Haberler

12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Arsoy'u Anma Programı Düzenlendi

İstiklal Marşı'nın kabul edilişinin 93. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü sebebiyle, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 7 Aralık Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen program düzenlendi.

İstiklal Marşı'nın kabul edilişinin 93. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü sebebiyle, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 7 Aralık Üniversitesi Konferans Salonu'nda düzenlenen program düzenlendi.

Vali Tapsız, törenden önce 7 Aralık Üniversitesi Rektörlüğü'nde sergilenen 'Mehmet Akif' konulu resim sergisinin açılışını yaparak sergiyi gezdi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

Bugün, milletçe aynı duygu ve gönül birliği içinde İstiklal Marşımızın kabulünün 93. yıl dönümünü kutlamanın mutluluğunu yaşadığımızı belirten Vali Tapsız, "Büyük bir azim, inanç ve fedakarlıkla kazanılan istiklal mücadelemizi, muhteşem mısralarıyla ebedileştiren Mehmet Akif Ersoy, fikir ve edebiyat dünyamızın en güçlü kalemlerinden biridir, En zor şartların, çözülmenin ve umutsuzluğun hakim olduğu bir dönemde Milli Mücadele ruhunun canlanmasına ömrünü adamıştır. Mehmet Akif, en zor şartlarda ve pek çok kişinin ümitsiz olduğu bir ortamda milletini "korkma!" diye uyardı, ümit telkin etti ve zafere giden yolda motive etti. İstiklal Marşımız, bizim hem milli hem de dini değerlerimizi koruma, yaşatma ve geliştirerek devam ettirme azim ve kararlılığımızı yansıtır. İstiklal Marşı edebi özelliğiyle mana derinliğiyle ifade ettiği ve yansıttığı Milli Mücadele ruhu ile eşsiz bir eserdir. İstiklal Marşı yazıldığı günlerde milletimizin ne tür sıkıntılar yaşadığının hangi hissiyat içinde olduğunun ama bunun yanında bağımsızlığa nasıl büyük bir iman ve inançla bağlandığının en mükemmel ifadesidir. İstiklal Marşı bu milletin tarihinin kültürünün ve vicdanının hür ve gür sesidir. Bu itibarla İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy'un bu milleti ne kadar iyi tanıdığını, hissiyatının ne kadar iyi olduğunu ve milletiyle nasıl hemhal olduğunu göstermektedir. Türk milletini büyük yapan unsurların biri de özellikle zor zamanlarda bağrından çıkardığı fikir ve maneviyat önderleridir. Mehmet Akif bu değerlerdendir. O, ilhamını inancından, milletinden alan, kalbinin ve ruhunun gıdası ahlak olan ömrünü, sanatını ve düşüncesini millet ve memleket davasına ömrünü adamış büyük bir mütefekkirdir" ifadelerini kullandı.

Vali Vali Tapsız, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Mehmet Akif, derin tefekkürü olan güçlü bir şairdir. Şiirindeki gücünün ve etkileyiciliğinin en önemli sebebi yazdıklarındaki samimiyetidir. O'nun eserlerinde, şahsi dertleri, özel meseleleri yoktur. Hep umumi dertlerle dertlenmiş, milletinin duygu, düşünce ve problemlerine tercüman olmaya çalışmıştır. Bundan dolayıdır ki, Mehmet Akif vatan şairimizdir, milli şairdir. Akif, çok yönlü bir insandır. Her şeyden önce sağlam bir karakter adamıdır. Dürüsttür, vefalıdır, sözünün eridir, inançlarına sımsıkı bağlı bir insandır. Yazdıklarını yaşayan bir ilim ve irfan abidesidir. Bugünlere gelişimizi, o günkü Milli Mücadele'de çok büyük fedakarlıklarda bulunanlara borçluyuz. Başta muhakkak ki devletimizin kurucusu Atatürk olmak üzere, bütün silah arkadaşları ve şüphesiz Mehmet Akif de onlardan biriydi. Kimi silahla, kimi kalemle bu mücadeleyi yaptılar. Ne mutlu ki bugün bizler, onların değerlerini biliyoruz, bu kadar yıl geçmesine rağmen onları daima hatırlıyoruz. Her geçen gün değerlerini daha çok anlıyoruz ve bize emanet ettikleri ülkemize çok daha fazla sahip çıkıyoruz. Sözlerime son verirken, İstiklal Marşı'nın TBMM tarafından "milli marş" olarak kabul edilişinin 93. Yıldönümünde, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını, Vatan Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u rahmetle ve saygıyla anıyorum. "Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın."

Orotoryo gösterisinin ardından, İlimiz merkezi ile Konteynır Kentte okuyan Suriyeli öğrenciler tarafından İstiklal Marşı okundu, Arapça ve Türkçe şarkılar söylendi. En güzel İstiklal Marşını okuma yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri, Vali Süleyman Tapsız tarafından verildi.

Törene; Vali Süleyman Tapsız, Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Necmi İnce, Vali Yardımcıları Ahmet Karatepe ve Tolga Toğan, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Emniyet Müdürü Candemir Özdemir, 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç, İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Metin Karakuş, daire amir ve müdürleri, öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı. - KİLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Milli Eğitim Müdürlüğü Mehmet Akif Ersoy Süleyman Tapsız Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title