Haberler

Adana'daki "Casusluk" Davası

MİT'e ait tırların durdurulmasına ilişkin müebbet hapis cezası istemiyle 13 askeri personelin yargılandığı davanın üçüncü duruşması "görev uyuşmazlığı" talebi karara bağlanmadığı için ertelendi.

Milli İstihbarat Teşkilatına (MİT) ait tırların durdurulmasına ilişkin "casusluk" soruşturması kapsamında müebbet hapis cezası istemiyle 13 askeri personelin yargılandığı davanın üçüncü duruşması "görev uyuşmazlığı" talebi karara bağlanmadığı için ertelendi.

Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, MİT'e ait tırların durdurulmasına yönelik  haklarında müebbet hapis cezası istemiyle dava açılan tutuksuz askeri personeller Ö.K, H.G, G.M, H.K, B.K, H.Ö, E.T, H.İ.K, A.Y, M.Ö, C.K, H.Ü. ve S.Y'nin yargılanmasına devam edildi.

Bazı sanık avukatlarının "görev uyuşmazlığı" talebinin henüz sonuçlanmadığını belirterek duruşmanın ertelenmesini istediği, talebi değerlendiren mahkeme heyetinin duruşmayı ertelediği  öğrenildi.

Sanık avukatlarından Mustafa Çinkılıç, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, bir önceki duruşmada bazı avukatların davanın askeri mahkemede görülmesi konusunda dilekçe verdiğini anımsattı. Dosyanın Askeri Yargıtay Başkanlığına gönderilme işlemlerinin uzun sürdüğünü ifade eden Çinkılıç, şunları kaydetti:

"Henüz Askeri Yargıtay Başkanlığından 'görevliyiz' ya da 'değiliz' şeklinde bir karar gelmemiş. Dolayısıyla dava bu mahkemede mi görülecek, askeri mahkemede mi görülecek belli değil. Belli olmadığı için sanık vekilleri 'Eğer o mahkeme de (biz görevliyiz) derse problem çıkabilir. Bu arada savunmalar yapılmasın. Şu an duruşmanın hangi mahkemede yapılacağı tartışmalıdır' dediler. Aslında savunma için hazırlanmışlardı. Duruşma bu nedenle ve bir sanığa da iddianame gönderilmediği gerekçesiyle ertelendi."

Bu arada duruşmayı izlemek üzere adliye binasına gelen Mustafa Ayça adlı kişi davada gizlilik kararı bulunduğu için mahkeme salonuna alınmadı. Duruma tepki gösteren Ayça gazetecilere açıklamada bulundu.

Öte yandan bazı dava dosyalarının marketlerde kullanılan alışveriş arabalarında adliye binasına getirilmesi dikkati çekti.

İddianameden

MİT'e ait tırların Adana'da durdurulması olayının casusluk faaliyeti çerçevesinde ve önceden kurgulanmış bir mizansenle gerçekleştirildiği belirtilen ve söz konusu "mizansen ve operasyonun" amacının Türkiye Cumhuriyeti devleti aleyhine casusluk faaliyeti olduğu ve devletin gizli sırlarının ortaya dökülmesinin amaçlandığının açıkça anlaşıldığının kaydedilen iddianamede, "İşlenen suç başlangıcından sonuna kadar Türkiye Cumhuriyeti Devleti, MİT ve Dışişleri aleyhine gerçekleştirilen, sonuçları itibariyle Suriye devleti lehine sonuçlar doğuran bir casusluk faaliyetidir" ifadesine yer veriliyor.

Şüpheliler hakkında "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" (TCK madde 328/1) suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis, "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla açıklama" (TCK 330/1) suçundan müebbet hapis cezası talep ediliyor. - Adana

Kaynak: AA / Yerel

Yargıtay Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title