Haberler

Zirveyi Hedeflemeyi Küçük Yaşta Öğreniyorlar

Toroslar Doğa Sporları Kulübü (TODOSK) tarafından düzenlenen kaya tırmanışı eğitimine katılan çocuklar, zirveye nasıl ulaşacaklarını öğreniyor.

GÜÇ GÖNEL - Toroslar Doğa Sporları Kulübü (TODOSK) tarafından düzenlenen kaya tırmanışı eğitimine katılan çocuklar, zirveye nasıl ulaşacaklarını öğreniyor.

Antalya'da uzun ve kısa parkurlu doğa yürüyüşleri, dağcılık ve tırmanış faaliyetleri ile kültürel geziler organize eden TODOSK, doğaya yönelik faaliyetlere katılım yaşını küçültmek amacıyla çocuklar için tırmanış eğitimi başlattı.

Eğitime katılan 8-14 yaş grubunda 9 çocuk, TODOSK'un kaya birim sorumlusu Emral Evren'den tırmanmanın inceliklerini öğreniyor. Eğitimler, Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokuluna (BESYO) ait 15 metrelik tırmanma parkurunda gerçekleştiriliyor.

Güvenlik önlemleri alınan ve halatla Emral Evren'e bağlı olan çocuklar, duvarda önceden hazırlanmış tutamaklarla parkurun sonuna kadar çıkıyor. Minikler, tırmanışın sonlarına doğru biraz zorlansalar da zorlu parkuru tamamlamanın gururuyla aşağı iniyor.

"Aşırı özgür hissediyorum"

TODOSK'un tırmanış eğitimine katılan 12 yaşındaki Gülin Sapan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk tırmanış deneyimini kulübün bir şenliğinde yaşadığını anlattı. Bu tırmanıştan çok keyif aldığını ve kulübün çocuklara yönelik tırmanış eğitimi vereceğini öğrenince ailesinden izin aldığını belirten Sapan, "Kendimi yukarıda aşırı özgür ve çok mutlu hissediyorum. Bundan sonra daha başarılı olup Türkiye ve uluslararası yarışmalara katılmak istiyorum" diye konuştu.

Gülin Sapan, tırmanma duvarı dışında Geyikbayırı mevkisinde doğal ortamda da kaya tırmanışı yaptıklarına değindi. Doğal ortamda tırmanışın antrenman yaptıkları tırmanma duvarından daha kolay olduğunu ifade eden Sapan, "Orada daha doğal olduğu için elini nereye koyacağını daha kolay buluyorsun. Bundan sonra Antalya'daki Kızlarsivrisi'ne tırmanmak istiyorum" diye konuştu.

Gülin Sapan'ın tırmanışını heyecan içinde izleyen annesi Sedef Sapan da kızının 7 yaşından beri TODOSK'un etkinliklerine katıldığını söyledi. Sapan, "Yukarıdayken çok heyecanlanıyorum ama yapabileceğine de güveniyorum. Nereye giderse arkasındayız. Bunun sonu yok, devam ettikçe edesiniz geliyor" dedi.

Tırmanış eğitiminin en küçüğü 8 yaşındaki Tuğberk Çelebi ise BESYO tırmanış parkurundan sonra gerçek kayaya da tırmandığını anlattı. Çelebi, tırmanmaktan korkmadığını belirterek, "En tepeye kadar tırmanmak istiyorum. Tırmanırken güzellik ve heyecan hissediyorum" diye konuştu. 10 yaşındaki Berfin Turan da korku yerine heyecan hissettiğini ifade etti.

"Çocuklar riskin ne olduğunu öğreniyor"

Kaya Birim Sorumlusu Emral Evren, tırmanış etkinliğinin çocukların karar verme duygularını geliştirdiğini anlattı. Eğitime katılan çocukların özgüvenlerinin geliştiğini belirten Evren, "Alkışı olmayan bir spor. Kimse onlara madalya takmıyor. Onlar kendi iç dünyalarında içsel gelişimlerini tamamlamış oluyorlar. Belli bir hedef koyuyoruz. O hedefe ulaşıyorlar. Gerçek hayatta da bir hedef belirleyip o hedefe ulaşmak için birçok çözüm yolu üretecekler" dedi.

Tırmanışın disiplin gerektiren bir spor olduğunu, çocukların da bu eğitim sırasında disiplinli çalışmayı öğreneceğini vurgulayan Evren, güvenlik önlemleri alındığı sürece bu sporun çok riskli olmadığını da savundu. Evren, "Emniyetçi o anda kalp krizi geçirmediği sürece hiçbir sıkıntı yok. Her sporda olduğu gibi elbette bunun da riskleri oluyor ama verdiğimiz eğitimlerle çocuklar riskin ne olduğunu, riski engellemek için ne yapmaları gerektiğini öğreniyorlar. Günlük yaşamdaki riskler çok daha büyük" diye konuştu.

TODOSK Başkanı Mehmet ?Aslankan da kulüp olarak gençlere ulaşmaya çalıştıklarını anlattı. Çocuklara yönelik eğitimleri artırmayı istediklerini dile getiren Aslankan, "Kayıtlarımız sürekli açık. Etkinliklerimize, kulübe üye olsun veya olmasın herkes katılabilir" dedi.

Kaynak: AA / Yerel

Akdeniz Üniversitesi Toroslar Antalya Çelebi Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title