Haberler

Adeo Olağan Mali Genel Kurulu

Türk Eczacıları Birliği (teb) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, Ticari Eczacılık Kavramının Oluşturulduğunu, Bunun Karşısında Etik Eczacılığı Yaşatmaya Çalıştıklarını Belirtti

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Başkanı Erdoğan Çolak, ticari eczacılık kavramının oluşturulduğunu, bunun karşısında etik eczacılığı yaşatmaya çalıştıklarını belirtti.

Çolak, Adana Eczacılar Odası (ADEO) Olağan Mali Genel kurulunun açılışında, Türkiye'de eczacılık mesleğinin halk sağlığının korunmasında önemli bir unsur olduğunu vurguladı.

Sağlığın ticarileşmesinde eczacılık mesleğinin karşı bir unsur olduğunu ifade eden Çolak, 'Eczacıların halk sağlığının korunmasında önemli görevleri var. Bu nedenle sağlığın özelleştirilmesine karşı duruyoruz. Günümüzde ticari eczacılık ile etik eczacılık arasında halat yarışı var. Bu yarışın etik tarafında halatı dikkatlice çekmeliyiz' dedi.

Çolak, sağlıkta dönüşümün önemli bir kavram olduğunu, 1980 öncesine bakıldığında, siyasetçiler ve sivil toplum önderlerinin, devletin kendi alanı olan sağlık, eğitim ve güvenlikle ilgilenmesi gerektiğini söylerlerken, 1990'lı yıllardan sonra sağlık ve eğitim alanında değişikliklerin gündeme geldiğini belirtti.

Yaklaşık 20 yıl önce 'sağlık özelleştirilemez' diyenlerin, artık sağlığın özelleştirilebileceğini, parası olanların sağlıktan yararlanabileceğini ifade ettiğini belirten Çolak, şöyle konuştu:

'Biz özgürlükçü toplum yaratmaya çalışıyoruz diyorlar. Biz de özgürlüklerden yanayız, ama aynı zamanda eşitliklerden yanayız. Sağlık insanın kendi olgusu içinde yarattığı bir kavram değildir. Kimin başına ne geleceğini kimse tahmin edemez. Onun tedavisi cebindeki paraya göre belirlenemez. Burada eşitlik önemli bir kavramdır.

Sağlıkta dönüşümün mesleğimize ciddi yansıması var. Sağlık alanının tekleştirilmesi dönüşümün ayaklarından biri. Bağkur, Emekli Sandığı ve diğer alanların tek elden yürütülmesi. Bu doğru bir yaklaşım. Ancak sağlıkta prime dayalı sistemin temel belirleyici güç haline gelmesi yanlış kavramdır. Bu ülkede Bağkur, prime dayalı bir sistem olarak iflas etmiştir. Her seçim öncesinde siyasi partiler, Bağkur ile ilgili aflar çıkarmıştır. Bu sistem yürüyen bir sistem değildir. Sağlıkta dönüşüm kapsamında SGK ve aile hekimliği uygulamaları doğru bir yaklaşım, ancak eksikleri ve yanlışları çok.'

- ADEO BAŞKANI BULUT-

ADEO Başkanı Burhanettin Bulut da yıllarca ilaç fiyatlarının yüksek olduğunu ifade ettiklerini, ilaca daha kolay ve ucuz yolla ulaşılması politikasını savunduklarını belirtti.

Ancak adeta bu politikaları için cezalandırıldıklarını savunan Bulut, şöyle konuştu:

'Fiyat indirimleri sonucu sermayemizin eritilmesine seyirci kalındı. Hatta kepenk indirme eyleminde de mesleğimizin bunca yıllık örgütsel geleneğine en büyük hakaret sayılacak olan 'eczacı ilaç fiyatlarının indirimine karşı olduğu için eczanesini kapatmıştır' suçlaması yapıldı.

Aradan aylar geçmiş olmasına rağmen, bu ayın başında sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, basına yansıyan açıklamasında; 'Geçen sene eczacılarla bir mücadeleye giriştik. Eczacılar kepenk falan kapattı. Biz bu mücadeleyi Bakanlık olarak kazandık. Doğrudan 2,5 milyar tasarruf oldu ve biz onu emeklilere verdik' diyebilmiştir. Bakan, eczacıları halkın karşısında hedef göstermiş, bir anlamda düşman ilan etmiştir. İlaç firmalarına söz geçiremeyen hükümetin, meslek örgütümüze baskı kurmak yerine, sorunlarımıza eşitlik prensipleri çerçevesinde çözüm üretmesi gerekir.'

(KUT-DAB-ŞP) - ADANA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Talimatı verdim, bakanlığımıza bağlı 300 mal müdürlüğü kapatılacak

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Bomba iddia: Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sokak köpekleriyle ilgili talimat verdi

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

Şanlıurfa'da bir vatandaş, iki grup arasında çıkan kavgayı ayırmak için ezan okudu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title