Haberler

1. Polis Şefleri Toplantısı

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa İlhan, Terörle Mücadelede Terörizmin Arka Planını Oluşturan Unsurlara Yönelik Bütün Toplumsal Kurumların Beraber Mücadele Etmesi Gerektiğini Söyledi

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa İlhan, terörle mücadelede terörizmin arka planını oluşturan unsurlara yönelik bütün toplumsal kurumların beraber mücadele etmesi gerektiğini söyledi.

Asyada İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) çerçevesinde toplanan 1. Polis Şefleri Toplantısı Antalya'da başladı.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa İlhan, toplantının açılışında, tüm dünya milletlerini derinden etkileyen, uluslararası terörizm ve sınır aşan organize suç örgütlerinin, günümüzde kanayan bir yara haline geldiğini belirtti.

Kişilerin can ve mal varlıklarına karşı işlenen suçların da, ülkelerdeki istikrarı ve toplumsal barışı zedelediğini ve suç korkusunu artırdığını ifade eden İlhan, 'Terörizm başta olmak üzere, uyuşturucu madde, silah ve göçmen kaçakçılığı gibi sınır aşan örgütlü suçlar ile gerek bu suçlardan elde edilen, gerekse bu suçların finansmanında kullanılan kara para aklama suçları, günümüz dünyasının barış, huzur ve güvenliği için büyük tehlike oluşturmaktadır' dedi.

Dünyanın değişik yerlerinde, organize suç grupları ve terör örgütlerinin, her gün bir öncekinden farklılık arz eden daha karmaşık faaliyet ve eylemleriyle karşılaştıklarını bildiren İlhan, şunları kaydetti:

'Modern dünyamızı tehdit eden en büyük risklerden biri de bilindiği gibi terörizmdir. Zira günümüzde terörizm, ne yazık ki küreselleşerek, kendine özgü bir kültür, iletişim dili ve sektör oluşturmuş durumdadır. Terörün küresel bir nitelik kazanması, örgütlerin ideolojisi, hedefi, ya da istismar alanlarına bakılmaksızın, her ülkenin benzer bir sorunla karşı karşıya kalma olasılığını artırmaktadır. Ancak, terörle mücadelede tüm dünya toplumları olarak bazı sorunlarla karşı karşıya olduğumuzu söylemeliyim. Bunların başında terörizmin, herkesin üzerinde uzlaşma sağladığı bir tanımının hala yapılamamış olması gelmektedir. Bu durum, kavramsal karmaşaya ve çifte standartların yaşanmasına neden olmaktadır. Terörle mücadele, terörizmin arka planını oluşturan unsurlara yönelik, bütün toplumsal kurumlarla beraber yürütülmesi gereken bir mücadeledir. Bu toplumsal kurumların başında aile, hukuk, eğitim, din, sağlık, ekonomi, medya ve diplomasi gelmektedir.'

Polis teşkilatlarının terörist ile silahlı mücadelenin yanında, bireylerin radikalleşme risklerine karşı gerekli önlemleri alma sorumluluğunun da düştüğünü belirten İlhan, terör örgütlerine katılımlarının engellenmesinin önemine değindi.

Türkiye olarak 75 ülke ile suçla mücadeleye ilişkin güvenlik ve işbirliği metinleri imzaladıklarını kaydeden İlhan, 'Türk polis teşkilatı ulusal bir kolluk gücü olarak, 220 bin personeliyle ülkemizin 81 ilinde, yurt dışındaki diplomatik temsilciliklerimizde, Birleşmiş Milletler, AGİT ve Avrupa Birliği polis misyonlarında çok başarılı görevler ifa etmektedir' diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı Araştırma ve İstihbarat Genel Müdür Aydın Sezgin de, yeni riskler ve tehditlerin CICA'nın önemini artırdığını söyledi. CICA ülkeleri arasında farklı güvenlik anlayışı ve coğrafi farklılıkların kapsamlı bir güvenlik oluşturulması için engeller çıkardığını ifade eden Sezgin, 'CICA coğrafyasında yaşayan ülkeler arasında güven eksikliği var. Bu uzun ve ağrılı bir süreç. Bu süreç vizyon ve politik irade gerektiriyor. Türkiye CICA'nın dönem başkanlığını, İstanbul'da 8 Hazirandaki zirve toplantısında Kazakistan'dan devralacak. Biz devletler arasında güven oluşturmadan işbirliğini geliştirmenin mümkün olmadığına inanıyoruz. Güven artırıcı önlemler için bu alanda ortak paydaların olması ve yeni riskler üzerine yeni anlayışlar geliştirilmesi gerekiyor' dedi.

İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Bahrettin Demirer de, katılımcılara ilgilerinden dolayı teşekkür ederek, Rus delegasyonu ve Rusya halkına da Antalya'da tur otobüsünün devrilmesi sonucu hayatını kaybeden Rus turistler nedeniyle baş sağlığı diledi.

Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) çerçevesinde ilki düzenlenen 1. Polis Şefleri toplantısı iki gün sürecek.

Konyaaltı'nda bir otelde düzenlenen toplantıya CICA üyesi 20 ülke ile 7 gözlemci ülkeden delegeler katılıyor. Toplantıda terörizm ve kaçakçılıkla mücadele, polislik meseleleri, sınır kontrolü ve yönetimi konuları tartışılacak. Toplantıdan çıkacak metin, 8 Haziranda İstanbul'da düzenlenecek CICA zirvesinde ele alınacak.

(MST-ŞEN-DEL) - ANTALYA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Et entegre tesisinde büyükbaş hayvana eziyet! Baltayla vura vura öldürdüler

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Bahçeli, paşalardan birinin aftan yararlanmasına itiraz etti: Ben olsam çıkarmazdım

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Kamu personeli için yeni dönem! Fazla mesai ücreti yok, bunun yerine denkleştirme yapılacak

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

Suudi Arabistan'da kurallar yıkılıyor! Ülke tarihinde ilk kez mayolu defile düzenlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title