Haberler

Afetlerde Taksi Durakları, Haberleşme Noktası Olacak

İzmir'de, Telefonla İletişimde Aksaklıkların Meydana Geldiği, Doğal Afetlerde, Taksi Duraklarındaki Telsizlerle "Kesintisiz İletişim" Kurulmasını Sağlayacak Çalışma Yapılıyor.

İzmir'de, telefonla iletişimde aksaklıkların meydana geldiği, başta deprem olmak üzere doğal afetlerde, taksilerde ve taksi duraklarındaki telsizlerle "kesintisiz iletişim" kurulmasını sağlayacak çalışma yapılıyor.

İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'nden sorumlu Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, yaptığı açıklamada, afetin büyüklüğü hakkında bilgi alma, olay yerine kısa zamanda müdahale, ekipleri yönlendirme açısından haberleşmenin büyük önem taşıdığı bu tür durumlarda, telefon ve internet bağlantılarının devre dışı kalabildiğini, bunun da önemli sıkıntılara yol açtığını kaydetti.

Karşılaşması muhtemel sıkıntıları ortadan kaldırmak amacıyla ocak ayında

"Afet ve Acil Durumlarda Taksi Telsiz Sisteminin Kullanılması" projesini başlattıklarını kaydeden Aydın, bu çalışmayla, afetlerde kritik saatler olarak belirtilen süreçte en önemli ihtiyaç olan kesintisiz haberleşmenin sağlanmaya çalışılacağını belirtti.

Vali Yardımcısı Aydın, İzmir Afet Derneği ile Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti İzmir Şubesi ortaklığındaki yürütülen çalışmanın, birkaç ay içinde tamamlanmasının planlandığını anlatarak şunları söyledi:

"Doğal afetlerde vatandaşlar panik halinde ev ve cep telefonlarına yükleniyor. İnternet bağlantılarında sorun yaşanabiliyor. O nedenle telsiz haberleşmesini kullanmayı düşündük. Taksilerde açılacak özel bir telsiz kanalı telefonun, internetin aksadığı durumlarda yardımcımız olacak. Şehrin çeşitli bölgelerindeki taksi durakları 'Afet Haberleşme Noktası' olarak belirlenecek."

Mevcut olan taksi telsiz sistemlerinin kullanılmasıyla Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi ile iletişim sağlanacağını dile getiren Aydın, şöyle devam etti:

"Kriz merkezindeki telsizden bölgelerdeki taksi duraklarıyla iletişime geçebileceğiz. Böylece afet durumunda İzmir merkezindeki 11 ilçede, mahallelerdeki hasar durumları, arama kurtarma talepleri, sağlık ekibi talepleri, gıda ihtiyacı gibi konularda Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi'ne bilgi akışı sağlanması hedefleniyor. Merkezden yapılacak yönlendirmelerin doğru ve sağlıklı yapılmasına sistemin büyük katkısı olacaktır. Haberleşmenin hayati önem taşıdığı bu durumlarda taksiler kesintisiz iletişim ile can kurtaracak."

-"KRİZ MERKEZİNİN GÖZÜ KULAĞI OLACAKLAR"-

İzmir Afet Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Okşan Mersin de Bornova, Karşıyaka, Konak, Narlıdere ve Gaziemir'de pilot uygulaması yapılacak proje kapsamında, acil durumlarda kullanılmak üzere telsiz kanalı açılacağını, İl Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi'nde telsiz sistemi kurulacağını, 24 saat görev yapacak ekibin oluşturulacağını kaydetti.

Mersin, İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası'nın desteğini aldıklarını, taksi ve taksi duraklarında telsiz altyapısının mevcut olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Taksi durakları prefabrike yapılar olduğu için depremde yıkılma riski çok az. Ayrıca her mahallede duraklar var. Bu duraklar afet durumunda bölgenin durumunu aktaracak, ayrıca vatandaşların bizlerden yardım isteyebileceği yerler olacak.

Taksiler de geçtiği güzergaha ilişkin bilgileri telsiz üzerinden bize haber verecek. Bu sisteme dahil olacak taksi şoförleri, mahalle muhtarlarına eğitimler vereceğiz. Acil durumlarda ne yapmaları gerektiğini anlatacağız, tatbikatlarla doğru organizasyonu sağlayacağız."

Projenin sahibi Telsiz ve Radyo Amatörleri Cemiyeti İzmir Şubesi Başkanı Ali Rıza Özsaran da, İzmir'de 2005 yılında meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde yıkım olmadığına, ancak cep ve ev telefonlarının kesildiğine dikkati çekti.

Amatör telsizci olarak o depremden sonra iletişim sorunu üzerine kafa yorduğunu anlatan Özsaran şöyle konuştu:

"Afetlerde ilk 72 saat haberleşmede sıkıntı yaşanan dönem. Biz telsiz aracılığıyla bunu çözmeye çalışacağız. Telsiz altyapısı çok sağlam. Telsiz vericilerinin bulunduğu yapı çok büyük depremlere dayanacak şekilde yapılmış. Jeneratör olduğu için de elektrik kesilse bile sıkıntı yaşanmaz. Dolayısıyla bu altyapıyı kullanmak istedik. Eksikler varsa tamamlanacak. Çok maliyetli bir proje de değil. Tüm duraklarda ve araçlarda telsiz zaten var. Basit bir şekilde iletişim sorununun çözüleceğini düşünüyoruz."

Özsaran, proje tamamlandığında taksi durakları ve taksilerin, olası afetlerde kriz merkezinin "gözü kulağı olacağını" sözlerine ekledi.

- İZMİR

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın Roma gezisi eleştirisine yanıt: Kamu parasını korumayı bana mı öğretecek?

İmamoğlu'ndan Erdoğan'ın Roma gezisi eleştirisine yanıt: Kamu parasını korumayı bana mı öğretecek?

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu Metin Akdülger neden ayrıldı? #128250 İstanbul'un Fethi otobüsler ücretsiz mi 2024? #129300 29 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 29 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Survivor Yunus Emre elendi mi? #129300 29 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 29 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 29 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300
Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title