Haberler

2015 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı kabul edildi Tasarıya göre, 2015 bütçe gideri 520.4 milyar lira, geliri 499.5 milyar lira 2015 yılı programında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın yüzde 4 artacağı tahmin ediliyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı kabul edildi.

Tasarıya göre, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerine 464 milyar 163 milyon 399 bin lira, özel bütçeli idarelere 53 milyar 69 milyon 588 bin lira, düzenleyici ve denetleyici kurumlara 3 milyar 212 milyon 692 bin lira olmak üzere toplam 520 milyar 445 milyon lira ödenek verildi.

Genel bütçenin gelirleri 442 milyar 586 milyon 345 bin lira, özel bütçeli idarelerin gelirleri 7 milyar 789 milyon 211 bin lirası öz gelir, 45 milyar 894 milyon 85 bin lirası hazine yardımı olmak üzere 53 milyar 683 milyon 296 bin lira olarak belirlendi. Düzenleyici ve denetleyici kurumların gelirleriyse 3 milyar 192 milyon 332 bin lira öz gelir, 20 milyon 260 bin lira Hazine yardımı olmak üzere toplam 3 milyar 212 milyon 692 bin lira olarak öngörüldü.

Bütçede gelir toplamı 499 milyar 482 milyon lira olarak hesaplandı.

Bütçede özel bütçeli idarelerin net finansmanı ise 55 milyon 964 bin lira olarak tahmin edildi.

Komisyonda 2013 yılı Kesin Hesap Kanun Tasarısı da kabul edildi.

-Özel sektörün istihdamdaki etkisi

Tasarı üzerindeki görüşmelerde konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2000'li yılların başında yılda ortalama 20 bin öğretmen alındığını, bu rakamın son yıllarda 60 bine ulaştığını söyledi. Şimşek, şu anda görev yapan 855 bin öğretmenin 460 bininin AK Parti iktidarı döneminde alındığını ifade etti.

Mehmet Şimşek, yeni üniversitelerin açılması, harçların kaldırılması, açıköğretim imkanlarının artırılması gibi adımlarla yüksek öğretime erişim oranının yüzde 90'ı aştığını ifade etti. Şimşek, yaklaşık 20 milyon öğrencinin olduğunu, çalışma çağındaki nüfusun toplam 56 milyona ulaştığını kaydetti.

Üniversite mezunlarının kamuda iş beklentilerine ilişkin konuşmaları değerlendiren Şimşek, Kore örneğini göstererek, "Kore'de hedef yüzde 100 üniversite eğitimi. Ama orada, bunların kamuda değerlendirileceğine ilişkin bir yaklaşım, bir talep yok" dedi.  İlerleyen yıllarda üniversite mezunu sayısının her alanda artacağını, bu konuya gerçekçi yaklaşılması gerektiğine işaret eden Şimşek, tarıma ve sanayi sektörüne sağlanacak destekle özel sektörün istihdam oranının artırılmasının daha yararlı olacağını dile getirdi.

Organize sanayi bölgelerinde teknik okulların açılmasını takdirle karşıladığını anlatan Şimşek, "Eğitimde, değerleri öğretmemiz gerekir ama sonra gelmesi gereken şey beceridir. Sonra bilgi. Çünkü günümüzde bilgi her yerden toplanabilir. Eğitim sisteminde temel bilimlerde mühendislik hizmetlerinde ilerlemeliyiz" dedi.

Özel sektörün istihdam konusundaki önemine dikkati çeken Şimşek, özel sektörün yarattığı istihdamın kamudan kat kat fazla olduğunu kaydetti.

Mehmet Şimşek, 4-C kadrosunun ilk olarak 2004 yılında ihdas edildiğini, şimdiye kadar söz konusu kadroda görev yapanların özlük haklarına ilişkin ciddi çalışmalar yapıldığını belirtti. Şimşek, 2004 yılında söz konusu kadroda 350 lira alan ilkokul mezunun çalışanın şimdi 1559 lira, 390 lira alan lise ve dengi okul mezunu çalışanın 1670 lira, 443 lira alan yüksek öğretim mezunu çalışanın ise şimdi 1780 lira aldığını söyledi. - TBMM

Kaynak: AA / Ekonomi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Mehmet Şimşek Kore Ekonomi Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Yeni Anayasa'ya ihtiyaç var mı? Anket yapıldı, çıkan sonuç Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı memnun edecek

Bakmadan Geçme

Memur ve emekli zam oranı ne kadar? Memur ve emekli ne kadar zam alacak? Memur ve emeklinin temmuz zammı belli oldu! Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı hangi kanalda, saat kaçta? Bursaspor - Fenerbahçe Beko Basket maçı ne zaman? Granada - Real Madrid maçı hangi kanalda, saat kaçta? Granada - Real Madrid maçı nereden izlenir? Yarın hava nasıl olacak? Yarın yağmur yağacak mı, yağmur var mı? 11 Mayıs Cumartesi – Pazar hava durumu! Canik dağları nerede? Canik dağları hangi ilde, hangi şehirde? Newcastle – Brighton maçı nereden, nasıl izlenir? Newcastle Brighton canlı yayın linki! Azerbaycan deprem mi oldu? Az önce nerede, kaç büyüklüğünde deprem oldu? 11 Mayıs Cumartesi depremler! KOCAELİSPOR – SAKARYASPOR CANLI: Kocaelispor – Sakaryaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Kocaelispor Sakaryaspor canlı yayın linki! BOLUSPOR – ÇORUM FK CANLI: Boluspor – Çorum FK maçı nereden, nasıl izlenir? Boluspor Çorum FK canlı yayın linki! ŞANLIURFASPOR – MANİSA FK CANLI: Şanlıurfaspor – Manisa FK maçı nereden, nasıl izlenir? Şanlıurfaspor Manisa FK canlı yayın linki! TUZLASPOR – GENÇLERBİRLİĞİ CANLI: Tuzlaspor – Gençlerbirliği maçı nereden, nasıl izlenir? Tuzlaspor Gençlerbirliği canlı yayın linki! ADANASPOR – BANDIRMASPOR CANLI: Adanaspor – Bandırmaspor maçı nereden, nasıl izlenir? Adanaspor Bandırmaspor canlı yayın linki! 11 MAYIS BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dolar ne kadar, yükseldi mi? #128184 11 Mayıs Dolar ne kadar oldu, kaç TL? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm!
Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title