Haberler

AK Parti'nin Kaybettiği En Stratejik Belediye

Güncelleme:

Yerel seçimlerde AK Parti'nin BDP ile yarıştığı Bitlis'i kaybetmesi bölge siyaseti açısından dengelerin değişebileceği şeklinde yorumlanıyor.

Yerel seçim sonuçlarının netleşmesiyle birlikte partilerin beklentileri ve hedefleri arasındaki fark da ortaya çıkıyor. Seçimlerdeki en büyük hayal kırıklığını İstanbul, Ankara ve Antalya'yı kaybeden CHP yaşarken AK Parti'nin kaybettiği iller arasında çarpıcı bir detay da yer alıyor.

AK PARTİ ÖNEMLİ BİR MEVZİ KAYBETTİ

Kürt nüfusun yoğun olduğu illerde BDP ile yarışan AK Parti bölgede muhafazakar ve İslami kimliğin en önemli merkezlerinden olan Bitlis'i kaybederek önemli bir mevzi kaybetti.

URFA'NIN YERİNE BİTLİS

BDP'nin Osman Baydemir'i aday yaparak yarıştığı Urfa'da sürpriz yapıp yapmayacağı merak edilirken esas sürpriz Bitlis'te yaşandı. Urfa'da gözlemcilerin beklentisine uygun olarak oylarını hatırı sayılır miktarda arttırsa da AK Parti'yi zorlamaktan uzak kaldığı görülen BDP, İslami kimliğin bir diğer merkezi olan Bitlis'te çarpıcı bir sonuç aldı.

ÖCALAN'DAN ÇAĞRI

Son genel seçimlere Altan Tan ve Şerafettin Elçi gibi muhafazakar kimliği ile bilinen isimleri de kapsayarak giren Kürt siyaseti İslami hassasiyeti olan kitlelere açılım yolunda önemli adımlar atmıştı. Şu günlerde Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine düzenlenecek olan Demokratik İslam Kongresi'ne hazırlık yapan Kürt siyasetinin seçimlerde Bitlis'i kazanması ise henüz hakkettiği ilgiyi görmüş değil.

BİTLİS KALDIRAÇ ROLÜ ÜSTLENEBİLİR

Bölgede İslami kimliğin tarihi merkezlerinden olan Bitlis, Said-i Nursi'nin memleketi olmanın yanında İslami temalı siyasetin de en güçlü karşılık bulduğu iller arasında yer alıyor. İki dönemdir AK Parti'de olan belediye son seçimlerde BDP'ye geçerek Kürt siyasetine yeni bir açılım noktası kazandırdı. Bitlis bu anlamda BDP'nin kazandığı yeni iller arasında Mardin ve Ağrı'ya kıyasla hayli güçlü bir siyasi değere sahip. Kürt siyasetinin muhafazakar ve Müslüman kimlikli seçmene ulaşması açısından fiilen "pilot" bölge olan Bitlis sonraki seçimlerde Urfa, Bingöl, Adıyaman, Muş gibi AK Parti'nin elinde olan illerdeki siyasi tabloyu değiştirecek bir kaldıraç rolü üstlenebilir. Bu yanıyla Ağrı ve Mardin'den farklı olarak AK Parti açısından "stratejik bir kayıp" sayılabilecek olan Bitlis, bölgedeki dengelerin geleceği açısından seçimlerin en kayda değer sonuçlarından birini temsil ediyor.

Kaynak: Haberler.Com / Politika

Şanlıurfa İstanbul Ak Parti Bitlis Politika Haberler

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Evinde yasak aşk kaçamağı yapan kadın, kocasına yakalandı! Bıçak ve boru anahtarıyla dehşet saçtı

Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

Milletvekili, çiftçinin tarlasını ayağında galoşla inceledi

Son anketten çarpıcı sonuçlar çıktı! Bugün seçim olsa AK Parti ikinci oluyor

Son anketten çarpıcı sonuçlar çıktı! Bugün seçim olsa AK Parti ikinci oluyor

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 15 Mayıs Çarşamba Survivor yeni bölüm! 15 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Kurban Bayramı ne zaman 2024, kaç gün kaldı? #128046 Kurban Bayramı tatili kaç gün? Bugün hangi maçlar var? #9917 Bugün maç var mı? 15 Mayıs Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Survivor'da haftanın 2. Eleme adayı kim oldu? Survivor'da dün ne oldu? #128250 Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 15 Mayıs dün gece deprem mi oldu? 2024 Köprü ve otoyol ücretlerine zam geldi mi? 15 Temmuz, FSM, Osmangazi ve Çanakkale Köprüsü ne kadar, kaç TL oldu? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 15 Mayıs! AZ ÖNCE İZMİR'DE DEPREM Mİ OLDU? Son dakika İzmir deprem verileri! İzmir'de ne kadar, kaç büyüklüğünde deprem oldu? Güneş'te patlama! Güneş'te patlama olursa ne olur? Güneş patlaması insanları etkiler mi? HPV aşısı ücretsiz mi? İBB ücretsiz HPV aşı başvurusu nereden, nasıl yapılır? HPV aşısı ücretsiz olacak! HPV aşısı nedir? HPV aşı başvurusu nereden yapılır? BAŞVURU EKRANI! GELİNİM MUTFAKTA 15 MAYIS 2024 İZLE #128105 Gelinim Mutfakta yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? MÜGE ANLI CANLI İZLE! 15 Mayıs Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? 15 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek?
13 ilde nefes kesen operasyon! 3 ayrı organize suç örgütü çökertildi

