Haberler

AK Parti 13 Yıl Sonra Yine Hükümeti 18 Kasım'da Kuracak

Güncelleme:

1 Kasım sonuçlarının kesinleşmesinin ardından hükümet kurulma programı da netleşti. 18 Kasım'da hükümet kurulacak. İlk AK parti hükümeti de 13 yıl önce o gün kurulmuştu.

AK Parti, 1 Kasım genel seçimlerinin kesin sonuçlarının açıklanmasının ardından taslak takvimini kesinleştirdi. Milletvekilleri, 17 Kasım'da yemin edecek. Takvime göre, yeminin ardından Meclis Başkan adaylığı için zorunlu olan 5 günlük sürede başvurular alınacak.

Bu kez hükümet kurma görevi için TBMM Başkanlık Divanı'nın oluşması beklenmeyecek. Geçmişte örnekleri olduğu gibi bir yandan Meclis Başkanlığı seçim süreci işleyecek, diğer yandan hükümet kurma süreci tamamlanacak.

Anayasa'nın 114'üncü maddesindeki, 'seçimlerin tamamlanmasıyla, seçim hükümetinin görev süresinin sona ereceği' ifadesi nedeniyle, zaman kaybedilmeyecek. Davutoğlu, yemin ettikten hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'a istifasını sunacak. Erdoğan da aynı görüşmede, hükümet kurma görevini Davutoğlu'na verecek.

O zaman Abdullah Gül'ün kurduğu hükümet yola çıkan AK Parti 13 yıldır iktidar olarak devam ederken o zaman Erdoğan ile Gül'ün beraber verdiği pozlar uzun süre akıllarda kalmıştı.

Abdullah Gül, Recep Tayyip Erdoğan'a görevi devrederken

SARAY'LA SON GÖRÜŞME

Yeni kabineyle ilgili olarak Saray'la Başbakanlık arasında halen süren görüşmelerin sonuncusu, 17 Kasım gecesi yapılacak. Uzlaşmayla ilgili sorun yaşanmazsa, Türkiye Cumhuriyeti'nin 64. Hükümeti, 18 Kasım'da kurulacak. Bu tarih, AK Parti'nin 13 yıl önceki ilk hükümetinin tarihi olduğu için, parti kurmayları aynı güne denk gelmesine özel önem veriyorlar. Bu, partinin 'kuruluş ruhuna döndüğü' mesajı olarak yorumlanıyor.

'MELEZ KABİNE' BENZETMESİ

AK Parti'nin yeni hükümetinde görev alacak isimler merakla beklenirken, parti yöneticileri yeni kadronun 'deneyimliler ve yeniler'den oluşacak 'melez bir hükümet' olacağını dile getiriyor. Özellikle ekonomi yönetiminde Ali Babacan gibi para politikalarını önemseyenlerin yanı sıra yatırımlar konusunda risk alan isimlerin olacağı iddia ediliyor. Olası kabinede Binali Yıldırım, Numan Kurtulmuş, Faruk Çelik, Ömer Çelik, Mehmet Özhaseki, Ali Babacan, Cevdet Yılmaz, Bekir Bozdağ, Nihat Zeybekçi, Nurettin Canikli, Tuğrul Türkeş ve Meclis Başkanı olmaması durumunda Cemil Çiçek gibi bilinen isimlerin yanında yeni vekillere de yer verileceği belirtiliyor.

Recep Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül toplantı çıkışı

KASIM SONU TAMAM

Anayasa'nın 110. maddesine göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun hükümeti kurması ve yeni hükümet listesinin Cumhurbaşkanı'na sunulmasından sonra en geç bir hafta içerisinde hükümet programı okunacak ve güvenoyuna başvurulacak. Güvenoyu için görüşmeler, programın okunmasından iki tam gün geçtikten sonra başlayacak ve görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra oylama yapılacak. Bu süreç de 28 Kasım'a kadar tamamlanacak.

Recep Tayyip Erdoğan'ın Abdullah Gül'ün Köşk adaylığını açıkladığı an

BAŞKANLIK İÇİN 3 İSİM GÜNDEMDE

Takvime göre, 22 Kasım'da Meclis Başkanlığı seçimi yapılacak. Yeni Meclis'in yeminle başlayacak yeni oturumunu, en yaşlı üye olarak yine CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yönetecek. Kulislerde, 5 ay önce TBMM Başkanlığı'nı üstlenen İsmet Yılmaz'ın görevine devam edebileceği iddia ediliyor. Siyasete Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ricasıyla yeniden dönen İsmail Kahraman'ın da başkan olabileceği konuşulurken, Anayasa çalışması gibi uzlaşma gerektiren konular için eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in görevi yeniden üstleneceği de iddia ediliyor. (Kaynak: Hürriyet)




Kaynak: Haberler.com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Abdullah Gül Ak Parti Sıkıcı Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın cevapsız bıraktığı soru: Koruma sayınız arttı mı?

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Karar Resmi Gazete'de! 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Yer: Diyarbakır! Genelev patronunun beyzbol sopasıyla saldırdığı müşteri ölümle pençeleşiyor

Bakmadan Geçme

Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 11 Mayıs Cumartesi Survivor yeni bölüm! 11 Mayıs hangi burç? 11 Mayıs'ta doğanlar hangi burç oluyor? 11 Mayıs tarihi hangi burç olur? ANNELER GÜNÜ DUYGUSAL, KISA MESAJLAR! Anneler Günü resimli, uzun ve öz mesajları neler? Anneler Günü'ne özel kısa sözler neler? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 11 MAYIS CUMARTESİ 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI 11 MAYIS | 7 bin yabancı hastaya ücretsiz sağlık hizmeti verilecek! Öğretmenler il içi atama takvimi 2024! Öğretmenlerin il içi tayin ne zaman? İsteğe bağlı yer değişikliği başvuruları ne zaman, nasıl yapılır? Güneş patlaması ne zaman oldu 2024? #128165 Güneş patlaması dünyaya etkileri nedir, elektrik kesintisi olur mu? NASA'dan uyarı geldi! BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 11 Mayıs günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? HAFTA SONU HAVA DURUMU 11-12 MAYIS | Hafta sonu yağmur yağacak mı, hava nasıl olacak? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 11 MAYIS | Baraj doluluk oranı seviyesi nedir? İstanbul'da sağanak yağışlar barajları nasıl etkiledi? 11 Mayıs TV yayın akışı! Bu akşam TV'de hangi diziler var? Bugün TV'de hangi filmler var? 11 Mayıs Cumartesi ATV, Kanal D, Star, Show'da neler var? Bugün hava yağmurlu mu? 11-12 Mayıs hava yağmurlu mu? Hafta sonu yağmur yağacak mı? Resmi Gazete bugün (11 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Onaylı randevu nasıl iptal edilir? (Telefonla ve E-Nabız'dan)? Onaylı randevu nasıl onaylanır (Telefonla ve E-Nabız'dan)?
Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

Kürt kökenli vatandaşlarla yapılan ankette çarpıcı sonuçlar! Listede Demirtaş ve İmamoğlu yarışı var

500

Yorumlar (3)

mösyö:

yani bu demek oluyor ki akp en az 3 dönem daha hükümet kurar sonra yine aynı olaylar falan fıstık işte. uğraşmıyoruz artık saliverdik gitti küçük enişteyi.

4
6
yanıtYanıtla
rte sevdalisi:

İlk günkü askla. Haydi biismillah

4
3
yanıtYanıtla
MMobil-IOS:

Manşet yanlış yazılmış okuma yazması zar zor çözen serseri haberciler. Hükümeti yine 18 kasımda olması gerek aptal

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title