin önemli kaynaklarından biri olan banka kredilerinin gelişimi hayat sigortacılığının büyümesinde en önemli etken olmaya devam edecektir.

Sigorta Sektörünün 2023 Hedef ve Beklentileri Raporu'na göre, Türkiye'deki tasarruf oranının 2023 yılında yüzde 11'e ulaşacağı ve toplam emeklilik yatırım fonlarının portföy büyüklüğünün 400 milyar lira seviyesine geleceği öngörülmektedir. Hayat branşına ait yıllık prim üretiminin de büyüyen kredi pazarına paralel olarak 15-16 milyar liraya ulaşması beklenmektedir."

Hayat dışı sigorta sektörüne bakıldığında büyüme trendinin 2013'te de artarak devam ettiğini aktaran Somersan, hayat dışı branşlar toplamında prim üretiminin nominal bazda yaklaşık yüzde 22 büyürken, sektörün reel büyümesi yüzde 13,3 gerçekleştiğini söyledi. Somersan, prim üretiminin 21 milyar liraya ulaştığını ve poliçe adedi bazında sektörün hayat dışı branşlar toplamında yüzde 16 büyüdüğünü vurguladı.

"Hayat dışı sigorta sektörü 2013 yılını 768 milyon lira karla bitirdi"

Aylin Somersan, trafik ve kasko branşı üretiminin geçen yıllardaki gibi sektör üretiminin yaklaşık yüzde 50'sini oluşturduğunu ifade ederek, 2012 yılına göre trafik branşındaki prim artışının yüzde 38 iken kasko branşında yüzde 11 olarak gerçekleştiğini söyledi.

Bu yıl ilk defa trafik branşı üretiminin kasko üretimini yakalayarak tüm sigorta üretimi içinde yüzde 26 paya sahip olduğunu açıklayan Somersan, şunları kaydetti:

"Sağlık branşında büyüme yüzde 11 olarak gerçekleşirken diğer branşlar yüzde 24 büyüdü. Hayat dışı sigorta sektörü 2013 yılını 768 milyon lira karla bitirdi. Karlılıkta kaskodaki pozitif gelişmelerin önemli katkısı oldu. Trafik branşı düzelme göstermesine rağmen zarar yazmaya devam etti. Ancak genel anlamda sektörün geçmişte zarar ettiği branşlarda bir düzelme mümkün oldu. Allianz Türkiye olarak gerek hayat ve emeklilik gerekse hayat dışı sigorta alanlarında oldukça başarılı bir yıl geçirdik. 2013 yılının tamamında Allianz Türkiye'de emeklilik fonlarımızdaki konsolide büyüme yüzde 24 oldu ve toplam fon büyüklüğü 5,2 milyar liraya ulaştı. Böylece bireysel emeklilik pazarındaki toplam payımız yaklaşık yüzde 20 oldu.

Allianz Hayat ve Emeklilik şirketi yüzde 30 büyümeyle 900 milyon lira fon büyüklüğüne ulaşırken, Allianz Yaşam ve Emeklilik şirketinin fon büyüklüğü yüzde 23 büyümeyle 4,2 milyar lira oldu. Hayat sigortalarında, Allianz Hayat ve Emeklilik şirketi yüzde 9 büyümeyle 98 milyon lira prim üretti. Aynı dönemde Allianz Yaşam ve Emeklilik şirketi yüzde 15 büyümeyle 240 milyon lira prim üretti. Bu rakamlarla Allianz Türkiye, hayat sigortalarında iki şirket toplamında yüzde 13 büyüme performansıyla 2013 yılında toplam 338 milyon lira prim üretimi gerçekleştirdi. Hayat sigortalarında yüzde 10 pazar payına ulaşarak pazar üçüncülüğünü korudu."

Allianz Türkiye'nin, hayat ve emeklilik şirketlerinin yüksek performansıyla güçlü mali yapısını da sağlamlaştırdığına işaret eden Somersan, Allianz Hayat ve Emeklilik'in aktif büyüklüğünün yüzde 12 artışla 1,5 milyar lirayı aşarken, Allianz Yaşam ve Emeklilik'in aktif büyüklüğünün yüzde 18 artışla 5,1 milyar liranın üzerine çıktığını söyledi.

