Haberler

1 Aralık Dünya Aıds Günü

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, Korunmasız Cinsel İlişkinin, Hıv Enfeksiyonunun En Sık Bulaşma Şekli Olduğunu Bildirdi

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, korunmasız cinsel ilişkinin, HIV enfeksiyonunun en sık bulaşma şekli olduğunu bildirdi.

1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla Trabzon İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, AIDS'in (Kazanılmış Bağışıklık Yetmezliği Sendromu) bulaşıcı bir virüs hastalığı olduğu belirtildi.

Mikrobuna HIV adı verilen bir virüs olduğu ifade edilen açıklamada, HIV'in bulaştıktan sonra, AIDS hastalığı belirtilerinin kişinin yaşam koşullarına ve vücut direncine göre, 5-15 yıl, hatta bazen daha uzun bir süre sonra ortaya çıktığı vurgulandı. Açıklamada, HIV'in girdiği vücudun, mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini etkileyip yok ettiği belirtilerek, şöyle devam edildi:

'Dünyada yaklaşık 33.4 milyon erişkin ve çocuğun HIV ile enfekte olduğu, her gün yaklaşık 7 bin kişinin HIV enfeksiyonu aldığı tahmin edilmektedir. Türkiye'de hastalığın yayılımı ve görülme sıklığı dünya ülkelerine göre düşük olmakla beraber, yıllar içinde artmaya da devam etmektedir. 1992 yılına kadar her yıl 30'lu rakamlarda olan yeni hasta sayıları, 2000'li yılların başından itibaren 150-200'lü, 2005 yılından beri de her yıl 300-350 yeni hasta rakamlarına ulaşmıştır. Sağlık Bakanlığı Aralık 2009 verileri ise sadece 2009 yılı içinde tanı konmuş yeni 528 vakayı göstermektedir ki, bu sayı hastalığın tanımlandığı yıldan beri en yüksek hasta sayısı olarak karşımıza çıkmaktadır.'

HIV enfeksiyonunun esas olarak üç önemli yolla bulaştığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

'Korunmasız cinsel ilişki, HIV enfeksiyonunun en sık bulaşma şeklidir. HIV, korunmasız (kondom, kılıf, kaput, prezervatif kullanılmadan) yapılan her türlü cinsel temasla bulaşabilmektedir. Kontrolsüz kan nakilleri, kullanılmış ve dezenfekte edilmemiş şırınga, iğne, cerrahi alet, kesici ve delici aletler, dövme ve akupunktur aletleri ile bulaşabilmektedir. HIV enfeksiyonu gebelik süresince, doğum sırasında vücut sıvıları ve emzirme sırasında süt ile bebeğe geçebilmektedir.'

Açıklamada, dokunmak, tokalaşmak, sarılmak, aynı yerde oturmak, aynı havayı solumak, aynı havuzu, banyoyu, tuvaleti, saunayı, duşu paylaşmak, gözyaşı, ter, tükürük, giysilerin ortak kullanılması, tabak, çatal, kaşık, bıçak, bardak paylaşılması, telefon kulaklığı, kapı tokmağı, sivrisinek, böcek, arı sokması ile HIV'in bulaşmadığına dikkat çekilerek, AIDS'ten uzak olmanın yolunun, hastalığın bulaşma yollarının bilinmesi ve korunma konusunda toplumda bilinçlenmenin sağlanması olduğu belirtildi.

(TY-YLZ) - TRABZON

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 yılı doğum istatistiklerine dikkat çekti: Türkiye için endişe verici

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

En beğenilen siyasetçiler anketinde Mansur Yavaş ilk, Erdoğan 3. sırada

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Manken Tuğba Özay'dan milli yas kararına tepki: Ateşleri bol olsun

Bakmadan Geçme

Seferberlik mi çıktı, seferberlik nedir? Sefer görev emri nedir? Sefer görev emri e-devlet üzerinden nasıl sorgulanır? Seferberlik Kararnamesi 22 Mayıs Salı 2024! Yeni seferberlik kararları neler? 22 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 22 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 22 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 22 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 22 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 22 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! HSK atama kararnamesi 22 Mayıs Çarşamba yayınlandı! Hakim ve Savcılar atama kararları PDF indir, OKU! 22 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 22 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 22 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 22 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 22 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

Reisi'nin helikopteri nasıl bulundu? Selçuk Bayraktar, o geceye ilişkin bir detayı ilk kez paylaştı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title