13 ilde nefes kesen operasyon! 3 ayrı organize suç örgütü çökertildi

500

Yorumlar (22)

T129atakmehmetselimtastepe@hotmail.com:

BDP çok stratejik çalışıyor. adamların her mahallede, her apartman sorumlusu, sempatizanı var. muazzam teşkilatlanmışlar. Tabii bunda tehdit, şantajın rolü var, aldığı oyların üçte ikisini tehdit ve şantajla alıyor. birde çözüm sürecini sahiplendiği için bu kadar fazla oy aldı, bundan sonraki süreçte oyları azalmaya başlar.

14
32
yanıtYanıtla
Çangeslison_elwedam@hotmail.com:

' BUNCA YILDIR SORANLARA TATVANLIYIM DİYORDUM ' 'ARTIK BİTLİS DİYEBİLİRİM ' ...

22
19
yanıtYanıtla
haymanalıdalgic-eyup@windowslive.com:

karadenizli nin bitlisli arkadaşın yalan söylemiş sana bdp belediyeleri rant belediyeleri deyildir hizmet belediyeciğidir en iyi örnekler de bdp nin kazandığı yerlerde kaybetmiyor bu hiç sizi düşündürmüyormu.....

21
17
yanıtYanıtla
bülentberegome@hotmail.com:

karadenizliye. tatvan zaten akp ile saadet arsındaki çekişmeden daha önce kazanmıştı tabi bu seçimde akp ve saadet ortak aday gösterdikleri için akp kazandı fakat bdp bu seçimde kaybettiği tatvanda oy oranını 2009 şeöimlerinden da da artırmıştır kısaca diyebiliriz ki bu şeçimin tatvan kazananı yine bdp dir

yanıt0
yanıt0
aliali@gmail.com:

akepe ve pkk niye yarışsın ki. biri birine bırakıyor şehirleri. danışıklı dövüş! eski dostlar düşman olmaz! akepe pkk dosttur! ikisi de yok olacak!

7
20
yanıtYanıtla
pisiko1988pisiko1988@mynet.com:

peki bu dostluklarda neden chp veya mhp yok neden oy alamıyorlar sence

yanıt0
yanıt0
BAĞDEŞTLİalaaddinok21@hotmail.com:

MHP ile CHP bu bölgede neden yok acaba bu parti başkanları hiç düşünmüşler mi acaba bular her zaman Kürtleri aşağılamış eve hor gürmüşler Kürt halkı da kendilerine en iyi cevabını sandıkta vermişler ve bundan sonrada vermeye devam edecekler ama onlar Kürt halkına bir adım ilerlesin Kürtler onlara 3 adım ilerler tıpkı Ecevit dönemi olan 1970 lerdeki gibi ama nerede Kürtler artık çantada keklik değil bunu iyi bilsinler

yanıt0
yanıt0
TÜRK ORDUSUhatay_3133@hotmail.com:

bence her parti değerlidir pkk yı bdp den başkası ılımanlaştıramaz bırakın bu kürt türk laflarını mhp batıda alıyor da kürt milliyetçisi bdp neden almasın oda benim partim oda bir türk olarak hepsi bu memleketin insanının siyasi görüşünü yansıtmaktadır biz buyuz ama tahahmmil şarttır ben böyleyim ama kürt kardeşimde öyle benimgibi düşünmek zorunda DEĞİLKİ

18
8
yanıtYanıtla
gundiserkanticaret@hotmail.com:

neymiş efendim urfa, bingöl, adıyaman, muş, gibi akp nin aldığı illerde bitlis kaldıraç görevi görecekmişmişde bir dahaki seçimleride akp buraları kaybedebilirmişmiş mişde vay anasını ya bu sizin temenninizmi yoksa aptalmı kandırıyorsunuz la bu saydığınız illerin demografisi bdp ye oy vermeye müsait değil bi kere siz neyin peşindesiniz kofikler

10
14
yanıtYanıtla
bülentberegome@hotmail.com:

urfada belediye seçiminin kazananı bdp dir çünkü bdp 2009 seçimlerinde urfada yüzde 17 oy almışken bu seçimde ise bdp urfada yüzde 31 oy aldı. çnemli olan bir yerde belediyeyi kazanmak değildir önemli olan bir önceki seçimlere nazaran oy oranını yükseltmektir nokta.

yanıt0
yanıt0
Tüm 22 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title