Haberler

AK Parti Edirne Milletvekili Budak:

AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak, Edirne'nin İpsala İlçesinde Yapımı Devam Eden Hamzadere Barajı'nın Hizmete Girmesi Halinde Bölgenin Yağlı Tohumlar, Çeltik ve Hayvancılık Açısından Çok Önemli Hale Geleceğini Bildirdi

AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak, Edirne'nin İpsala ilçesinde yapımı devam eden Hamzadere Barajı'nın hizmete girmesi halinde bölgenin yağlı tohumlar, çeltik ve hayvancılık açısından çok önemli hale geleceğini bildirdi.

Budak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede su ve 2014 yılına kadar arazi toplulaştırma projeleri ile büyük arazilerde geniş tarım yapma imkanının doğacağını söyledi.

Hamzadere Barajı'nın sulama sahalarına girecek bölgelerde bitkisel üretime göre hayvancılıkta çiftçinin cebine bire 8 kat daha fazla para girebileceğini anlatan Budak, bu alanda ayrıca soya tarımının tartışılması gerektiğini belirtti.

Budak, şöyle devam etti:

'Burası yağlı tohumlar, çeltik ve hayvancılık açısından çok önemli bir bölge haline gelebilir. Bizim bu bölgede yağlı tohumlar açığımız var. Ürettiğimiz kadar da ithal ediyoruz. Çeltikte kendimize yeter duruma geliyoruz. Bu toprakların ıslahı çok önemli. Devamlı su ve suni gübre ile yoğruluyor. Daha da önemlisi, çiftçilerimiz kaliteli tohumluk buğday bulmada sıkıntı yaşıyorlar. Biz bu su yatırımları ile birlikte şunu tartışmamız lazım. Biz karnımızı doyurmak için tarımsal gıda mı üreteceğiz? Türkiye ekonomisine katkıda bulunacağız. Yoksa içerisine teknoloji girmiş, genetik mühendisliği girmiş biyoteknoloji girmiş tohumların üretimlerini yapan çiftçiler mi olacağız?

Buğday üretelim un yapmak için, çeltik üretelim pilav yapmak için değil. Biz burada çeltik tohumu üretelim dünyaya ihraç edelim. Buğday tohumu üretelim genetik olarak dünyaya ihraç edelim. Bir lira kazanırken 5 lira kazanalım.'

- YEM BİTKİLERİ BORSASINI GELİŞTİRELİM-

Trakya Bölgesi'nin hayvan hastalıkları yönünden de ari bölge ilan edildiğini vurgulayan Budak, bunun Avrupa Birliği'nden de resmen etiketlendiğini ifade etti.

Hamzadere sulama sahasında hayvancılıkla birlikte yem bitkileri ve yem bitkilerinin borsasını geliştirilmesi gerektiğini de anlatan Budak, şu anda Türkiye'de yem bitkileri borsasının olmadığını kaydetti.

Bölgenin silaj, yonca tarımı ve hayvancılık acısından çok önemli hale geleceğini ifade eden Budak, şöyle devam etti:

'Bu bölgede damızlık ve hayvan yetiştiricileri birliklerimiz var. Kurban Bayramı sonrası Anadolu'dan Trakya'ya hayvan girmeyecek. Burada hayvansal üretimde, genetik teknolojisinin girmiş olduğu suni dölleme ile yeni hayvan ırkları üreterek Türkiye'ye Ortadoğu'ya ve Balkanlara damızlık hayvan ihraç edecek konuma gelebiliriz. Hayvancılıkta bitkisel üretime göre, çiftçinin cebine bire 8 kat daha fazla para girer.'

Koüyuntepe Köyü yakınlarında 1998 yılında başlanan Hamzadere Barajı'nın yüzde 80'i bitirildi. İpsala ve Keşan ovalarında 31 bin 488 hektarlık alanı sulayacak olan baraja, Meriç Nehri'nden kanallarla su basılacak. Barajın yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.

(UY-RC-ÜNS) - EDİRNE

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz: 2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title