Haberler

Ağaç Parçalarını Sanat Eserine Dönüştürmeyi Öğreniyorlar

Yalova Model Orman Derneğinin, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteğiyle başlattığı ahşap oymacılığı kursuna katılan orta yaş grubundaki 20 kursiyer, bu sanatı unutturmamaya çalışıyor Dernek Başkanı Özdemir: "Kursun sonunda burada eğitim alanların bu işi meslek haline getirerek insanların ahşap ihtiyacını.

İSMAİL ERSAN - Yalova'da bir dernek tarafından hazırlanan, Doğu Marmara Kalkınma Ajansının (MARKA) teknik destek verdiği proje kapsamında açılan kursta, unutulmaya yüz tutmuş el emeği göz nuru değerlerden ahşap oymacılığın yaşatılması için dersler veriliyor. Orta yaş grubundaki kursiyerler, ağaç parçalarını sanat eserine dönüştürmeyi öğreniyor.

Projeyi yürüten Yalova Model Orman Derneğinin başkanı Mehmet Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerleri yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

Ağırlıklı olarak orman ürünleriyle ilgili çalışmalar yürüttüklerini belirten Özdemir, ahşap oymacılık odaklı hazırladıkları "Yerel Değerler El Emeğinde Hayat Bulsun Projesi"nin, MARKA tarafından teknik desteğe değer bulunduğunu anlattı. Projeyle unutulmaya yüz tutmuş ahşap oymacılığı kültürünü yeniden gündeme getirmeyi, turizme kazandırmayı ve yerel halkın gelirini artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Özdemir, şöyle devam etti:

"Yalova Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi atölyelerinde kurs düzenlendik. Üç haftası geride kalan ve orta yaş grubunda 20 kişinin katıldığı kursta günde üçer saat eğitim veriliyor. Kursun toplam süresi 40 saat. Ahşap üzerine belli çalışmalar yapılıyor. Aslında bu kurs bir başlangıç. Bu kurs, ülkemizin sahip olduğu kültürel zenginlik ölçeğinde bundan sonra da yapacağımız projeler sayesinde daha farklı ürünler ortaya çıkarılmasına zemin hazırlayacak. İnsanoğlunun en eski dostlarından biri olarak bilinen ve kültürümüzün önemli parçalarından olan ahşap, beşikten mezara kadar birçok alanda kullanılıyor. Bu anlamda ahşabın hayatımıza daha çok girmesini, kullanım malzemesi, süs malzemesi olarak ve özellikle günümüzde çocuklara ve gençlere yönelik oyuncak ve diğer malzeme olarak kullanılmasını teşvik ediyoruz."

Özdemir, başlangıçta çekingen davranan ve tamamlayamama endişe duyan kursiyerlerin günler geçtikçe güzel eserler ortaya çıkardığını bildirdi.

Ahşabın sıcaklığını herkese yaşatmak istediklerine dikkati çeken Özdemir, "Başarılı olan kursiyerlerimize sertifikalarını vereceğiz. Kursun sonunda burada eğitim alanların bu işi meslek haline getirerek insanların ahşap ihtiyacını karşılaması noktasında çok iyi bir katkı sağlayacaklarını düşünüyorum" dedi.

"İnsanların ağaca kütük gözüyle bakması zoruma gidiyordu"

Öğreticilerden Mustafa Çetinkaya ise kursa gençlerin ilgi göstermemesinden yakındı.

Katılımcıların çok yetenekli olduğunu ifade eden Çetinkaya, "Kursa katılanlar işi çok çabuk öğrendi. Kursun tek sıkıntılı yanı; süresinin az olması. Yani bu süre bir ay değil de üç ay olsaydı daha iyi olurdu" diye konuştu.

Kursiyerlerden resim öğretmeni Ayşegül Arat da ahşap oymacılığa ilgi duyduğu için bu eğitim programına katıldığını anlattı. Unutulmaya yüz tutmuş el emeği göz nuru çalışmaların hayat bulmasını istediğini söyleyen Arat, "İnsanların ağaca kütük gözüyle bakması zoruma gidiyordu. Kütükleri hocalarımız sayesinde birer sanat ürününe dönüştürüyoruz" ifadesini kullandı.

Kursun en yaşlı katılımcısı Reis Kaptan, kurs sayesinde artık kıraathaneye gitmediğini dile getirerek, öğrendiği ahşap oymacılığı sanatı ile emeklilik dönemini daha verimli ve üreterek değerlendirdiğini belirtti. - Yalova

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Özdemir Marmara Yalova Yerel Haberler

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Tiyatro ve sinemanın usta isimlerinden Ayten Gökçer hayatını kaybetti

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Ölen turistin küllerini Marmaris'e bıraktılar! Vatandaşların tepkisi Sağlık Müdürlüğünü harekete geçirdi

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Kazakistan'ın eski ekonomi bakanına 24 yıl hapis! Eşini öldürdüğü anların görüntüsü ortaya çıktı

Katıldığı yarışma ile ünlenen Çitos Efe'nin son hali! Her gören aynı yorumu yapıyor

Katıldığı yarışma ile ünlenen Çitos Efe'nin son hali! Her gören aynı yorumu yapıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title