Haberler

ABD, Erbil'de Askeri Üs Kuruyor

Güncelleme:

Türkiye'den İncirlik'i açmasını isteyen ancak olumlu yanıt alamayan ABD'nin, Erbil'de Herir Askeri Havalimanı'nı üsse çevireceği ileri sürüldü.

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, IŞİD'le mücadelede Türkiye'nin İncirlik Üssü'nü ABD'ye açmasını istemiş, Türkiye'nin IŞİD'le mücadeleye verebileceği en büyük desteğin böyle olacağını söylemişti. Ancak Türkiye'den İncirlik'le ilgili olumlu yanıt çıkmadı. Bunun üzerine ABD, gözünü Irak'a çevirdi.

HEDEFTE SADDAM DÖNEMİNDEN KALAN HAVALİMANI VAR

AA'ya konuşan Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) bir kaynak, ABD'nin, Saddam Hüseyin döneminden kalan Erbil il sınırındaki Herir Askeri Havalimanı'nı üsse çevireceğini ileri sürdü. Yetkili, ilgili kararın kendilerine ulaşmasından sonra havalimanını boşaltma çalışmasına başladıklarını söyledi.

Herir Askeri Havalimanı'nı bir hafta içinde boşaltacaklarını aktaran yetkili, yabancı ülke firmalarının da malzemelerini başka bölgelere taşıdığını ifade etti.

"STATEJİK ÖNEME SAHİP"

Adını açıklamak istemeyen bir başka yetkili de "Peşmerge Bakanlığı ve ABD askeri komutanlarından oluşan bir heyet, geçen ay burayı ziyaret etti. Daha sonra dört defa havalimanını incelemeye geldiler. Bu bölge, Türkiye, İran, Suriye ve Irak'a yakınlığı nedeniyle stratejik öneme sahip. Bu nedenle ABD'liler, bu üssü bir kez daha kullanmak istiyor." dedi.

"AMERİKA KÜRTLERİ KORUYOR, KÜRDİSTAN'DA ÜSSÜNÜN OLMASINI İSTERİZ"

Herir nahiyesi sakinlerinden Hasan Abdullah Surçi ise bölgede bir süredir ABD'nin, havalimanını tekrar kullanacağı bilgilerinin dolaştığını dile getirerek, "Biz bundan memnun oluruz. Amerika, Kürtleri koruyor, Peşmerge ile birlikte IŞİD'e karşı savaşıyor. Bu ülkenin, Kürdistan'da askeri üssünün olmasını isteriz. Baas rejiminden sonra ABD buradaydı. Çevredeki halka hiçbir zararları olmadı. O nedenle bir kere daha gelmelerini olumlu görüyoruz" diye konuştu.

ABD, BAAS REJİMİNİN YIKILMASININ ARDINDAN BİR SÜRE BURAYI KULLANMIŞTI

Herir Havalimanı, Irak'ın devrik başkanı Saddam Hüseyin döneminde askeri havalimanı olarak kullanılıyordu. Baas rejiminin 2003'te yıkılmasının ardından ABD, bir süre burayı askeri bölge olarak kullanmıştı. Uçak pistlerinin hazır olduğu havalimanı, İran'a 60 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Irak-İran savaşında savaş uçaklarının buradan da kalktığı ifade ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

İncirlik Türkiye Erbil Irak Politika Güncel Haberler

500

Yorumlar (26)

it türkler ve iş itler:

it it it

9
24
yanıtYanıtla
AMERIKAN MÜTTEFİĞİ KÜRTLER OLSUN:

KÜRTLER KÜRTLERE DESTEK OLAN AMARIKAYA HAVA ÜSTÜ VERSİN ORTA DOĞUDAKİ AMERIKAN MÜTTEFİĞİ OLSUN İNCİRLİĞE ARTIK GEREK YOK

22
3
yanıtYanıtla
sivaslı:

sevin sevin conilerde sizi çok seviyor ama petrolünüzü siz derken yanlış anlamayın. ne zamanki kürtlerle türkler anlaşdı. petrol anlaşması yapıldı hoppp ışid türedi nasıl türedi sizce eyy kürler aba altından sopa sonrada erbile üs vay aman vayyyy

19
6
yanıtYanıtla
MERT HAKIKAT:

TAS TAMAM BU EN DOĞRUSU İŞTE. HATTA PEŞMERGE ASKERİNİDE BURADA PARAŞÜTLEYİN KOBANİYE TEPEDEN BIRAKIN. ASLA VE ASLA TÜRKİYEMİZİ PİS LANET İŞLERİNİZE KARIŞTIRMAYIN. !

15
4
yanıtYanıtla
kurdooo:

amerika kimin dost kimin düşman olduğunu anladı. bence bu coğrafyada türke gerek kalmadı. . .

10
9
yanıtYanıtla
Enine Boyuna:

Yeter artık ner de kurarsa kursun bizden uzak dursun. Süper sömürgen mikrop.

12
5
yanıtYanıtla
MERT HAKIKAT:

TAS TAMAM BU EN DOĞRUSU İŞTE. HATTA PEŞMERGE ASKERİNİDE BURADA PARAŞÜTLEYİN KOBANİYE TEPEDEN BIRAKIN. ASLA VE ASLA TÜRKİYEMİZİ PİS LANET İŞLERİNİZE KARIŞTIRMAYIN. !

11
4
yanıtYanıtla
yorumcu:

Daha kimse farkina varamadi ABD adim adim iran a yaklasiyor yakinda görecegiz. burda olup bitenler hep senaryo. esas amac iran . demedi demeyin.

14
1
yanıtYanıtla
barış:

biji amerika biji obama

10
4
yanıtYanıtla
amed:

turkıyenın ortadoguda hıcbır fonksıyonun kalmaması ve tek bır soz soyleme hakkının olmayacagı bır ortadogu insa edecek abd bundan sonra abd nın ortadogudakı tek muttefıkı kurtler olacak

11
1
yanıtYanıtla
Tüm 26 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title