Konsolide rakamlarla Allianz Türkiye'nin hayat ve emeklilik şirketlerinin aktif büyüklüğünün yüzde 17 artışla 6,7 milyar lira olduğunu belirten Somersan, şöyle devam etti:

"2013 yılı net karı ise 43 milyon lira olarak gerçekleşti. Sektörün 21 milyar TL tutarındaki toplam prim üretiminin 1,9 milyar lirası Allianz Sigorta, 1,3 milyar lirası ise Yapı Kredi Sigorta tarafından gerçekleştirildi. Allianz Türkiye, hayat dışı prim üretimi konsolide rakamlarla yüzde 20 artışla 3,2 milyar liraya yükseldi ve yüzde 15,4 konsolide pazar payıyla 2013 yılını sektör lideri olarak tamamladı. Pazar paylarına branşlar bazında baktığımızda ise iki şirketin konsolide sonuçlarına göre en yüksek pazar payına yüzde 37 ile sağlık branşında sahip olduğumuzu görüyoruz. Kasko branşında toplam pazar payımız yüzde 15 iken, trafik ve yangın sigortalarındaki pazar paylarımız sırasıyla yüzde 13 ve yüzde 12 olarak gerçekleşti.

Şirketlerimizin aktif büyüklüğü ve özkaynaklarında da önemli bir büyüme sağladık. Elementer branşlarda hizmet veren şirketlerimizin aktif büyüklüğü yüzde 23 artışla 3,6 milyar liranın üzerine çıktı. Özkaynaklarımız aynı dönemde yüzde 14 artışla 1 milyar liranın üzerinde gerçekleşti. 2013 yılında Yapı Kredi Sigorta ve Allianz Sigorta'nın net karları bir önceki yıla göre yüzde 48 büyümeyle 201 milyon liraya yükseldi. Her iki şirket de yılı kar ile kapattı."

"Emeklilik fonlarının büyüklüğü mart sonu itibarıyla 5,4 milyar lira oldu"

Aylin Somersan, 2014 ilk 2 aylık sonuçlara göre, hayat branşı sektör prim üretiminin, yüzde 21 azalarak 541 milyon lira olduğunu, özellikle banka kanalında görülen yavaşlamanın en önemli nedenleri arasında, yeni tüketici kanunu ve kredi kartı taksitlerini düzenleyen yeni yasanın kredi pazarına kısa dönemdeki etkilerinin sayılabileceğini söyledi.

Somersan, BES sektörüne bakıldığında emeklilik fonlarının büyüklüğünü yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,5 artışla 28,3 milyar liraya ulaştığını belirtti.

Hayat dışı branşlarındaysa, sektör büyümesinin 2014'te önceki yılın altında gerçekleşeceği öngörüsünde bulunan Somersan, "Kredi faizlerindeki artış, kurlardaki yükseliş ve otomobillerdeki ÖTV artışı neticesinde otomotiv pazarındaki satışların düşmesi sigorta sektörünü etkileyecektir. Sektörde 2014 yılı ilk iki aylık prim üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11 büyüyerek 4,2 milyar liraya ulaştı. Geçen yılın şubat ayında yüzde 27'lik büyüme sağlanmıştı. Büyümede bu yavaşlama prim artışının sadece yüzde 1 olduğu kasko ve yüzde 12'lik prim artışının gerçekleştiği trafik branşlarından kaynaklandı. Kısa dönemdeki bu etkiye rağmen orta ve uzun vadede sigorta sektörü büyüme potansiyelini muhafaza edecektir" diye konuştu.

Allianz Türkiye olarak hayat sigortalarındaki prim üretimlerinin ilk iki ayda 62 milyon lira olduğunu dile getiren Somersan, bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 13,7 büyüme göstererek, pazar paylarını yüzde 11,4 olduğunu söyledi.

