Haberler

Esrarengiz, geçmişten gelen soda otomatı

Zafer Ayaz

Zafer Ayaz

Head Coach
27.04.2024 03:43

Amerika'nın Seattle şehrinin Capital Hill bölgesinde Coca Cola firmasına ait 70'lerden kalma bir gazlı içecek otomatı tahminen 98 yılının sonlarına doğru birden bire East John Street'teki Broadway Çilingirinin önünde birden bire beliri verir. Otomatın eski görüntüsünden ziyade insanların dikkatini çeken ilk konu 6 ürün veren tuşundan birinin üzerinde GİZEM li yazan bir tuş olmasıdır. Bu tuşa basıldığında otomat üretimden kaldırılmış ya da daha önce hiç üretilmemiş çeşitli markaların ürünlerini rastgele vermektedir. Otomat resmiyette Coca Cola ya ait görünse de gizemli düğmeye basıldığında Pepsi, Mountain Dew, Pepsi ve Barq's gibi markaların üretiminde olan ya da üretimden kalkmış ya da daha önce hiç üretilmemiş mesela Vişneli Pepsi gibi ürünler vermektedir. Bu durum gittikçe yöre halkının dikkatini otomatın üzerinden yoğunlaştırır. Otomat cidden çok eski oluşu, geçmişten gelen ürünleri nasıl verdiği ve otomatı kim doldurduğunu insanlar araştırmaya başlarlar. İlk danışılan kapı tabi ki otomata elektrik sağlayan Broadway Çilingir dükkanıdır. Dükkan sahibi otomatın kendileri ile alakasının olmadığının sadece elektrik sağladıklarını söyler. Birileri gelip otomatı bağlamışlar ve gitmişlerdir. İnsanlar dolaysıyla otomatın çevresinde nöbet tutmaya başlarlar ama otomatı kimin doldurduğunu bulamazlar.

Yıllar ilerledikçe bir gün aniden otomatın diğer 5 düğmesi de gizemli tuşla değiştirilmiş şekilde bulunur. Bu iş olayları daha da gizemli hale getirmiştir. Artık birçok komplo teorisi havada uçuşmaktadır. Otomat için Facebook ta üç yüz bin takipçili bir sayfa bile açılmıştır. En güçlü komplo teorisi ise otomat zaman içinde yolculuk etmekte başka bir zaman diliminde birileri otomatı doldurup yine bizim zamanımıza göndermektedir. 2012 yılında makinenin gizeminden ilham alınarak kısa bir film bile çekilir. Makine zaman içinde hasar görür onarılır temizlenir ama 70'lerde ki görüntüsü hiç değiştirilmez ve bu işlemleri kimin yaptığı bir türlü çözülemez. Ama tarih 2014 olduğunda gizemli iki kişi tarafından otomatın doldurulduğu bir iki kare foto paylaşılır ama görüntüdeki kişilerin kim oldukları bir türlü tespit edilemez. Bu işin arkasında her kim varsa kendini çok iyi gizlemektedir. Diğer komplo teorilerinden biri de otomatın aslında Amerikan hükumetinin ne olduğu anlaşılamayan bir deneyidir. Hatta otomatın bu bir uzaylı aracı olduğuna dair söylentiler bile yayılmıştır. Ama gelin görün ki hiç kimse bu işin aslına ulaşamamıştır. Bu arada otomatta ki içecek ücreti Amerika da ki enflasyon durumuna göre 0,50 sent den 0,75 e sonrasında 1 dolara kadar yükselmiştir.

29 Haziran 2018 yılında otomat yol düzenleme çalışması yapılacağı sıralarda birden ortadan kaybolur ve arkasında "Yürüyüşe çıktım" yazan bir not bırakır. 2018 yılından sonra bir daha otomattan herhangi bir haber alınamaz.

Aşağıya konu ile ilgili Youtube linklerini ve otomatın eskiden bulunduğu konumu ekliyorum. Sizler ne düşünüyorsunuz her şeyi bir popüler kültür malzemesi haline getirmeyi başaran Amerikalıları taktir mi etmek lazım yoksa otomat cidden gizemli mi?

https://www.youtube.com/watch?v=kgQgnusMsWA

https://www.youtube.com/watch?v=ILPVV1HUniI

Zafer AYAZ

title