Haberler

5. Dünya Lale Zirvesi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, zirve katılımcılarıyla Emirgan Korusu'nda "Dostluk Lalesi" dikti Topbaş: "Diktiğimiz Dostluk Lalesi dünya insanlarına olan sevgimizin ve hoşgö...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 5. Dünya Lale Zirvesi katılımcılarıyla Emirgan Korusu'nda "Dostluk Lalesi" dikti.

Kanada, Avustralya, İngiltere ve Amerika'nın ardından 5'incisi İstanbul'da yapılan Dünya Lale Zirvesi, Emirgan Korusu'nda gerçekleştirilen "Dostluk Lalesi Dikim Töreni" ile renklendi.

Törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın yanı sıra Dünya Lale Zirvesi Başkanı Michel Gauthier ile zirve için İstanbul'a gelen konuklar katıldı.

Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığının evsahipliği, Lale Vakfı ve Ağaç AŞ'nin sponsorluğunda gerçekleşen törende konuşan Topbaş, lale bitkisi gibi bazı değerlerin insanları etrafında topladığını ve tarihin akışına yön verdiğini söyledi.

İstanbul'un geçmişle bağlarını güçlendiren ve hafızaları tazeleyen lalenin, zarafetiyle insanların aynı güzel duyguları paylaşmasına vesile olduğunu ifade eden Topbaş, "Emirgan Parkı'na ve İstanbul'un her köşesine yakışır boyutta dikimlerle lale her yıl İstanbullularla buluşuyor. Sanatçıların duygularını geliştiriyor. Amacımız, bugün dikeceğimiz Dostluk Lalesi'nin, tüm insanların gönlünde bir dostluk ve barış lalesi olarak açmasıdır" dedi.

Sektöre katkı sağladı

Hz. Mevlana'nın "Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır" sözünü hatırlatan Topbaş, "Bizim duygularımız bir, güzelliklerde buluşarak geleceğe yürüyoruz. 5. Lale Zirvesi'nin İstanbul'da yapılmasını çok önemsiyorum ve bütün katılımcılara teşekkür ediyorum. İlk lale dikmeye başladığımız 2005'ten bugüne baktığımızda ne kadar güzel bir iş yaptığımızı daha iyi görüyoruz. İstanbullular'ın kendilerinden bir parça olan laleye sahip çıkarak, barışa ve hoşgörüye de kapılarını açtığını düşünüyorum. İnsanlar ne kadar ortak değer etrafında toplanırsa hoşgörü o kadar çok gelişir ve birbirinin farkında olur" ifadelerini kullandı.

Lale mevsiminde Emirgan Korusu'nun dolup taştığını ve yoğunluğun trafiği etkilediğini hatırlatan Topbaş, İstanbul'un park ve bahçelerindeki güzellikleri gören vatandaşların evlerinde ve bahçelerinde de daha çok çiçek bakmaya başladığını ve gelişen çiçekçilik sektörünün şehre katma değer kazandırdığını kaydetti.

Lalenin sadece bir çiçek olarak değil, aynı zamanda dostluğun simgesi olarak görmenin önemine işaret eden Topbaş, "Dileğimiz bu güzel çiçeğin dünyanın bütün bahçelerinde açarak, dostluk mesajımızı tüm dünyaya yaymasıdır" diyen Topbaş, "Diktiğimiz dostluk lalesi dünya insanlarına olan sevgimizin ve hoşgörümüzün yansımasıdır. İstanbul'da bu yıl 270 lale türüne ulaştık. Ancak hedefimiz Osmanlı dönemindeki 1588 türün tamamına ulaşabilmek. Böyle büyük bir zenginliği yakaladığımızda herhalde duygularımız çok daha fazla gelişecek ve anlam taşıyacaktır. Bu da doğa ve çevre sevgimizi daha çok geliştirecektir. Barış kenti olan bu şehirden tekrar dünyaya barışı haykırıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Her ülkeye lale bahçesi

Dünya Lale Zirvesi Başkanı Michel Gauthier da Dostluk Lalesi'nin dikilmesi için İstanbul ve Emirgan Korusu'ndan daha güzel bir yer olamayacağını belirterek, lalenin, aşkın ve cemiyetin resmi çiçeği olduğunu anlattı.

"Dileğimiz bu güzel çiçeğin dünyanın bütün bahçelerinde açarak, dostluk mesajımızı tüm dünyaya yaymasıdır" diyen Gauthier, Lale Zirvesi'ne katılan katılımcılara ülkelerinde lale bahçeleri oluşturmalarını önerdi.

Törende konuşmaların ardından lale üretimine katkı sağlayanlara teşekkür belgesi verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve beraberindekiler, daha sonra Dostluk Lalesi'nin soğanlarını dikti.

Topbaş, Dünya Lale Zirvesi Başkanı Michel Gauthier ve diğer katılımcıları, lalelerin açma zamanına denk gelen nisan ayında gerçekleşen Lale Festivali'ne davet etti. Gauthier ile diğer yabancı misafirler de festivale katılma sözü verdi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Kadir Topbaş İstanbul Emirgan Kanada Politika Güncel Haberler

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

DP'li Cemal Enginyurt'tan okul müdürünün cenazesinde konuşan müftüye sert tepki: Her şey oldunuz, bir Türk olamadınız

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT+ propagandası! Nemo'ya birinciliği tüylü ceketi ve saten eteği getirdi

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Eurovision'da LGBT propagandası yaparak birinci olan Nemo: Kupayı kırdım

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

Özhaseki'nin Hatay'da vatandaşları kentsel dönüşüme ikna etmeye çalıştığı programın görüntüleri ortaya çıktı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title