Allianz Türkiye emeklilik fonlarının büyüklüğünün de mart sonu itibarıyla yüzde 4 büyüyerek 5,4 milyar lira olduğuna işaret eden Somersan, şunları kaydetti:

"Hayat dışı şirketlerine baktığımızda Allianz Türkiye iki şirket toplamında 2014 yılı Şubat ayı itibariyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 büyüdü. Toplam prim üretimi 624 milyon lira oldu. Yılın ilk iki ayında iki hayat dışı şirketimiz geçen yılın aynı dönemine kıyasla trafikte yüzde 64, sağlıkta ise yüzde 25 büyüme sağladı. Gerek güçlü dağıtım ağımız, müşteriye sunduğumuz ürün alternatiflerimizin çeşitliliği gerekse sağladığımız avantajlar sayesinde sene sonu itibariyle sektörün üzerinde büyüme göstermeyi beklemekteyiz. Özellikle trafik ve sağlık branşlarının bu bağlamda belirleyici olacağını öngörüyoruz."

"Yılda 12 milyon kez müşterilerimizle temas kuruyoruz"

Pazarlama  Genel Müdür Yardımcısı Salih Bülent Eriş ise Allianz Türkiye olarak toplam 6 milyon adede yakın aktif müşterileri bulunduğuna dikkati çekerek, müşterileriyle yılda toplam yaklaşık 12 milyon kez temas kurduklarını anlattı.

Bu sayının diğer hizmet sektörleriyle kıyaslandığında oldukça düşük kaldığını belirten Eriş, ürün ve hizmetlerinin farkındalığı açısından müşterileriyle temasların artırılmasının önemli olduğunu söyledi.

Eriş, bu nedenle Allianz Türkiye olarak gelecek dönemde müşterileriyle olan temasların sayısını artırmayı ve ihtiyaçlara daha iyi cevap vererek, hizmet kalitelerini yükseltmeyi hedeflediklerini belirterek, "Temas noktalarımızda, müşteri deneyimine büyük önem veriyoruz. Bu amaçla sadece müşteri deneyimine odaklanan bir ekip kurduk. Bu ekip liderliğinde, müşterilerimizle tüm temas noktalarımızdaki hizmet ve iletişimin kalitesini ölçüyor, topladığımız bulguları müşterilerimizin anlayışı ve algısı açısından da değerlendiriyor ve gerekli iyileştirmelerin yapılmasını sağlıyoruz" diye konuştu.

Dijital Dönüşüm Projesi başlattıklarını dile getiren Eriş, Allianz Türkiye olarak, yeni nesil çalışma anlayışıyla hareket etme yolunda ilerlerken kitlelere daha hızlı, etkin ve kişiye özel yaklaşımla ulaşmak için teknolojiyi daha verimli kullanmaya başladıklarını söyledi.

Başlattıkları ve planladıkları düzenli araştırmalarla bu yıl 50 bini aşkın müşteri ve acenteye ulaşıp, çeşitli konulardaki geri bildirimlerini toplayacaklarını belirten Eriş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunları veri analiziyle elde edeceğimiz bulgularla birleştirip, müşterilerimizin ihtiyaçlarına daha iyi cevap veren kişiye özel çözümler sunacağız. İlerleyen teknolojinin doğurduğu diğer bir sonuç da her şeyin daha basit, şeffaf, kolay ve hızlı anlaşılabilir bir hale gelmesi. Başka hedefimiz de ürün portföyümüzü sadeleştirirken, ürünleri daha esnek, modüler, müşterilerimizin tercih ve ihtiyaçlarına göre tasarlanabilecek bir yapıya büründürmek. Doğru iletişimle, ürünlerin kolay, hızlı şekilde anlaşılmasını sağlamayı, onları müşteriye sürekli fayda sağlayacak hizmetlerle destekleyerek müşterilerimizin ilk tercihi olmayı hedefliyoruz. Bu girişimlerimiz sayesinde müşterilerimizle olan bağımızı kuvvetlendireceğimize inanıyoruz."

- İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Finans Japonya Politika Güncel Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

Kenan Sofuoğlu'ndan çok konuşulacak Cumhurbaşkanı Erdoğan itirafı: 'Vekillik yaparım' demek hayatımın en büyük hatasıydı

Kenan Sofuoğlu'ndan çok konuşulacak Cumhurbaşkanı Erdoğan itirafı: 'Vekillik yaparım' demek hayatımın en büyük hatasıydı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title