Haberler

7. Büyükelçiler Konferansı

Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders: "Irkçılık, uluslararası toplumun lanetidir ve ayrımcılık kesinlikle kabul edilemez" "Neredeyse 400 bin vatandaşımız Türk asıllı ve toplumumuza muazzam katkıda bulunuyorlar.

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, Hollanda'da yaşayan yaklaşık 400 bin Türk asıllı Hollanda vatandaşından gurur duyduklarını ve hükümet olarak ırkçılık sorununu ciddi bir şekilde ele aldıklarını belirterek, "Irkçılık, uluslararası toplumun lanetidir ve ayrımcılık kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, Ankara JW Marriott Otel'de düzenlenen 7. Büyükelçiler Konferansı dolayısıyla verdiği yemekte konuşan Koenders, ırkçılıkla mücadele ve Ortadoğu'daki sorunlar başta olmak üzere gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

Koenders, bölgesel ve uluslararası politikaların 21. yüzyılda çağın baskısıyla şekillendiğini anlatarak, bunun cevaplarından birinin de popüler kültürde bulunabileceğini söyledi.

Koenders, popüler kültüre örnek olarak, Türkiye'de yayınlanan ve Ortadoğu başta olmak üzere Avrupa'da da ciddi ses getiren "Muhteşem Yüzyıl" dizisini gösterdi.

Popüler kültürün temsilcisi televizyon dizilerinin günümüzün problemi olan kimlik sorununa cevap üretmeye çalıştığını kaydeden Koenders, zaman içinde değişebilen ve ortak değerlerde şekil alabilen temellerde inşa edilebilecek ortak bir kimlikle yeni bir "Muhteşem Yüzyıl"a girebileceğini ifade etti.

Türkiye ile Hollanda arasındaki ilişkilerin iki yıl önce 400. yılının kutlandığını hatırlatan Koenders, iki ülke toplumu arasındaki bağlara dikkati çekti. Koenders, NATO üyesi güçlü müttefik Türkiye'nin aynı zamanda OECD'ye üye olduğuna ve geçen 10 yılda önemli bir ekonomik ilerleme kaydettiğine vurgu yaptı.

Koenders, istihdamda önemli ilerleme kaydeden, enerji alanında önemli ortak olan Türkiye'nin, büyük bir dinamik nüfusa sahip bulunduğuna da işaret etti.

Türkiye'nin Avrupa'nın güneydoğu sınırlarını oluşturması dolayısıyla ayrı bir önem taşıdığını bildiren Koenders, bu çerçevede bölgede oluşan sorunların giderilmesi, radikalizme ve terörizme karşı birlikte mücadele edilmesi için AB'nin Türkiye ile yakından çalışması gerektiğini savundu. Koenders, Hollanda'nın bu çerçevede Türkiye ile ilişkilerini ve dayanışmasını geliştirmek istediğini aktardı.

-Irkçılıkla mücadele-

Koenders, entegrasyonu hükümet olarak ulusal bir mesele olarak gördüklerini, aynı zamanda ırkçılık sorununu da ciddi bir şekilde ele aldıklarını söyledi.

"Neredeyse 400 bin vatandaşımız Türk asıllı ve toplumumuza muazzam katkıda bulunuyorlar. Onlarla gurur duyuyoruz" diye konuşan Koenders, şöyle devam etti:

"Irkçılık, uluslararası toplumun lanetidir ve ayrımcılık kesinlikle kabul edilemez. Bu meseleleri ciddi olarak inceliyoruz. Sizi temin ederim ki Hollanda, ayrımcılıktan zarar gören insanlar için harekete geçecektir."

Koenders, Türkiye'yi yaklaşık 1,6 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapmasının takdire değer olduğunu ve bu çerçevede Türk toplumunun önemli bir sorumluluğu üstlendiğini kaydetti.

Gaziantep'teki kampları ziyaret edeceklerini bildiren Koenders, "Yaklaşık 1,6 milyon Suriyeli mülteci Türkiye'de güvenli bir ortama kavuştu. Onların yaklaşık 200 bini kamplarda yaşıyor. Türkiye'yi bu çabalarından ötürü tebrik ediyorum" dedi.

-IŞİD terör örgütü-

Hollanda Dışişleri Bakanı Koenders, IŞİD terör örgütü hakkında eylemsizliğin bir seçenek olmadığını vurgulayarak, IŞİD tarafından bölgedeki Kürt, Şii, Yezidi ve diğer gruplara karşı uygulanan şiddete karşı uluslararası koalisyonda yer aldıklarını söyledi.

NATO'nun Irak'taki Peşmerge güçlerinin eğitimine yönelik yürüttüğü projenin IŞİD'i yavaşlatacağını anlatan Koenders, ancak bunlarla kesin sonuçlar elde edilemeyeceğini ve daha atılması gereken adımların olduğunu savundu. Koenders, nihai çözümün uluslararası toplumun desteğiyle ortaya konacak siyasi adımla sağlanacağını belirterek, "Barışın anahtarı en nihayetinde Suriyeli ve Iraklıların elindedir" ifadesini kullandı.

Koenders, IŞİD'in sadece bölgesel bir tehdit oluşturmadığını aynı zamanda insani değerleri de tehdit ettiğini dile getirerek, IŞİD'e karşı mücadelede en az, sınırında yer alan Türkiye kadar AB'nin de sorumlu olduğunu sözlerine ekledi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Bert Koenders Hollanda Türkiye Politika Güncel Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

İsrail basınından skandal Eurovision manşeti: Sayemizde reyting gördünüz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title