Haberler

10 Bin Yıl Önce Dışardan Evlilikler Yapılıyordu

Konya'nın Çumra İlçesi'nde yaklaşık 10 bin 500 yıllık geçmişe sahip yerleşim yeri olan Boncuklu Höyük'deki kazılardan çıkan insan kemikleri üzerinde yapılan incelemelerde ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Konya'nın Çumra İlçesi'nde yaklaşık 10 bin 500 yıllık geçmişe sahip yerleşim yeri olan Boncuklu Höyük'deki kazılardan çıkan insan kemikleri üzerinde yapılan incelemelerde ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Kazı başkanı Liverpool Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Douglas Baird, o dönemde kadın ve erkeklerin beslendikleri gıda türüne göre, kadınların başka bölgelerden geldiklerininin anlaşıldığını, bunun da dışarından evlilikler yapıldığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Çumra İlçesi'ndeki yaklaşık 9 bin yıllık yerleşim yeri Çatalhöyük'den daha eski olan Boncuklu Höyük'deki kazı çalışmaları 2006 yılında başladı. Boncuklu Höyük'de, Çatalhöyük'deki insanların atalarının yaşadığını öne süren kazı başkanı Doç. Dr. Baird, "Boncukluhöyük, yakındoğu ve Türkiye'deki en erken yerleşme birimine işaret ediyor. Buradaki evlerin içinde bulduğumuz buluntular, Çatalhöyük'deki kültürün ilk başlangıcı olarak değerlendirmek mümkün" dedi.

YUVARLAK EVLER VE EV PARTİSİ

10 bin 500 yıl önce insanların yaşadıkları evlerin yuvarlak olduğunu kaydeden Doç. Dr. Douglas Baird şunları söyledi:

"Boncuklu Höyük'te yaptığımız kazılarda yuvarlak planlı evler bulduk. Bunlar dünyadaki en erken evler olabilir. Boncuklu Höyük, Anadolu coğrafyasındaki ilk yerleşim bölgesidir. Burada çok küçük bir yerleşim var. Buradan bin yıl sonra daha büyük yerleşimler Çatalhöyük'te oluşmuş. Çatalhöyük'deki yerleşik düzenin nerede başladığını araştırmak istiyorduk. Yaptığımız çalışmalar bu yerleşimin yaklaşık 1000- 1500 yıl önce Boncuklu Höyük'te başladığını gösteriyor. Bu yerleşim bölgesinde 20 kadar evin olduğunu düşünüyoruz. Yerleşim bölgesinde 100 kadar kişi yaşamış. "

GÜÇ GÖSTERGESİ İÇİN EVLERE BOYNUZLU HAYVan İSKELETİ

Yaptıkları kazılarda ortaya çıkardıkları ev ve içerisinde bulunan malzemeleri anlatan Doç. Dr. Douglas Baird şöyle konuştu:

"Evin içerisinde küçük delikler tespit ettik. Bu delikler dokuma tezgahlarına ait. Bu, o dönemde yaşayan insanların hasır gibi dokumacılık işleriyle uğraştıklarını gösteriyor. Dünyadaki ilk duvara oturtulmuş hayvan başlarının duvarlara monte edildiğini tespit ettik. Bunları güç göstergesi olarak duvarlara monte ediyorlardı. "

DIŞARDAN EVLİLİKLER

İnsan kemikleri üzerinde yaptıkları izotop çalışmasında insanların yoğun bir şekilde etle beslendiklerini saptadıklarını belirtti. Doç Dr. Douglas Baird açıklamasını şöyle sürdürdü:

"İzotop çalışmaları sonrası, burada yaşayan erkek ve kadınların farklı farklı yiyecek tarzında beslendikleri de ortaya çıktı. Bu da kadınların farklı alanlara gidip yiyecek topla dığını ve kadınların başka bölgelerden buraya geldiklerini gösteriyor. Bu ayrıca dışarıdan yapılan evliliklerin ilk izleri olabilir. Çünkü burada yaşayan erkeklerin aynı oranda beslendiğini, kadınların ise farklı bir beslenme düzeni olduğunu gösteriyor. Sağlıklı bir genetik havuz oluşturmak için dışardan evlilik yaptıklarını düşünüyoruz. Erkekler genellikle yabani büyükbaş hayvanının etiyle besleniyorlar ama kadınların daha çok ördek, kuş, balık, buğday, badem, fındık ve fıstığa benzer ürün ile meyve türünde yiyecekler yediği görülüyor. Çevre koşulları incelendiği zaman kadınların başka çevrelerden geldiğini söylemek mümkün oluyor. "

MKY - Konya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

CHP'li belediye ilçe meydanındaki ay yıldızlı anıtı kaldırdı

ABD ordusunda bir binbaşı, İsrail saldırılarına verilen destek nedeniyle istifa etti

ABD ordusunda bir binbaşı, İsrail saldırılarına verilen destek nedeniyle istifa etti

Miçotakis, Hamas için 'Terör örgütü' deyince Erdoğan devreye girdi

Miçotakis, Hamas için "Terör örgütü" deyince Erdoğan devreye girdi

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

Japon deprem uzmanından Bursa ve Balıkesir için kritik uyarı: 7 büyüklüğünde olabilir

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title